Pemvaksinan Covid-19 bermula untuk kanak-kanak AS di bawah 5 tahun

Bayi lelakinya yang aktif duduk di pangkuannya di klinik vaksin yang dianjurkan oleh Hospital Nasional Kanak-kanak di Washington, DC, semasa menerima dos pertama vaksin Covid-19. Pukulan itu diberikan di pahanya. Dia menangis selama beberapa saat tetapi kemudian perhatiannya beralih ke arah seekor golden retriever yang berada di tapak sebagai anjing penghibur yang disediakan oleh hospital.

“Saya berasa sangat teruja kerana kami mempunyai peluang ini,” DeRoo, pakar pediatrik di Hospital Nasional Kanak-kanak di Washington, DC, memberitahu CNN Suzanne Malveaux pada hari Selasa mengenai vaksinasi anaknya.

DeRoo menambah bahawa keluarganya kini akan berasa lebih selesa untuk menyertai aktiviti tertentu, mengetahui bahawa anak bongsu mereka telah memulakan siri vaksin Covid-19.

“Ia sudah tentu akan membolehkan kami mempunyai lebih banyak kebebasan dengan kehidupan peribadi kami dan apa yang kami lakukan,” kata DeRoo. “Dan untuk bayi itu, kami akan berasa seperti kami telah menyelubunginya dengan perlindungan sebanyak yang kami boleh.”

Vaksinasi Covid-19 untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun bermula Selasa di seluruh Amerika Syarikat, menandakan satu kejayaan dalam usaha negara melawan penyakit itu.

Minggu lalu, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS memperluaskan kebenaran penggunaan kecemasan untuk vaksin Moderna untuk memasukkan kanak-kanak 6 bulan hingga 17 tahun dan Pfizer/BioNTech untuk kanak-kanak 6 bulan hingga 4 tahun.

Kemudian pada hari Sabtu, Pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS Dr. Rochelle Walensky menandatangani vaksinasi Covid-19 untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, membuka laluan untuk vaksinasi diberikan dalam kumpulan umur tersebut.

Kira-kira 17 juta kanak-kanak di bawah umur 5 tahun kini layak mendapat vaksin Covid-19.

“Ini adalah hari yang besar. Kami telah lama menunggu untuk kanak-kanak mendapat akses kepada vaksin. Kami kini mempunyai setiap kumpulan umur, 6 bulan dan ke atas, di negara yang kini layak mendapat perlindungan daripada Covid- “Vaksin 19. Dan saya akan memberitahu anda sebagai bapa kepada seorang kanak-kanak berusia 4 tahun, ini adalah masalah besar untuk keluarga saya juga,” kata Pakar Bedah Amerika Syarikat Dr. Vivek Murthy kepada Brianna Keilar dari CNN pada pagi Selasa.

Sehingga akhir hari Selasa, yang Pejabat Penolong Setiausaha Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS untuk Kesediaan dan Respons (ASPR) telah menyampaikan kira-kira 2.7 juta dos vaksin untuk kanak-kanak bawah 5 tahun di seluruh negara.

“1 juta dos lagi telah dihantar dan tidak lama lagi akan diterima oleh tapak pentadbiran,” Tim Granholm, jurucakap HHS, menulis dalam e-mel kepada CNN pada pagi Rabu.

“HHS telah menerima pesanan untuk kira-kira 4.2 juta dos setakat ini,” tulis Granholm. “Kami akan terus menghantar vaksin dengan cepat kerana kami memenuhi tempahan dan mengambil yang baharu. Kami menyediakan 10 juta dos vaksin untuk dipesan pada mulanya, dengan berjuta-juta lagi tersedia tidak lama lagi, jadi bekalan tidak seharusnya menjadi penghalang kepada seseorang untuk mendapatkan vaksin anak mereka. “

Vaksin diberikan dalam dos bersaiz kanak-kanak

Di bawah kebenaran FDA, vaksin Moderna boleh diberikan sebagai siri utama dua dos, dengan selang empat minggu dos, pada 25 mikrogram setiap dos, kepada bayi dan kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun.

Walaupun FDA telah membenarkan vaksin Moderna untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 17 tahun, CDC masih belum mengesyorkannya untuk kumpulan umur tersebut, jadi suntikan tersebut belum boleh diberikan lagi. Kebenaran FDA akan membenarkan kanak-kanak berumur 6 hingga 11 tahun menerima dos adalah 50 mikrogram setiap satu. Bagi mereka yang berumur 12 tahun ke atas, ia akan diberikan sebagai dos 100 mikrogram.

Vaksin Pfizer/BioNTech kini boleh diberikan sebagai siri utama tiga dos, pada 3 mikrogram setiap dos, untuk digunakan pada bayi dan kanak-kanak 6 bulan hingga 4 tahun. Vaksin ini diberikan sebagai siri utama dua dos pada 10 mikrogram setiap dos untuk kanak-kanak 5 hingga 11 tahun dan pada 30 mikrogram setiap dos untuk remaja dan orang dewasa berumur 12 tahun ke atas.

Melengkapkan siri vaksin Pfizer/BioNTech adalah proses yang lebih panjang, kerana dua dos pertama diberikan dengan selang tiga minggu, dan kemudian dos ketiga diberikan lapan minggu kemudian.

Dr. Jeannette Lee dari Universiti Arkansas untuk Sains Perubatan, yang berkhidmat dalam jawatankuasa penasihat vaksin FDA, menyatakan kebimbangan mengenai kanak-kanak tidak melengkapkan ketiga-tiga dos.

