Pencarian apa yang menyebabkan SIDS

Apabila bayi yang sihat mengalami sama ada terlalu sedikit oksigen atau terlalu banyak karbon dioksida, jelas Goldstein, pernafasan mereka terhenti (“jeda apnea”) sebelum mereka mula tercungap-cungap. “Sesak nafas, biasanya, dalam bayi yang sihat, akan menyebabkan kadar denyutan jantung meningkat, ” kata Goldstein. “Bayi-bayi itu terangsang, dan refleks berkaitan rangsangan berlaku: mereka melengkung, mereka menguap, mereka berpaling, mereka bangun dan menangis, dan itu membebaskan kebanyakan bayi daripada halangan yang agak sederhana dan mereka bertahan.

“Dan bayi-bayi SID tidak melakukan itu. Mereka tidak membangkitkan dan mereka kekal ‘tidak berganding’ antara nafas agonal ini, yang didorong oleh pusat otak tertentu, dan tindak balas jantung.”

Maksudnya a “lingkaran ganas” apabila sistem maklum balas tidak berfungsi, berakhir dengan koma dan kematian, kata Rognum.

kenapa? Di Norway, Rognum, bersama pakar pediatrik dan pakar saraf Ola Didrik Saugstad, mengemukakan teori tentang “segitiga maut”, yang mereka takrifkan sebagai “tempoh terdedah selepas kelahiran, beberapa kecenderungan genetik, dan peristiwa pencetus”. Di AS pada masa yang sama, sebuah pasukan yang diketuai oleh Goldstein dan Hannah Kinney dari Hospital Kanak-kanak Boston menghasilkan idea yang sama: “model risiko tiga kali ganda”.

Label terakhir inilah yang terperangkap, dan teori inilah yang kini menjadi penjelasan utama dalam kalangan penyelidik SIDS. Ia sampai ke hati apa yang disyaki saintis sejak sekurang-kurangnya 1970-an: SIDS bukan disebabkan oleh satu kejadian, tetapi beberapa faktor datang bersama. “Bukan hanya satu sebab, ” kata Goldstein. “Kami meletakkannya lebih dalam kategori ungkapan penyakit yang jarang didiagnosis di mana sekurang-kurangnya beberapa masa, pada pembentangan awalnya, ia tidak serasi dengan kelangsungan hidup.”

Rognum telah menyedari bahawa tempoh berisiko tertinggi untuk kematian SIDS, antara bulan kedua dan kelima selepas kelahiran, juga merupakan tempoh di mana sistem imun berkembang pesat. “Apabila sesuatu berkembang dengan sangat cepat, ia juga tidak stabil, ” katanya. Itulah tempoh terdedah selepas kelahiran. Peristiwa pencetus boleh menjadi a jangkitan pernafasan bermusim atau tidur meniarap, atau kedua-duanya bersama- pasangan yang meningkatkan risiko SIDS 29 kali ganda.

Walau bagaimanapun, ia adalah “kecenderungan” yang mungkin menjadi teka-teki yang paling kekal di tengah-tengah SIDS. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, aspek ini juga menjadi kurang misteri.

Penyelidik termasuk Kinney berpendapat ia mungkin menjadi isu dengan sistem serotonergik – neurotransmitter yang berpusat di batang otak yang mengawal beberapa proses automatik, termasuk tidur dan pernafasan. Sepanjang 20 tahun yang lalu, pasukan Kinney telah mengasah hipotesis mereka pelbagai kajian. An peningkatan serotonin (5-HT) dalam darah, khususnya, adalah biomarker untuk SIDS dalam sekitar 30% kes. Dan penemuan mereka telah disahkan oleh pasukan lain. Satu kajian autopsi, contohnya, mendapati bahawa tahap serotonin adalah 26% lebih rendah dalam kes SIDS berbanding bayi yang sihat – biomarker yang ditemui sebelum penemuan Harrington.

Begitu juga, Rognum berpendapat unsur genetik mungkin disebabkan oleh variasi, atau polimorfismedalam gen yang membuat interleukin – yang boleh sama ada molekul anti-radang, atau pro-radang. Ia biasanya dihasilkan sebagai tindak balas kepada kerosakan yang disebabkan oleh jangkitan atau kecederaan, jadi varian dalam gen ini boleh menjadikan bahagian tindak balas imun ini lebih lemah atau lebih kuat daripada yang sepatutnya.

“Kami mendapati dalam cecair tulang belakang serebrum bahawa kes SIDS mempunyai tahap interleukin-6 yang jauh lebih tinggi. Interleukin itulah yang menyebabkan kita demam,” kata Rognum. “Separuh daripada kes SIDS mempunyai tahap dalam julat yang sama seperti kanak-kanak yang meninggal dunia akibat meningitis dan septikemia, tanpa menghidap penyakit tersebut.”

We wish to say thanks to the writer of this post for this outstanding web content

Pencarian apa yang menyebabkan SIDS


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/