Pendedahan kepada cahaya biru boleh meningkatkan risiko akil baligh awal dan juga mengganggu kesuburan

Pendedahan kepada cahaya biru daripada telefon dan tablet pada zaman kanak-kanak boleh meningkatkan pengeluaran hormon pembiakan dan meningkatkan risiko akil baligh awal dan juga mengganggu kesuburan masa depan, kajian mendapati

  • Pendedahan cahaya biru boleh meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami akil baligh awal dan mengalami masalah kesuburan pada masa hadapan
  • Penyelidik mendapati bahawa pendedahan cahaya biru meningkatkan tahap beberapa hormon pembiakan
  • Akibatnya, gadis muda mungkin mengalami akil baligh lebih awal, membawa peningkatan risiko kanser dan masalah kesihatan mental
  • Kadar akil baligh sebelum matang telah meningkat di AS selama beberapa dekad yang membimbangkan ramai pakar

Pendedahan kepada cahaya biru yang dipancarkan oleh telefon bimbit dan tablet pada usia muda boleh meningkatkan risiko akil baligh awal kanak-kanak malah boleh merosakkan kesuburan mereka pada masa hadapan, satu kajian baharu mendapati.

Pasukan penyelidik Turki mendapati bahawa cahaya biru meningkatkan tahap hormon pembiakan pada tikus yang kerap terdedah kepadanya, menyebabkan mereka mengalami akil baligh lebih awal dan mengalami perubahan pada ovari mereka yang berpotensi merosakkan kesuburan masa depan.

Bahaya cahaya biru untuk tidur telah lama diterokai dan dilaporkan, tetapi pakar bimbang bahawa penggunaan telefon pintar dan tablet yang berleluasa di kalangan belia boleh menjadi lebih berbahaya daripada yang dibayangkan oleh sesiapa pun sebelum ini.

Ia juga boleh menjelaskan lonjakan dalam akil baligh sebelum matang – apabila kanak-kanak melalui akil baligh jauh sebelum masa biasa – yang dialami semasa wabak COVID-19 kerana berjuta-juta kanak-kanak menghabiskan lebih banyak masa setiap hari untuk menatap skrin.

Akil baligh awal telah dikaitkan dengan kadar kemurungan dan kebimbangan yang lebih tinggi sepanjang hayat, dan juga kanser payudara dan rahim.

Satu kajian mendapati bahawa pendedahan kepada cahaya biru semasa awal kanak-kanak boleh meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami akil baligh awal, dan juga menyebabkan mereka masalah kesuburan jangka panjang. Akil baligh awal dikaitkan dengan peningkatan risiko masalah kesihatan mental dan juga kanser tertentu di kemudian hari (foto fail)

‘Kami telah mendapati bahawa pendedahan cahaya biru, mencukupi untuk mengubah tahap melatonin, juga mampu mengubah tahap hormon pembiakan dan menyebabkan permulaan akil baligh lebih awal dalam model tikus kami. Di samping itu, semakin lama pendedahan, semakin awal permulaannya,’ kata Dr Aylin Kilinç Uğurlu dalam satu kenyataan.

Penyelidik, yang akan membentangkan penemuan mereka pada Jumaat di Mesyuarat Tahunan Persatuan Endokrinologi Pediatrik Eropah ke-60, mengumpulkan 18 tikus betina untuk kajian itu.

Gadis-gadis muda kini melalui akil baligh lebih awal berbanding dahulu – dan pakar mengatakan ia boleh menyebabkan mereka menghadapi masalah sepanjang hayat

Gadis-gadis muda di Amerika melalui akil baligh pada usia yang lebih awal berbanding sebelum ini, dan sementara puncanya masih dipersoalkan, sesetengah pakar bimbang ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan wanita muda di kemudian hari – dari segi mental dan fizikal.

Purata umur akil baligh di AS telah menurun daripada umur biasa yang diiktiraf secara biologi, 12, kepada 10 tahun untuk wanita. Kanak-kanak perempuan kulit hitam dan Hispanik khususnya sedang mengalami akil baligh sekitar tahun lebih awal secara purata.

Pakar memberitahu DailyMail.com bahawa krisis obesiti yang semakin meningkat di Amerika boleh menjadi punca, menyalahkan diet yang tidak baik untuk mendorong akil baligh. Orang lain berpendapat ia mungkin disebabkan oleh zaman kanak-kanak yang ganas, dan terdapat juga teori bahawa ia dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon tertentu.

Terdapat juga kelemahan jangka panjang yang negatif, seperti perkaitan antara akil baligh awal dan kanser yang sedang berkembang – yang masih tidak dapat dijelaskan buat masa ini – dan pengalaman traumatik yang disebabkan oleh seorang gadis muda yang membesar terlalu cepat.

