Penasihat cacar monyet Biden sedang menguruskan virus bersama daya tarikan konservatif dalam suapan Instagramnya

Tetapi semakin banyak, pengkritik sayap kanan telah melukisnya sebagai karikatur, jauh berbeza daripada pelakon yang menjelajah kawasan desa Itali untuk mencari hidangan yang menyelerakan. Menelusuri suapan Instagram Daskalakis, mereka telah mengeluarkan siaran perangkap haus tanpa baju yang menunjukkan tatunya — menuduhnya sebagai seorang Satanis.

Daskalakas tidak berusaha untuk menyembunyikan bahawa dia berbeza daripada pekerja kerajaan biasa. Malah hari ini, dia mengelak dari sut biru longgar itu, memilih seluar jeans kurus hitam, jaket kelabu, tali leher bertekstur merah dan spesifikasi hitam khasnya.

Air matanya bukan kerana dia menjadi sasaran ultra konservatif. Sebaliknya, mereka memukulnya semasa dia menerangkan sebab dia pergi ke kesihatan awam, mengingati keinginan dia untuk memberi tumpuan kepada HIV/AIDS. Ia adalah hasrat yang akhirnya membawanya ke kerusi tertinggi kuasa politik dan satu yang, dalam beberapa minggu kebelakangan ini, telah meletakkannya di bawah penelitian yang ketat di tengah-tengah kritikan terhadap tindak balas monyetpox pentadbiran.

Sebagai seorang kanak-kanak, dia sentiasa tahu dia mahu menjadi seorang doktor (“kit permainan Fisher Price,” dia merenung). Tetapi ia tidak sehingga dia seorang sarjana di Universiti Columbia barulah dia mengalami epiphany.

Dia sedang mengusahakan paparan besar selimut peringatan AIDS, katanya, dan ditugaskan untuk terbang ke San Francisco untuk membawa balik “gulungan permaidani yang kelihatan seperti badan dalam kain kafan.” Pada hari pameran dibuka untuk selimut siap, dia melihat lelaki seusianya – orang yang sepatutnya menikmati usia 20-an – berjalan masuk, batuk dan mengamuk dengan penyakit yang berkemungkinan besar membunuh mereka.

“Tugas saya adalah untuk tidak pernah membiarkan sesiapa dijangkiti HIV atau jika orang menghidap HIV, pastikan mereka tidak jatuh sakit dan mati. Ia melanda saya seperti itu, “dia mengimbas kembali dengan memetik jarinya.

Selama lebih daripada 20 tahun, Daskalakas telah menjalankan kerja dalam bidang ini, yang terbaru sebagai pengarah bahagian Pencegahan dan Kawalan Penyakit HIV/AIDS Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, tugas yang beliau ambil pada permulaan pentadbiran. Kini, peranannya adalah untuk mengambil pengalaman dan pengajaran yang diperolehnya daripada memerangi penyakit berjangkit dan jangkitan seksual dan menerapkannya pada wabak cacar monyet semasa untuk membantu mencegahnya daripada menjadi krisis kesihatan negara kekal seterusnya.

Dia dan bosnya, Robert Fenton, pegawai Agensi Pengurusan dan Kecemasan Persekutuan yang telah lama dipilih untuk menjadi czar monkeypox, mengambil alih ketika pentadbiran sedang diserang kerana tindak balas yang perlahan dan ketinggalan dalam menyediakan ujian dan vaksin.

Daskalakis berkata apabila dia mendapat panggilan mengenai kedudukan Rumah Putih, dia pada asalnya tidak menginginkannya.

“Oh tidak, tidak lagi,” adalah pemikiran pertamanya, katanya. “Perkara lain yang akan menarik saya daripada sebab saya melakukan kesihatan awam.”

Dia baru sahaja menyelesaikan bertahun-tahun membantu menjalankan tindak balas Covid-19 di New York City, bersama-sama dengan menguruskan wabak meningitis di sana. Dia penat dan yang lebih penting, dia mahu fokus pada pencegahan HIV.

Akhirnya, persamaan antara wabak HIV awal dan cacar monyet – khususnya, kesannya yang tidak seimbang terhadap komuniti aneh – membuatkan dia memberi pandangan kedua.

