Pendekatan pemindahan buah pinggang baru boleh menghapuskan keperluan untuk ubat imun seumur hidup, kata doktor

Tiga kanak-kanak yang telah menjalani pemindahan buah pinggang di California mungkin akan terhindar daripada perlu mengambil ubat anti-penolakan, kerana teknik inovatif yang menghapuskan keperluan untuk imunosupresi sepanjang hayat, kajian baru yang terobosan mencadangkan.

Para saintis di Perubatan Stanford memperincikan kes hari Rabu dalam Jurnal Perubatan New England. Ketiga-tiga kanak-kanak mempunyai penyakit genetik yang sangat jarang dipanggil Displasia imunoosseous Schimke, atau SIOD, yang sering memusnahkan keupayaan seseorang untuk melawan jangkitan dan membawa kepada kegagalan buah pinggang. Dalam setiap kes, ibu bapa menderma sel stem yang diambil daripada sumsum tulang, serta buah pinggang.

Kira-kira tiga tahun selepas pemindahan, kanak-kanak mempunyai fungsi buah pinggang dan sistem imun yang normal. Teknik – dipanggil pemindahan organ dwi imun/pepejal – melibatkan pemindahan sel stem yang melatih sistem imun untuk tidak menolak derma buah pinggang berikutnya. Protokol yang digunakan di Stanford bukanlah baru, tetapi kejayaannya adalah.

Walaupun SIOD sangat jarang berlaku – dianggarkan menjejaskan hanya beberapa dozen kanak-kanak di seluruh dunia – pakar dalam bidang pemindahan buah pinggang mengatakan hasil yang dilihat pada kanak-kanak ini menjanjikan pemindahan yang besar secara umum.

“Tiada pemindahan organ, sama ada buah pinggang, hati, pankreas, paru-paru, jantung, yang tidak mempunyai komplikasi jangka panjang yang sama daripada sistem imun badan yang sangat berkesan,” kata Dr. Amit Tevar, pengarah pembedahan Buah Pinggang. dan Program Pemindahan Pankreas di Pusat Perubatan Universiti Pittsburgh.

Memujuk badan daripada menolak organ yang dipindahkan sentiasa menjadi perjuangan yang sukar, kata Tevar. “Cawan Suci pemindahan adalah toleransi imun,” bermakna badan tidak melihat organ yang didermakan sebagai ancaman yang patut diserang.

“Ini adalah pecah tanah,” kata Tevar, yang tidak dikaitkan dengan penyelidikan itu, mengenai laporan baharu itu.

Kemajuan dalam pemindahan buah pinggang boleh memberi kesan yang meluas. Hampir 90,000 orang di AS sedang menunggu buah pinggang baru, menurut Rangkaian Bersatu untuk Perkongsian Organ.

Dr. Hamid Rabb, pengarah perubatan Program Pemindahan Buah Pinggang Johns Hopkins di Baltimore, memanggil penyelidikan itu sebagai “menarik.”

“Adalah menakjubkan jika ada teknik di mana seseorang boleh mendapatkan pemindahan buah pinggang dan tidak perlu menggunakan ubat yang sangat kuat dengan kesan sampingan,” katanya. “Ini membuka pendekatan baharu itu.”

Lebih-lebih lagi, ia boleh menghapuskan keperluan untuk pemindahan organ tambahan pada penerima. Organ yang didermakan biasanya hanya bertahan satu atau dua dekad sebelum menyerah kepada penolakan dan memerlukan penggantian.

Tetapi kerana toleransi imun yang dicapai dalam kes ini, “buah pinggang ini akan kekal selama-lamanya,” kata Dr Alice Bertaina, seorang pengarang kajian dan profesor pediatrik bersekutu di Stanford.

‘Kembali hidup’

Walaupun pemindahan organ telah merevolusikan bidang perubatan – membolehkan pesakit hidup lebih lama daripada yang mereka lakukan – mereka telah datang dengan ancaman penolakan organ yang serius dan berpotensi membawa maut.

Penerima secara amnya dikehendaki kekal menggunakan ubat untuk menekan sistem imun mereka selagi mereka mempunyai organ yang didermakan. Ubat-ubatan tersebut meningkatkan risiko masalah serius, seperti tekanan darah tinggi, kanser dan jangkitan yang cukup teruk sehingga memerlukan kemasukan ke hospital.

Walaupun keluarga dengan anak-anak yang telah menjalani pemindahan organ cuba untuk kembali ke aktiviti zaman kanak-kanak yang normal, mereka mesti sentiasa sedar tentang risiko penyakit dan jangkitan, kata Dr Eliza Blanchette, pakar nefrologi pediatrik di Hospital Kanak-kanak Colorado. “Ramai daripada mereka sentiasa hidup dengan kebimbangan itu.”

