Pendarahan Otak pada Tahun Pertama Bayi Boleh Mengakibatkan Masalah Penglihatan Jangka Panjang – Berita Neurosains

Ringkasan: Bayi yang mengalami pendarahan otak yang teruk semasa tahun pertama kehidupan mereka lebih berkemungkinan mengalami masalah penglihatan jangka panjang, laporan kajian baru.

Sumber: Universiti Bristol

“Pendarahan otak” yang teruk yang dialami oleh sesetengah bayi pada tahun pertama selepas kelahiran mereka membawa kepada masalah penglihatan jangka panjang, penyelidik di Universiti Bristol telah menemui sebagai sebahagian daripada kajian susulan sepuluh tahun.

Kajian itu, diterbitkan dalam jurnal Perubatan Perkembangan & Neurologi Kanak-kanak hari ini [23 June]menyemak 32 kanak-kanak yang mempunyai penilaian terperinci pada usia 10 hingga 11 tahun selepas mengalami pendarahan intraventrikular Gred 3 atau 4 (pendarahan otak) dan pelebaran ventrikel (IVHVD) sebagai sebahagian daripada kajian yang dipanggil DRIFT10.

Kajian DRIFT10 telah ditubuhkan untuk menyiasat teknik “membasuh otak” untuk pendarahan otak yang dipanggil DRIFT (Terapi Saliran, Pengairan dan Fibrinolitik). DRIFT, yang dipelopori oleh penyelidik Bristol, adalah rawatan pertama dan satu-satunya yang memberi manfaat secara objektif kepada bayi yang mengalami pendarahan otak yang serius dengan mencuci ventrikel di otak untuk mengeluarkan cecair toksik dan mengurangkan tekanan.

Pasukan penyelidik menyemak 32 kanak-kanak berumur 10 hingga 11 tahun. Mereka menyiasat sama ada Gred IVHVD yang dialami semasa bayi mempengaruhi hasil visual mereka pada akhir tahun sekolah rendah mereka dan meneroka perkaitan antara hasil visual dengan hasil kognitif dan dengan sokongan tambahan di sekolah.

Peperiksaan visual adalah sebahagian daripada kajian susulan sepuluh tahun untuk kanak-kanak dalam percubaan rawak DRIFT asal. Penguji mengikuti protokol, dan mereka tidak mengetahui sama ada kanak-kanak itu telah mengalami Gred 3 atau Gred 4 IVHVD dan semua data lain.

Kajian itu mendapati kesemua 32 kanak-kanak yang dinilai mempunyai sekurang-kurangnya satu kecacatan penglihatan. Purata bilangan kecacatan bagi setiap kanak-kanak ialah enam bagi kanak-kanak yang mengalami IVHVD Gred 4 berbanding tiga bagi kanak-kanak yang mengalami IVHVD Gred 3. Setiap gangguan penglihatan tambahan untuk setiap kanak-kanak dikaitkan dengan peningkatan sokongan pendidikan di sekolah, selepas pelarasan untuk kesetaraan umur perkembangan.

Masalah penglihatan yang menjejaskan kanak-kanak sepuluh tahun kemudian selalunya disebabkan oleh kerosakan pada bahagian visual di dalam otak. Ini termasuk masalah dengan menggerakkan mata dengan tepat, dengan mengesan objek dalam ruang di sekelilingnya atau dengan bentuk atau orientasi garisan padanan secara visual.

susulan fungsi visual selama 10 tahun dalam 32 kanak-kanak yang pada tahun pertama selepas kelahiran mereka mengalami pendarahan Intraventricular Gred 3 atau Gred 4 dengan dilatasi Ventrikel (IVHVD). Kredit: Universiti Bristol

Ibu bapa kanak-kanak itu tidak menyedari masalah ini dan kebanyakannya melaporkan anak mereka mempunyai penglihatan normal selagi mana-mana cermin mata mereka dipakai.

Walau bagaimanapun, para penyelidik mendapati bahawa bagi setiap masalah penglihatan tambahan yang dialami oleh kanak-kanak, mereka lebih berkemungkinan mendapat sokongan tambahan dengan pembelajaran mereka. Ini menunjukkan masalah penglihatan mungkin menyumbang kepada kesukaran pembelajaran yang dialami oleh kumpulan kanak-kanak ini.