“Saya tidak boleh kecewa kerana ditarik dari HIV, kerana jika saya memecahkan kod untuk mendapatkan kulit hitam muda dan Latin, [men who have sex with men], golongan gay, biseksual atau transgender atau golongan kepelbagaian jantina ….untuk mendapatkan vaksin,” katanya mengekori tetapi membayangkan: Jika dia mencapai komuniti ini dengan berkesan, ia boleh menjadi pengubah permainan untuk pencegahan HIV juga. Dia berkata sebelum dia memulakan kerja itu, Biden secara khusus memberitahunya bahawa dia mahu memastikan kesan tidak seimbang Covid-19 terhadap ahli kulit berwarna LGBTQ tidak berulang dengan cacar monyet.

Daskalakis dan Fenton telah dikreditkan dalam pentadbiran kerana menyelaraskan usaha kerajaan merentasi pelbagai agensi kesihatan yang terlibat dalam tindak balas monkeypox. Mereka berdua adalah antara suara paling bersemangat yang mendesak pentadbiran untuk mengisytiharkan kecemasan kesihatan awam secepat mungkin, sesuatu yang Biden lakukan tiga hari selepas pelantikan mereka dilaporkan.

Walau bagaimanapun, kritikan terhadap respons tidak berhenti. Gregg Gonsalves, aktivis kesihatan global dan ahli epidemiologi di Universiti Yale, memuji usaha Daskalakis dan Fenton tetapi mempersoalkan “seberapa besar kuasa dan pengaruh yang mereka miliki untuk membentuk perjalanan wabak ini ke hadapan.”

“Ia bukan mengenai ciri peribadi mereka, tetapi mengenai kuasa birokrasi yang mereka ada untuk membuat perubahan,” katanya.

Daskalakis telah menggunakan hubungannya di CDC, yang bertelagah dengan Rumah Putih dan agensi lain semasa tindak balas Covid, untuk menyelaraskan inisiatif pentadbiran dan menjejaki penyebaran penyakit itu. Tetapi tugasnya yang paling sukar, kata pegawai kanan, telah membina kepercayaan kembali dalam komuniti LGBTQ yang kecewa dan takut dengan tindak balas yang perlahan.

“Demetre dapat memainkan peranan penting di mana dia mengenal pasti kawasan geseran, kawasan di mana penambahbaikan pantas boleh dibuat kepada proses untuk membina kepercayaan itu,” kata Fenton dalam temu bual.

Sepanjang bulan lepas, kadar monkeypox telah perlahan dan ketersediaan vaksin telah meningkat. Tetapi begitu juga permintaan untuk vaksinasi. Menurut data CDC baru-baru ini, lebih daripada 460,000 dos telah diberikan di 34 negeri dan New York City. Itu 14 peratus daripada 3.2 juta dos yang diperlukan untuk memberi vaksin sepenuhnya kepada 1.6 juta orang yang kerajaan katakan berisiko tinggi. Tetapi walaupun program perintis menggunakan acara besar untuk menawarkan jab bulan lepas, pentadbiran melihat permintaan mengatasi permintaan.

Pentadbiran menghadapi sesuatu yang serupa dengan Covid-19: hanya kerana bekalan ada di sana tidak bermakna kumpulan berisiko tinggi boleh mendapatkan mereka. Tetapi Daskalakis berkata ia adalah corak yang dia berpengalaman berurusan, terutamanya dengan komuniti warna. Di New York, dia terkenal kerana pergi ke rumah mandian dan kelab seks untuk menjalankan ujian STI dan membantu mendidik pelanggannya.

“Dia bukan salah seorang daripada orang bodoh kesihatan kot putih ini … terputus hubungan [the community] dan melambai jari anda kepada seseorang,” kata Kenyon Farrow, pengarah urusan advokasi dan penganjuran di Prep4All di New York. “Orang sebenarnya bertindak balas kepadanya atas sebab itu.”

Tetapi itu juga telah menjadikan Daskalakis menjadi sasaran mudah untuk media konservatif, yang menyerangnya dengan serangan bertubi-tubi selepas penampilannya di taklimat akhbar Rumah Putih minggu lalu.

Mereka memasukkan tweet seperti yang mendakwa itu “Joe Biden melantik seorang Satanis ke Rumah Putih” kerana tatu pentagramnya. Satu lagi tweet memaparkan fotonya tidak berbaju dan bertanya, “serius?” Banyak imej telah dilombong dari laman Instagramnya, yang penuh dengan gambar tanpa baju yang menunjukkan lebih 30 tatu lain. Satu artikel yang memaparkan banyak gambar beliau berkata “Dr. Kehadiran media sosial Daskalakis mendedahkan kegemaran untuk pentagram dan simbolisme Syaitan yang lain.