Apakah kesan sampingan vaksin Covid-19 pada kanak-kanak kecil? Pakar berusaha untuk memudahkan ibu bapa' kebimbangan

“Tiga dos pasti akan memberi manfaat. Saya mempunyai banyak kebimbangan bahawa ramai kanak-kanak ini tidak akan mendapat dos ketiga,” kata Lee. “Kebimbangan saya ialah anda perlu mendapatkan tiga dos untuk benar-benar mendapatkan apa yang anda perlukan.”

Bagi kanak-kanak yang mungkin bertukar dari umur 4 hingga 5 pada bila-bila masa semasa melengkapkan siri vaksin Pfizer/BioNTech mereka, CDC mengesyorkan dua pilihan. Kanak-kanak itu boleh melengkapkan siri utama dua dos yang dibenarkan untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun, atau mereka boleh melengkapkan siri tiga dos untuk kanak-kanak yang lebih muda, tetapi setiap dos 2 dan 3 mungkin sama ada dos untuk kanak-kanak yang lebih muda atau umur 5 hingga 5 tahun. 11.

Jawatankuasa Penasihat Vaksin dan Produk Biologi Berkaitan FDA menentukan bahawa manfaat kedua-dua vaksin melebihi risiko dan menyatakan bahawa vaksin telah “ditoleransi dengan baik” dalam kalangan kanak-kanak yang mendapatkannya dalam ujian klinikal.

Menurut data percubaan klinikal, kesan sampingan biasa bagi kedua-dua vaksin termasuk sakit di tapak suntikan, sakit kepala, demam, menggigil dan keletihan. Vaksin tersebut nampaknya menimbulkan tindak balas imun yang serupa pada kanak-kanak seperti yang telah dilihat pada orang dewasa.

Di mana kanak-kanak kecil boleh mendapatkan vaksin

Pejabat pakar pediatrik dan farmasi adalah tapak utama di mana kanak-kanak kecil boleh mendapatkan vaksin.

FDA telah membenarkan vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Apakah yang perlu diketahui oleh ibu bapa?

“Kami tahu bahawa ibu bapa akan mahu mendapatkan anak mereka divaksin di pejabat pakar kanak-kanak. Sesetengah orang akan pergi ke farmasi, sesetengah orang akan pergi ke hospital kanak-kanak atau sejenis pusat kesihatan masyarakat,” Dr. Ashish Jha, penyelaras tindak balas Covid-19 White House, berkata pada hari Isnin di CBS.

“Tetapi kesimpulannya, saya fikir majoriti ibu bapa akan mahu mendapatkan anak mereka divaksinasi di pejabat pakar pediatrik mereka,” kata Jha. “Jadi, ramai pakar pediatrik akan menawarkan vaksin itu.”

Bagi lokasi farmasi yang menawarkan vaksin bersaiz kanak-kanak ini, CVS dan Walgreens telah mengumumkan rancangan untuk menyediakan vaksinasi.

CVS akan mula mentadbir vaksin Covid-19 Pfizer kepada kanak-kanak bawah lima tahun pada hari Selasa, wakil komunikasi memberitahu CNN.

“Kami akan mula mentadbir vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 untuk kanak-kanak yang layak berumur 18 bulan hingga empat tahun di lokasi 1,100 MinuteClinic kami mulai hari Selasa,” Matt Blanchette, pengurus kanan komunikasi runcit dengan CVS Pharmacy, memberitahu CNN dalam e-mel .

“MinuteClinic terletak di dalam kedai CVS Pharmacy terpilih di 35 negeri dan Washington, DC,” kata Blanchette. Pelantikan akan disediakan secara bergilir-gilir mengikut bekalan vaksin.

Blanchette berkata kanak-kanak berusia lebih 5 tahun masih boleh mengakses vaksin Covid-19 di farmasi CVS.

Pada hari Sabtu, Walgreens mengumumkan dalam siaran berita bahawa janji temu untuk vaksinasi pada kanak-kanak kecil akan tersedia mulai 25 Jun. Walgreens akan memberi vaksin kepada kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas di lokasi “pilihan”, dan janji temu boleh dijadualkan dalam talian.

Farmasi Hy-Vee akan menyediakan vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun sebaik sahaja dos tersedia, kata wakil komunikasi kepada CNN pada hari Isnin.

“Hy-Vee menjangkakan menerima peruntukannya untuk kumpulan umur yang baru diluluskan dalam beberapa hari akan datang,” tulis Tina Potthoff, naib presiden kanan komunikasi, dalam e-mel.

“Sebaik sahaja kami menerima vaksin dan penjadual pelantikan kami dibuka untuk kumpulan umur ini, kami akan menyiarkan kemas kini pada halaman pendaratan vaksin COVID-19 kami, menyiarkan di halaman Facebook kedai Hy-Vee kami, dan menghubungi saluran media di lapan- negeri untuk memaklumkan mereka tentang hab pediatrik kami yang menerima temu janji.”

Disebabkan peraturan persekutuan, dia menulis, Hy-Vee hanya akan memberikan vaksinasi kepada kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas.

“Di bawah Akta PREP, farmasi runcit, termasuk farmasi Hy-Vee, hanya diberi kuasa untuk mentadbir vaksin kepada pesakit berumur 3+,” tulis Potthoff dalam e-mel. “Pesakit di bawah umur 3 tahun harus melawat pakar pediatrik atau penyedia penjagaan kesihatan mereka untuk menerima vaksin COVID-19.”

Naomi Thomas dan Virginia Langmaid dari CNN menyumbang kepada laporan ini.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Pemvaksinan Covid-19 bermula untuk kanak-kanak AS di bawah 5 tahun


You can find our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/