Pemindahan najis akan ditawarkan kepada ratusan dengan superbug tahan antibiotik

Beratus-ratus orang dengan pepijat super yang sukar dirawat akan ditawarkan pemindahan najis untuk menangani jangkitan mereka.

Pemindahan mikrobiota najis (FMT) melibatkan pengambilan bakteria sihat “dalam campuran najis diproses yang disediakan daripada penderma yang sihat” ke usus orang lain.

Institut Kebangsaan untuk Kecemerlangan Kesihatan dan Penjagaan (Nice) berkata proses itu harus dipertimbangkan untuk pesakit yang telah menjalani dua atau lebih rawatan untuk Clostridium difficile (C.diff) tanpa kejayaan.

Merawat orang ini dengan bakteria usus yang diambil daripada najis orang yang sihat boleh membantu memulihkan bakteria usus yang sihat, kata Nice.

C.diff ialah sejenis bakteria yang boleh menyebabkan cirit-birit, dan ia selalunya memberi kesan kepada orang yang telah mengambil antibiotik.

Pepijat biasanya boleh dirawat dengan jenis antibiotik yang berbeza, tetapi kadangkala ia dirujuk sebagai “pepijat super” kerana rintangannya terhadap rawatan dalam beberapa keadaan.

Nice berkata ujian klinikal telah menunjukkan rawatan FMT adalah jauh lebih baik daripada antibiotik sahaja dalam menyelesaikan jangkitan C.diff yang degil, dan rawatan menggunakan kaedah ini boleh menjimatkan beribu-ribu pound NHS.

Pesakit mungkin perlu mengambil lebih sedikit antibiotik dan telah melaporkan kualiti hidup yang lebih baik selepas rawatan, tambahnya.

‘Inovatif’

Bahagian FMT boleh ditelan dalam pil, atau ia boleh dihantar melalui tiub yang dimasukkan terus ke dalam perut melalui hidung, atau secara alternatif didepositkan terus ke dalam kolon, juga melalui tiub.

Mark Chapman, pengarah sementara teknologi perubatan di Nice, berkata: “Pada masa ini terdapat keperluan untuk rawatan C.diff yang berkesan pada orang yang telah mengambil dua atau lebih pusingan antibiotik.

“Syor jawatankuasa kami mengenai rawatan inovatif ini akan menyediakan satu lagi alat untuk profesional kesihatan untuk digunakan dalam memerangi jangkitan ini, sementara pada masa yang sama mengimbangi keperluan untuk menawarkan penjagaan terbaik dengan nilai untuk wang.

“Penggunaan rawatan ini juga akan membantu mengurangkan pergantungan pada antibiotik dan seterusnya mengurangkan kemungkinan rintangan antimikrob, yang menyokong panduan NICE mengenai pengawasan antimikrob yang baik.”

Belajar

Nice berkata ia membuat keputusan untuk meneruskan dengan FMT selepas menyemak bukti daripada lima percubaan 274 orang dewasa, yang menunjukkan lebih banyak jangkitan C.diff telah diselesaikan dengan FMT, daripada rawatan antibiotik, dalam empat ujian – dan tiada perbezaan dalam lain.

Data juga menunjukkan rawatan itu boleh menyelesaikan sehingga 94% jangkitan.

FMT boleh jauh lebih murah daripada antibiotik jika diberikan sebagai kapsul oral – menjimatkan lebih daripada £8,000; ia boleh menjimatkan beratus-ratus paun jika diberikan sebagai kolonoskopi, tetapi ia lebih mahal apabila diberikan sebagai enema.

Nice telah menganggarkan bahawa 450 hingga 500 orang di England boleh dirawat menggunakan FMT untuk berulang kali jangkitan C.diff setiap tahun.

Ia berkata program saringan penderma yang ketat perlu disediakan dan rawatan harus dibuat mengikut peraturan perubatan manusia.

Semua penderma akan disaring terlebih dahulu untuk memastikan najis yang disediakan adalah sihat dan diuji untuk pelbagai jenis jangkitan virus, bakteria dan parasit, yang juga termasuk pemeriksaan untuk COVID-19.

We would like to give thanks to the writer of this article for this amazing web content

Pemindahan najis akan ditawarkan kepada ratusan dengan superbug tahan antibiotik


Explore our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/