Pemilik kelab Studio 54 Mark Fleischman: ‘Saya menamatkan hidup saya dengan membunuh diri’

Seorang raja kehidupan malam 1980-an, Mark Fleischman bermain-main dengan orang-orang seperti Ron Wood, Keith Richards, Rick James dan John Belushi. Dia memiliki penjelmaan kelab malam terakhir Studio 54, dan, dengan pengakuannya sendiri, menikmati lebih daripada bahagian yang saksama bahan terlarangnya. Bertiga adalah perkara biasa, seperti biasa minum arak dan masak bersama Robin Williams, bintang tenis Vitas Gerulaitis dan ahli “Dawn Patrol” yang menyayanginya selepas waktu kerja.

Walau bagaimanapun, pada 13 Julai, Fleischman akan menggugurkan ubat terakhirnya: dos barbiturat yang mematikan. Dengan bantuan kumpulan bukan untung Switzerland DignitasFleischman, 82, akan membunuh diri secara sah.

“Saya tidak boleh berjalan, pertuturan saya terganggu dan saya tidak boleh berbuat apa-apa untuk diri saya sendiri,” kata Fleischman, yang hanya menggunakan kerusi roda, memberitahu The Post. “Isteri saya membantu saya naik ke katil dan saya tidak boleh berpakaian atau memakai kasut. Saya mengambil jalan keluar yang lembut. Ia adalah jalan keluar termudah untuk saya.”

Fleischman, yang kini tinggal berhampiran pantai di Marina Del Ray, Calif., berkata pakar neurologi tidak dapat mendiagnosis penyakitnya yang bermula pada 2016 apabila tiba-tiba kaki kirinya mula menyeret.

Fleischman bersama isteri keduanya, Mimi, dan anak-anaknya Adam dan Juliet. Fleischman pertama kali bertemu dengan Mimi di NYC pada tahun 1970-an. Pasangan itu telah berkahwin selama 27 tahun.

“Ia lebih teruk daripada tidak boleh berjalan. Mark tidak mempunyai keseimbangan. Dia menjatuhkan barang dan tidak tahu di mana mayatnya berada di angkasa,” Mimi Fleischman, isterinya berusia 27 tahun, memberitahu The Post. “Doktor pada asalnya menyangka dia mempunyai sejenis Parkinson. Tetapi bukan itu. Tiada siapa yang tahu apa yang dia ada.”

Komitmennya untuk membantu bunuh diri, kata Fleischman, tidak terburu-buru dan telah meresap selama sekurang-kurangnya dua tahun. “Saya membuat keputusan perlahan-lahan,” katanya. “Dua tahun lalu, saya memutuskan bahawa ia tidak berbaloi untuk hidup. Saya mengambil banyak Xanax dan berakhir di hospital.”

Doktor ER membawanya kembali dari ambang kematian, tetapi, tidak lama kemudian, “Saya membaca buku tentang menamatkan kehidupan. Saya membaca di sana bahawa cara yang paling mudah ialah sesak nafas. Tetapi saya tidak mahu kesakitan. Saya akan membeli pistol. Tetapi isteri saya memohon syafaat. Kami mula mencari tempat yang sah untuk mencari seseorang untuk melakukannya.”

Pada mulanya, Mimi cuba menolak keputusan itu, tetapi telah memutuskan untuk menghormati kehendaknya. “Ia akan menjadi mengerikan,” katanya. “Dia pasangan saya dan kami berbakti antara satu sama lain. Jadi ia adalah penghujung sebahagian daripada saya juga. Saya perlu menghormati apa yang dia mahu. [But] dia tidak memberi saya pilihan. Dia mahu menamatkan hidupnya dan ini adalah cara yang bermaruah untuk melakukannya.”

Fleischman semasa lawatan ski baru-baru ini bersama anak perempuannya, Hilary. Keluarga terdekat Fleishman menyokongnya dalam keputusannya untuk menamatkan hidupnya.
Fleischman semasa lawatan ski bersama anak perempuannya, Hilary. Keluarga terdekat Fleishman menyokongnya dalam keputusannya untuk menamatkan hidupnya.

Bunuh diri dengan bantuan adalah haram di California, dan anda perlu menjadi pemastautin di mana-mana daripada 10 negeri yang sah. Sebaliknya, Mimi mendapati Dignitas untuk Mark.

