Pendedahan kepada toksin alam sekitar mungkin punca peningkatan gangguan neurologi

Misteri di sebalik peningkatan astronomi dalam gangguan neurologi seperti penyakit Parkinson dan Alzheimer boleh disebabkan oleh pendedahan kepada toksin alam sekitar yang ada di mana-mana tetapi kurang difahami, doktor terkemuka memberi amaran.

Pada persidangan pada hari Ahad, pakar neurologi dan saintis saraf terkemuka negara akan mengetengahkan usaha penyelidikan baru-baru ini untuk mengisi lubang saintifik yang ternganga dalam memahami peranan toksin alam sekitar – pencemaran udara, racun perosak, mikroplastik, bahan kimia selama-lamanya dan banyak lagi – bermain dalam penyakit yang semakin biasa seperti demensia. dan gangguan perkembangan kanak-kanak.

Manusia mungkin menghadapi 80,000 atau lebih bahan kimia toksik yang mengejutkan semasa mereka bekerja, bermain, tidur dan belajar – begitu banyak sehingga hampir mustahil untuk menentukan kesan individu mereka terhadap seseorang, apatah lagi bagaimana mereka boleh berinteraksi atau kesan kumulatif pada sistem saraf. sepanjang hayat.

Beberapa sentuhan dengan toksin alam sekitar tidak dapat dielakkan memandangkan percambahan plastik dan bahan pencemar kimia, serta pendekatan pengawalseliaan lepas tangan Amerika, tetapi pendedahan adalah tidak sama rata.

Di AS, komuniti kulit berwarna, Orang Asli dan keluarga berpendapatan rendah jauh lebih berkemungkinan terdedah kepada pelbagai bahan pencemar melalui perumahan dan air yang tidak selamat, pekerjaan pembuatan dan pertanian, serta berdekatan dengan jalan raya dan mencemarkan loji industri, antara bahaya lain.

Kemungkinan solekan genetik memainkan peranan dalam bagaimana orang mudah terdedah kepada kesan patologi bahan kimia yang berbeza, tetapi penyelidikan telah menunjukkan kadar kanser dan penyakit pernafasan yang lebih tinggi dalam komuniti yang dibebani alam sekitar.

Sangat sedikit yang diketahui tentang kesan ke atas gangguan otak dan sistem saraf, tetapi terdapat konsensus yang semakin meningkat bahawa genetik dan penuaan tidak sepenuhnya menyumbang kepada peningkatan mendadak dalam penyakit yang jarang berlaku sebelum ini seperti Alzheimer, Parkinson dan ALS (sklerosis lateral amyotrophic) – penyakit degeneratif yang lebih mungkin di veteran tentera dan kawasan kejiranan dengan industri berat.

Pakar neurologi dan rakan pembedahan mereka, pakar bedah saraf, akan menyerlahkan jurang penyelidikan di Mesyuarat tahunan Persatuan Neurologi Amerika (ANA). di Chicago.

“Neurologi adalah kira-kira 15 tahun di belakang kanser jadi kita perlu membunyikan penggera mengenai perkara ini dan mendapatkan lebih ramai orang membuat penyelidikan kerana EPA [Environmental Protection Agency] sama sekali tidak melindungi kami,” kata Frances Jensen, presiden ANA dan pengerusi Jabatan Neurologi di Universiti Pennsylvania.

Sebilangan besar toksin berbahaya yang terkenal seperti asbestos, glifosat dan formaldehid terus digunakan secara meluas dalam pertanian, pembinaan, farmaseutikal dan kosmetik di AS, walaupun diharamkan di tempat lain. Tadi ni minggu, Penjaga melaporkan usaha korporat untuk mempengaruhi EPA dan menyembunyikan kemungkinan hubungan antara Paraquat pembunuh rumpai yang popular dan Parkinson.

Jensen menambah: “Ia seperti jirim gelap, terdapat begitu banyak perkara yang tidak diketahui … ia benar-benar akan menjadi penerokaan epik menggunakan sains paling canggih yang kami ada.”

Neurologi ialah cabang perubatan yang memberi tumpuan kepada gangguan sistem saraf – otak, saraf tunjang dan unsur saraf deria seperti telinga, mata dan kulit. Pakar neurologi merawat strok, multiple sclerosis, migrain, Parkinson, epilepsi, dan Alzheimer, serta kanak-kanak yang mengalami gangguan perkembangan saraf seperti ADHD, autisme dan ketidakupayaan pembelajaran.

Otak adalah organ yang paling kompleks dan penting dalam badan – dan berkemungkinan paling sensitif kepada toksin alam sekitar, tetapi sebahagian besarnya tidak dapat diakses oleh penyelidik sehingga pengimejan yang canggih, teknik genetik dan molekul dibangunkan dalam tempoh 20 tahun yang lalu.

Melangkah ke hadapan, penyelidikan boleh membantu menjelaskan mengapa orang yang tinggal di kawasan kejiranan dengan tahap pencemaran udara yang tinggi mempunyai risiko strok yang lebih tinggi, serta mengkaji hubungan antara pendedahan janin dan gangguan perkembangan saraf.

Rick Woychik, pengarah Institut Sains Kesihatan Persekitaran Kebangsaan, berkata: β€œIa bukan hanya mengenai racun perosak. PFAS bahan kimia terdapat di mana-mana di alam sekitar, begitu juga dengan nanoplastik. Dan terdapat permintaan bertrilion dolar untuk bahan nano, tetapi ia menyedihkan betapa sedikit yang kita tahu tentang toksikologi mereka.”

We would like to give thanks to the author of this post for this outstanding web content

Pendedahan kepada toksin alam sekitar mungkin punca peningkatan gangguan neurologi


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/