Daskalakis ketawa dari tuduhan itu. Untuk rekod, dia mengesahkan dia bukan penganut Satanis. “Saya harap saya begitu menarik.”

Bagi semua seni tubuhnya dan gambar tanpa baju, dia polis dengan sentuhan kesombongan. “Saya menghabiskan banyak wang untuk tatu saya dan banyak masa di gim,” jelasnya. “Saya sedang menunjukkannya.”

Tetapi reaksi terhadap gambar itu juga telah mencetuskan persoalan yang lebih besar: sama ada penelitian akhbar memaksa orang yang layak daripada memasuki perkhidmatan awam; tetapi terutamanya mengenai sama ada birokrat kerajaan akan mendapat manfaat daripada mempunyai pengalaman kehidupan sebenar dan lebih mudah didekati.

Daskalakis mencatat tatu pentagram pada pec kirinya berbunyi: “Saya percaya bahawa ada cahaya walaupun di tempat yang paling gelap.” Dia berkata ia mewakili masa lalunya sebagai kanak-kanak yang dibuli dan hidup melalui krisis AIDS.

Dia juga menegaskan bahawa tidak ada artikel yang pernah menyebut tatu besar Yesus di perutnya, yang diilhamkan oleh gereja Ortodoks Yunani yang dia dibesarkan di Washington, DC

Dia berkata serangan itu bukan gangguan. Tetapi itu kelihatan sukar untuk dipercayai. Dia telah menjadikan halaman Instagramnya peribadi.

Tidak seperti kebanyakan pegawai kesihatan awam, Daskalakis melihat perangkap dahaganya sebagai sebahagian daripada kerjanya, tidak terpisah daripadanya. Foto dia merobek jaket kulitnya, mendedahkan dadanya yang terdedah, telah dipaparkan dalam kempen iklan “Bare It All” untuk Jabatan Kesihatan New York City semasa beliau merupakan timbalan pesuruhjaya bahagian kawalan penyakit di bandar itu. Dia berkata imej sedemikian membantu memberinya tahap kepercayaan dengan orang yang dia cuba capai yang tidak dapat ditiru oleh doktor lain.

“Saya tidak boleh peduli kerana jika tidak saya akan goyang ke sana ke mari dan [someone] akan membelai rambut saya yang tidak wujud,” katanya.

Semasa dia disemak untuk peranannya sekarang, Rumah Putih menyemak kehadiran media sosial Daskalakis, kata seorang pegawai yang mengetahui proses itu. Tetapi ia tidak menimbulkan sebarang tekaan kedua di Sayap Barat, kata pegawai itu. Jika ada, status Daskalakis sebagai lelaki gay yang membanggakan dilihat sebagai satu kelebihan dalam usaha pentadbiran untuk membina kredibiliti dengan komuniti LGBTQ.

Walaupun Daskalakis mengakui “secara patologi dalam suasana hati yang baik”, perangainya menjadi gelap apabila dia menilai unsur-unsur reaksi orang ramai terhadap cacar monyet. Seperti HIV, dia melihat stigma terhadap masyarakat aneh semakin meningkat.

Dia berkata fikirannya sering kembali kepada selimut AIDS, bersama-sama dengan keluarga Andy Grunebaum, seorang lelaki yang meninggal dunia akibat komplikasi berkaitan AIDS. Keluarga Grunebaum membuat sumbangan besar atas namanya kepada Universiti New York, di mana Daskalakis adalah penolong profesor pada masa itu.

Satu-satunya syarat ialah penerima geran itu perlu bekerja untuk memerangi AIDS. Daskalakis menggunakan sebahagian daripada wang itu untuk mendapatkan tuannya dalam kesihatan awam.

Sebuah keluarga, seorang ibu memandang anda, berkata bahawa ‘Kami akan memberikan ini kepada anda, tetapi tugas anda adalah untuk tidak membiarkan orang menderita dan mati.’ Itulah yang saya daftarkan,” kata Daskalakis.We would love to thank the author of this article for this outstanding material

Penasihat cacar monyet Biden sedang menguruskan virus bersama daya tarikan konservatif dalam suapan Instagramnya


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/