Cathy Williams, pengarang utama kajian itu dan Profesor Oftalmologi Pediatrik di Sekolah Perubatan Bristol: Sains Kesihatan Populasi dan Perunding Pakar Oftalmologi Pediatrik di Hospital Universiti Bristol dan Weston NHS Foundation Trust (UHBW), menjelaskan: “Penyelidikan kami mencadangkan bahawa semua kanak-kanak yang mengalami pendarahan otak atau masalah yang serupa seperti bayi harus menjalani ujian mata untuk mengenal pasti masalah penglihatan yang berkaitan dengan otak semasa mereka membesar, supaya sokongan yang sesuai boleh ditawarkan untuk melihat sama ada ia membantu mereka.

“Penyelidik pada masa hadapan harus sedar bahawa ibu bapa yang melaporkan penglihatan normal mungkin terlepas masalah penglihatan yang penting untuk pembelajaran dan perkembangan anak-anak mereka.”

Mengenai pembangunan saraf dan berita penyelidikan neurosains visual ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Bristol
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Bristol
Imej: Imej itu dikreditkan kepada Universiti Bristol

Lihat juga

Ini menunjukkan dua kepala yang terdiri daripada dahan pokok

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Fungsi penglihatan pada kanak-kanak 10 tahun selepas pendarahan intraventrikular gred 3 atau 4 dengan pelebaran ventrikel: Kajian prospektif bertopeng” oleh Cathy Williams et al. Perubatan Perkembangan & Neurologi Kanak-kanak


Abstrak

Fungsi penglihatan pada kanak-kanak 10 tahun selepas pendarahan intraventrikular gred 3 atau 4 dengan pelebaran ventrikel: Kajian prospektif bertopeng

Matlamat

Kami memeriksa kanak-kanak 10 hingga 11 tahun selepas pendarahan intraventrikular gred 3 atau 4 dan pelebaran ventrikel (IVHVD) dan menyiasat sama ada gred IVHVD menjejaskan hasil visual mereka. Kami meneroka perkaitan antara hasil visual dengan hasil kognitif dan sokongan tambahan di sekolah.

Kaedah

Peperiksaan visual adalah sebahagian daripada kajian susulan 10 tahun untuk kanak-kanak dalam percubaan rawak. Penguji mengikuti protokol dan disembunyikan sama ada kanak-kanak itu mengalami gred 3 atau gred 4 IVHVD dan semua data lain.

Keputusan

Tiga puluh dua kanak-kanak telah diuji: 24 adalah lelaki dan purata umur (sisihan piawai) ialah 10 tahun 5 bulan (1 tahun 2 bulan); julat 8 tahun 9 bulan hingga 12 tahun 9 bulan. Kesemuanya mempunyai sekurang-kurangnya satu kecacatan penglihatan. Bilangan median (julat antara kuartil) bagi setiap kanak-kanak ialah enam (enam hingga sembilan) bagi kanak-kanak yang mengalami IVHVD gred 4 berbanding tiga (dua hingga empat) bagi kanak-kanak yang mengalami IVHVD gred 3 (hlm = 0.003). Setiap gangguan penglihatan tambahan bagi setiap kanak-kanak dikaitkan dengan peningkatan sokongan pendidikan di sekolah, selepas pelarasan untuk kesetaraan umur perkembangan (nisbah odds = 1.7 [95% confidence interval 1.1–2.6], hlm = 0.015).

Tafsiran

Kanak-kanak yang mengalami gred 3 atau 4 IVHVD mempunyai tahap morbiditi penglihatan yang tinggi pada umur 10 hingga 11 tahun. Kanak-kanak ini mungkin mempunyai keperluan visual yang tidak dipenuhi dan hasil mereka mungkin bertambah baik jika keperluan ini dapat ditangani.

We want to thank the author of this article for this outstanding web content

Pendarahan Otak pada Tahun Pertama Bayi Boleh Mengakibatkan Masalah Penglihatan Jangka Panjang – Berita Neurosains


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/