Dignitas dilancarkan pada tahun 1998 dan dikhaskan untuk membantu orang membunuh diri apabila kesihatan mereka gagal. Dalam kes Fleischman, ahli organisasi menyemak rekod perubatannya dan mengadakan beberapa siri perbualan dengannya.

“Mereka mahu memastikan bahawa saya membuat keputusan untuk diri saya sendiri,” katanya. “Selepas membaca bahan saya, mereka bertanya kepada saya beberapa soalan untuk memastikan saya serius. Saya terpaksa memberikan afidavit yang disahkan oleh notari, menyatakan bahawa saya mahu mati. Saya terpaksa pergi ke pakar psikiatri dan dia mengesahkan bahawa saya sihat. Saya menyediakan semua itu dan mereka berkata mereka mahu saya ke sana.”

Organisasi itu akan membekalkan Fleischman dengan ubat pengakhiran hayatnya dan tempat untuk mengambilnya.

“Kemudian,” dia menyambung, “mereka menjaga badan. Mereka akan membakar saya dan menghantar abu kepada Mimi di California. Semuanya berharga sekitar $15,000.”

Fleischman pada perkahwinannya pada 1994 dengan isteri Mimi, seorang wanita yang dia sebut sebagai miliknya "gadis idaman." Perkahwinan itu diadakan di pos Los Angeles Tatou, kelab malam dua pantai yang dibukanya selepas Studio 54 ditutup.
Fleischman pada perkahwinannya pada tahun 1994 dengan isteri Mimi, seorang wanita yang dia sebut sebagai “gadis idamannya.” Perkahwinan itu diadakan di pos Los Angeles Tatou, kelab malam dua pantai yang dibukanya selepas Studio 54 ditutup.

Fleischman, yang tidak mempunyai anak kandung dengan Mimi, akan pergi ke Zurich melalui kelas perniagaan. “Saya terbang keluar pada 8 Julai dan kami akan mati pada 13,” katanya kepada The Post, menjelaskan bahawa, dalam gaya tipikal Fleischman, ia akan menjadi urusan nada tinggi.

“Kami tinggal di tempat yang indah, sebuah resort di tasik,” katanya, sambil menambah dia tidak mempunyai rancangan “makan terakhir” (“Saya makan dengan baik setiap malam”) dan tiada jadual perjalanan dalam fikiran. “Saya pernah bermain tenis, dan mereka mempunyai gelanggang tenis di sana. Memandangkan saya tidak pernah ke Zurich, mungkin kita akan melihat-lihat sedikit. Kemudian, pada hari Rabu, saya bertemu di apartmen yang Dignitas ada. Saya minum, saya tertidur dan itu sahaja.”

Fleischman tidak akan bersendirian. “Mimi,” katanya, “akan berada di sebelah saya.”

Sekarang setelah dia lulus ujian psikologi, kata Fleischman, “Saya mempunyai apa yang mereka panggil lampu hijau sementara.” Jika, atas sebab yang tidak diduga, itu berubah sebelum tarikh yang dijadualkan, “Saya akan memberitahu mereka bahawa saya akan melompat keluar dari tingkap dan meninggalkan nota jahat tentang bagaimana mereka menipu saya untuk datang ke Eropah.”

Lantai tarian utama di studio 54 pada awal 1980-an. Fleischman mengambil alih pemilikan kelab malam legenda itu selepas pengasas Ian Schrager dan Steve Rubell dipenjarakan kerana mengelak cukai pada tahun 1980.
Lantai tarian utama di studio 54 pada awal 1980-an. Fleischman mengambil alih pemilikan kelab malam legenda itu selepas pengasas Ian Schrager dan Steve Rubell dipenjarakan kerana mengelak cukai pada tahun 1980.
Imej Getty

Mengenai mengapa dia mendedahkan berita itu kepada umum, Fleischman berkata: “Pada usia 82 tahun, saya memutuskan, mengapa merahsiakannya? Saya hidup dengan syarat saya sendiri. Saya tidak takut apa-apa. Bukan kematian pun. Saya menantikannya. Saya tidak percaya kepada hari akhirat. Tetapi saya ingin tahu apa yang berlaku apabila saya mati. Saya ingin tahu. Jika saya kembali sebagai sesuatu yang lain, saya fikir ia akan menjadi serigala atau beruang kutub, haiwan yang mempunyai kehidupan yang baik.”

Keterbukaan Fleischman meletakkan dia dalam minoriti, kerana kebanyakan orang yang memilih bunuh diri dibantu memainkannya dekat dengan jaket. Untuk sementara waktu, dia merancang untuk melakukan perkara yang sama.