Fenomena itu mula-mula dikesan oleh Dr Marcia Herman-Giddens, pakar kesihatan awam di Universiti North Carolina, apabila dia mula mengumpul data mengenai lebih 17,000 gadis pada pertengahan 1990-an.

Dia mendapati bahawa purata umur akil baligh semakin menurun, jatuh kepada sepuluh tahun, dengan beberapa kanak-kanak perempuan berkembang seawal umur enam tahun. Penemuan beliau mendorong penyelidikan berterusan ke dalam topik itu, dengan pakar merentasi banyak bidang menyiasat apa yang menyebabkan peralihan ini, dan apakah kesan jangka panjangnya.

Kedua-dua punca dan kesan akil baligh sebelum matang, apabila kanak-kanak menjalani proses itu terlalu awal, adalah meluas, dan tidak boleh dijelaskan dengan penyelesaian yang mudah dan sesuai untuk semua.

Sebaliknya, usia akil baligh yang beralih ke hadapan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Dan kesan selepas yang boleh ditimbulkannya ke atas kehidupan seorang gadis boleh meluas.

Iklan

Tikus itu dibahagikan kepada tiga kumpulan. Satu diletakkan pada kitaran cahaya biasa, manakala dua lagi terdedah kepada sama ada enam atau 12 jam cahaya biru setiap hari.

Dalam kedua-dua kumpulan cahaya biru, akil baligh berlaku dengan ketara lebih awal daripada apa yang dijangkakan.

Tikus dalam kumpulan 12 jam mempunyai akil baligh lebih awal daripada kumpulan enam jam juga, menunjukkan korelasi antara peningkatan pendedahan cahaya biru dan masa akil baligh.

Tikus dalam dua kumpulan cahaya biru juga menunjukkan paras estradiol dan hormon pembiakan luteinisasi yang tinggi, yang konsisten dengan permulaan akil baligh.

Perubahan fizikal dalam tisu ovari tikus telah diperhatikan oleh pasukan penyelidik juga.

Penyelidik tidak pasti sejauh mana penemuan ini konsisten dengan manusia, tetapi masih menunjukkan potensi risiko yang boleh dibawa oleh peranti yang sedia ada ini.

‘Memandangkan ini kajian tikus, kami tidak dapat memastikan bahawa penemuan ini akan direplikasi pada kanak-kanak tetapi data ini mencadangkan bahawa pendedahan cahaya biru boleh dianggap sebagai faktor risiko untuk permulaan akil baligh yang lebih awal,’ kata Uğurlu.

Tikus dalam kajian itu juga didapati mempunyai tahap melatonin yang lebih rendah berbanding rakan sebaya mereka – selaras dengan bahaya cahaya biru terhadap tidur manusia juga.

Penyelidik bimbang bahawa generasi kanak-kanak kecil yang dibesarkan dalam dunia di mana peranti hampir digunakan akan menyebabkan kadar akil baligh sebelum matang meningkat – membawa banyak kesan sampingan negatif bersamanya.

Kadar akil baligh awal pada gadis muda khususnya semakin meningkat, dan telah berlaku selama beberapa dekad.

Purata umur akil baligh di AS telah menurun daripada umur biasa yang diiktiraf secara biologi, 12, kepada 10 tahun untuk wanita. Kanak-kanak perempuan kulit hitam dan Hispanik khususnya sedang mengalami akil baligh sekitar tahun lebih awal secara purata.

Pakar memberitahu DailyMail.com pada bulan Jun bahawa krisis obesiti yang semakin meningkat di Amerika boleh menjadi punca, menyalahkan diet yang tidak baik untuk mendorong akil baligh.

Orang lain berpendapat ia mungkin disebabkan oleh zaman kanak-kanak yang ganas, dan terdapat juga teori bahawa ia dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon tertentu.

Terdapat juga keburukan jangka panjang yang negatif, seperti perkaitan antara akil baligh awal dan kanser yang sedang berkembang – yang masih tidak dapat dijelaskan buat masa ini – dan pengalaman traumatik yang disebabkan oleh seorang gadis muda yang membesar terlalu cepat.

Pasukan penyelidik Turki menyatakan bahawa kadar akil baligh sebelum waktunya dipercayai telah meningkat sejak dua tahun lalu, dan khuatir bahawa peningkatan masa skrin untuk ramai kanak-kanak semasa berkurung mungkin memainkan peranan.

Iklan

We want to give thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Pendedahan kepada cahaya biru boleh meningkatkan risiko akil baligh awal dan juga mengganggu kesuburan


Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/