Pencetus Yang Membuatkan Ibu Sotong Memusnahkan Diri

Kebanyakan spesies sotong hidup selama satu tahun. Tetapi kematian ibu sotong selepas mereka membiak telah lama menjadi tontonan saintifik.

Mengapa sebenarnya ibu sotong terlibat dalam bentuk kecederaan diri yang membawa kepada kematian sejurus selepas mereka membiak masih menjadi misteri. Tetapi satu kajian yang diterbitkan Khamis dalam jurnal Current Biology menggunakan sotong dua tompok California sebagai model untuk membantu menjelaskan fisiologi tingkah laku aneh ini.

Z. Yan Wang, penolong profesor psikologi dan biologi di Universiti Washington dan pengarang kajian itu, menjelaskan bahawa betina spesies itu melalui tiga peringkat pembiakan.

Selepas dia mengawan, ibu mengeluarkan telurnya dan mengendalikannya dengan berhati-hati. Dia mengambil setiap telur, satu demi satu, dengan berhati-hati mengikatnya menjadi helai panjang. Kemudian dia menyekat mereka ke dinding sarangnya, dan tinggal di sana, meniup air ke atas telur untuk memastikan mereka beroksigen dan melindungi mereka daripada pemangsa.

Tetapi kemudian dia berhenti makan. Dia mula menghabiskan banyak masa jauh dari telur. Dia kehilangan warna dan nada otot; matanya menjadi rosak. Ramai ibu mula mencederakan diri sendiri. Ada yang menggosok kerikil di dasar laut, menyebabkan kulit mereka berparut; yang lain menggunakan penyedut mereka untuk mencipta luka di sepanjang badan mereka. Dalam sesetengah kes, mereka juga makan tangan mereka sendiri.

Para saintis telah mengetahui sejak sekian lama bahawa tingkah laku pembiakan dalam sotong, termasuk kematian, dikawal oleh dua kelenjar optik haiwan itu, yang berfungsi seperti pituitari dalam vertebrata, merembeskan hormon dan produk lain yang mengawal pelbagai proses tubuh. (Kelenjar dipanggil “optik” kerana lokasinya di antara mata haiwan. Mereka tidak ada kaitan dengan penglihatan.) Jika kedua-dua kelenjar dibuang melalui pembedahan, betina meninggalkan induknya, mula makan semula, membesar dan mempunyai jangka hayat yang panjang. .

Kajian baharu itu menerangkan laluan kimia tertentu yang dihasilkan oleh kelenjar optik yang mengawal tingkah laku pembiakan ini.

Satu laluan, mereka mendapati, menjana pregnenolone dan progesteron, yang tidak mengejutkan, kerana bahan ini dihasilkan oleh banyak haiwan lain untuk menyokong pembiakan.

Satu lagi menghasilkan prekursor asid hempedu yang menggalakkan penyerapan lemak diet, dan satu pertiga membuat 7-dehydrocholesterol, atau 7-DHC. 7-DHC dijana dalam banyak vertebrata juga. Pada manusia, ia mempunyai pelbagai fungsi, termasuk peranan penting dalam pengeluaran kolesterol dan vitamin D. Tetapi paras 7-DHC yang tinggi adalah toksik, dan dikaitkan dengan gangguan seperti sindrom Smith-Lemli-Opitz, penyakit jarang diwarisi yang dicirikan oleh masalah intelek, perkembangan dan tingkah laku yang teruk. Dalam sotong, Dr. Wang dan rakan-rakannya mengesyaki bahawa 7-DHC mungkin merupakan faktor penting dalam mencetuskan tingkah laku yang mencederakan diri sendiri yang membawa kepada kematian.

Roger T. Hanlon, seorang saintis kanan di Makmal Biologi Marin di Woods Hole, Mass., yang tidak terlibat dalam kajian itu, berkata bahawa “ini adalah kajian yang elegan dan asli yang menangani persoalan lama dalam pembiakan dan kematian terprogram kebanyakan sotong.”

Dr. Wang berkata bahawa “bagi kami, apa yang paling menggembirakan ialah melihat persamaan ini antara sotong, invertebrata lain, dan juga manusia.” Dia menambah bahawa adalah “luar biasa untuk melihat penggunaan bersama molekul yang sama dalam haiwan yang sangat jauh antara satu sama lain.”

Molekul mungkin sama, tetapi kematian, katanya, sangat berbeza. Kami secara amnya melihat kematian manusia sebagai kegagalan, sistem organ atau fungsi.

“Tetapi dalam sotong itu tidak benar,” kata Dr. Wang. “Sistem sepatutnya melakukan ini.”

We would love to say thanks to the author of this short article for this amazing web content

Pencetus Yang Membuatkan Ibu Sotong Memusnahkan Diri


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/