“Saya akan pergi ke Zurich dan ‘strok’ semasa bercuti,” katanya. “Saya rasa orang ramai malu [of assisted suicide]. Tetapi tidak ada rasa malu dalam apa yang saya lakukan. Ia adalah wajar dan munasabah pada usia saya. Saya telah melakukan segala-galanya dan berada di mana-mana dan bertemu dengan semua orang yang saya mahu jumpa.”

Malah, dia menganggap bahawa kehebatan kewujudannya menyukarkan untuk meneruskan kehidupan dalam keadaan semasa. “Jika saya tidak hidup seperti yang saya lakukan, dan berseronok seperti yang saya alami, ia mungkin berbeza,” katanya. “Sekarang ini saya seperti sayur. Sangat sukar untuk masuk ke dalam kereta.”

Adegan biasa di luar Studio 54 semasa kemuncak popularitinya pada akhir 1970-an dan awal 1980-an apabila mereka yang berharap akan berbaris di pintu masuknya untuk mencuba dan melepasi tali baldu yang terkenal.
Adegan biasa di luar Studio 54 semasa kemuncak popularitinya pada akhir 1970-an dan awal 1980-an apabila mereka yang berharap akan berbaris di pintu masuknya untuk mencuba dan melepasi tali baldu yang terkenal.
Imej Rose Hartman/Getty

Fleischman dibesarkan di Great Neck, Long Island, mengambil bahagian dalam adegan jazz Harlem pada tahun 1950-an dan lulus dari Cornell’s School of Hotel Administration. Sentiasa tertarik dengan laluan elitis, dia mendaftar di Sekolah Calon Pegawai Tentera Laut AS pada awal 1960-an sebagai cara untuk mengelakkan draf. Dia mengendalikan kelab pegawai di pangkalan tentera laut di New Jersey dan dibebaskan daripada perkhidmatan.

Pada pertengahan 20-an, Fleischman, dengan pelaburan daripada bapanya, mengambil alih Forest Hills Inn, sebuah hotel 300 bilik yang terletak berhampiran Stadium Tenis Forest Hills.

Pada akhir 1970-an dia kerap berpesta keras di Studio 54, di mana dia bertemu pemilik kelab Ian Schrager dan Steve Rubell. Selepas kedua-duanya dihukum kerana mengelak cukai pada tahun 1980, Fleischman bersidang dengan mereka dan peguam Roy Cohn dalam penjara. Ia telah dipersetujui bahawa dia akan mengambil alih pemilikan kelab itu. Dia mengambil alih hutang Studio 54 dan, dalam perjanjian kemudian, memindahkan pemilikan Hotel Eksekutifnya di Murray Hill kepada Schrager dan Rubell, yang mengubahnya menjadi Morgans yang kini ditutup, dikatakan sebagai hotel butik pertama di NYC.

Memiliki Studio, Fleischman mengingatkan, adalah satu letupan. Dia berpesta di sana dengan orang-orang seperti itu Andy WarholCalvin Klein, HalstonLiza Minelli dan Cher.

Katil di klinik Katil sederhana di apartmen yang disediakan oleh Dignitas, syarikat bukan untung yang berpangkalan di Switzerland yang memudahkan Fleischman membunuh diri. Apabila tiba masanya untuk dia mati, Fleischman berkata Mimi akan berada di sisinya.
Katil sederhana di apartmen yang disediakan oleh Dignitas, syarikat bukan untung yang berpangkalan di Switzerland yang memudahkan Fleischman membunuh diri. Apabila tiba masanya untuk dia mati, Fleischman berkata Mimi akan berada di sisinya.
Shutterstock

“Apabila anda memiliki Studio 54, tiba-tiba anda menjadi separa selebriti,” kata Fleischman. “Pada pukul 4 pagi, saya akan membawa sekumpulan orang di dalam limosin dan kami akan pergi Disko Crisco” — menghantui selepas waktu kerja, dinamakan untuk pelincir pilihan di kalangan gay Manhattan — tempat mereka akan menyerap dalam campuran serbuk kokain dan ketamin yang diadun oleh pemilik kelab. “Terdapat muzik dan seks yang hebat di seluruh dunia. Saya akan pergi ke sana untuk mengambil wanita. Semua wanita yang pergi ke sana adalah mudah.

Selepas lima tahun, dari tahun 1981 hingga 1986, Studio 54 dan gaya hidup yang menyertainya telah berjalan dengan baik untuknya: “Ia boleh memusnahkan anda. Anda boleh hidup begitu lama sahaja.

“Saya suka menjadi tinggi. Jadi saya akan mengambil dadah dan minum. Mungkin, ini [health condition] adalah kerana saya banyak minum dan mengambil dadah.”

Namun, dia menambah: “Saya tidak menyesal mana-mana bahagian dalam hidup saya.”

Fleischman dan isteri tercintanya, Mimi, yang akan mengembara bersamanya ke Switzerland dan berada di sisinya apabila dia memilih untuk mengakhiri hidupnya. Mimi pasti suaminya akan meneruskan rancangannya untuk mati atas kehendaknya sendiri.
Fleischman dan isteri tercintanya, Mimi, yang akan mengembara bersamanya ke Switzerland dan berada di sisinya apabila dia memilih untuk mengakhiri hidupnya. Mimi pasti suaminya akan meneruskan rancangannya untuk mati atas kehendaknya sendiri.

Fleischman yang terputus-putus menjalani latihan pemulihan di Betty Ford Center dan Rancho La Puerta di Mexico. Dia berkahwin dengan eksekutif penerbitan Laurie Lister pada tahun 1986. Mereka mempunyai seorang anak perempuan Hilary – dia kekal rapat dengan bapanya tetapi tidak akan mengulas mengenai rekod tentang keputusannya – dan bercerai pada awal 1990-an selepas Fleischman kembali ke dalam perniagaan kehidupan malam dengan Tempat liputan tengah bandar yang dipanggil Tatou.

Selepas berpindah ke Los Angeles, dia berkahwin dengan Mimi pada tahun 1994 dan bekerjasama untuk membuka Kelab Century hip-hop di Los Angeles. Dia juga menceburi perniagaan kecergasan melalui studio senaman, Bar Method. Semuanya mengikuti pada tumit seorang projek malang dengan Donald Trump. Apabila bekas presiden itu memiliki Hotel Plaza pada awal 1990-an, Fleischman membuat perjanjian untuk membuka sebuah kelab di sana bernama Gauguin. “Semasa kami dalam pembinaan, hotel itu telah dirampas,” dedah Fleischman kepada Halaman Enam. “Trump tidak memberitahu saya. Bank itu masuk seperti satu tan batu bata.”

Kelab tingkat bawah tanah dibuka tetapi ia tidak bertahan lama. “Saya kehilangan beberapa ratus ribu [dollars],” kata Fleischman. “Dan pelabur saya kehilangan lebih sejuta.”

.memoir
Fleischman menerbitkan memoir jujur ​​pada tahun 2017.

Pada tahun 2017, Fleischman menerbitkan memoir yang terang, “Di dalam Studio 54” tentang masa liarnya — malah mengeluarkan polisi insurans libel bernilai $1 juta sekiranya sesiapa menyamannya kerana menumpahkan semua cerita. Juga dalam buku itu, dia menulis tentang penderitaan yang dia lihat bapanya menanggung sebelum kematian.

“Saya melihat ayah saya mengalah. Kakinya sangat sakit. Dia juga tidak boleh berjalan,” kata Fleischman. “Dia berkata kepada saya, ‘Saya mahu mati.’ Saya percaya dia.”

Setelah kehilangan ibu bapa dan abangnya, Fleischman telah berkongsi rancangan membunuh diri dengan ahli keluarga terdekatnya yang masih tinggal. Orang lain, katanya, “boleh membaca tentangnya.”

Mimi tidak percaya bahawa suaminya akan mengelak.

“Ketika dia bersiap untuk melalui Pearly Gates, dia boleh mengubah fikirannya – tetapi saya tidak fikir dia akan melakukannya,” katanya.

“Semakin saya memikirkannya, semakin saya mahu melakukannya,” katanya. “Saya terbang terus ke Zurich dari LA. Tidak akan ada pesta terakhir.”

Jika anda atau seseorang yang anda kenali dipengaruhi oleh mana-mana isu yang dibangkitkan dalam cerita ini, hubungi Talian Hayat Pencegahan Bunuh Diri Kebangsaan di 800-273-TALK (8255) atau teks Talian Teks Krisis di 741741.

We wish to say thanks to the writer of this article for this outstanding content

Pemilik kelab Studio 54 Mark Fleischman: ‘Saya menamatkan hidup saya dengan membunuh diri’


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/