Pesakit juga tertakluk kepada tindak balas yang berpotensi membawa maut yang dipanggil penyakit graft-versus-host, iaitu apabila sel yang baru dipindahkan menyerang badan penerima.

Ini adalah risiko yang Jessica dan Kyle Davenport dari Muscle Shoals, Alabama sanggup ambil apabila mereka membawa dua anak mereka — kedua-duanya dilahirkan dengan SIOD — ke Stanford untuk rawatan pada 2019.

Kruz, yang berusia 9 tahun pada bulan depan, dan kakaknya yang berusia 7 tahun, Paizlee, hanyalah kumpulan kedua adik-beradik di dunia yang didokumentasikan dengan SIOD, kata Jessica Davenport. Keadaan ini adalah sejenis dwarfisme yang memberi kesan kepada pelbagai sistem dalam badan. Ia biasanya ditandai dengan ketidakupayaan untuk membesar seperti biasa, kegagalan buah pinggang dan kekurangan dalam sel T, yang membantu badan melawan jangkitan.

Kruz dan Paizlee Davenport hanyalah set kedua adik beradik di dunia yang didokumentasikan dengan SIOD.Foto keluarga

Pada 2019, keluarga itu pergi ke California dari rumah mereka di Alabama untuk menjalani proses panjang kedua-dua sel stem dan pemindahan buah pinggang. Jessica Davenport mendermakan sumsum tulangnya dan satu buah pinggang kepada anak lelaki Kruz, manakala Kyle Davenport mendermakan sumsum tulangnya dan buah pinggang kepada anak perempuannya Paizlee.

Mereka berempat berada di hospital selama setahun melalui sumbangan sumsum tulang dan buah pinggang. Proses itu termasuk pusingan kemoterapi dan radiasi yang melelahkan untuk kanak-kanak sebelum pemindahan organ, serta waktu dan risiko pembedahan untuk kedua-dua ibu bapa.

“Apabila anda berada di dalamnya, anda mempunyai wajah permainan anda,” kata Davenport. “Tetapi apabila kita melihat ke belakang, ia seperti, saya tidak percaya kita benar-benar melakukan itu.”

Anak ketiga dalam laporan itu belum dikenal pasti. Bertraina berkata, kanak-kanak itu, seorang gadis, sebelum ini bergantung kepada dialisis, yang menjejaskan kualiti hidupnya.

Hampir dua tahun selepas pembedahan, “pesakit ini telah hidup semula,” katanya.

Mengurangkan keperluan untuk ubat imunosupresi

Lima kanak-kanak yang menghidap SIOD di bahagian lain dunia sebelum ini menjalani pemindahan organ dwi imun/pepejal. Tetapi empat meninggal dunia, sama ada daripada penyakit rasuah-berbanding-perumah atau ketoksikan melampau ubat-ubatan yang diperlukan untuk melumpuhkan sistem imun sebelum pemindahan.

Pesakit muda di Stanford menjalani proses kemoterapi, radiasi dan ubat penindas imun lain yang agak serupa sebelum pemindahan sel stem supaya badan mereka mempunyai peluang yang lebih baik untuk menerima sel baru.

Tetapi doktor Stanford mengubahsuai rejimen itu khusus untuk kanak-kanak yang terdedah ini, mengurangkan kesan toksik. Mereka juga mengubah sel stem yang dituai untuk menyingkirkannya daripada keupayaan untuk menyebabkan penyakit rasuah-vs-perumah sebelum memasukkannya ke dalam pesakit.

Terdapat batasan untuk prosedur. Walaupun buah pinggang dan sistem imun kanak-kanak berfungsi dengan baik buat masa ini, pemindahan ini bukanlah penawar untuk SIOD. Kedua-dua Kruz dan Paizlee terus mengalami komplikasi, termasuk migrain yang melemahkan dan risiko untuk strok dan masalah kardiovaskular yang lain.

Tidak jelas sama ada buah pinggang baru akan bertahan seumur hidup.

“Terdapat banyak jenis penyakit buah pinggang lain di mana badan masih menghasilkan faktor untuk merosakkan buah pinggang itu,” kata Rabb. “Walaupun anda tidak mempunyai imunosupresi, penyakit asal boleh berulang.”

Kemajuan masa depan berdasarkan kes-kes ini mungkin bergantung pada keupayaan saintis untuk melihat sama ada mereka boleh mendapatkan kaedah untuk bekerja untuk pesakit yang mempunyai sel T berfungsi sepenuhnya, dan oleh itu sistem imun yang lebih teguh untuk diatasi.

Namun, penyelidikan baru “memberi kita banyak petunjuk tentang bagaimana ini boleh dicapai melalui kajian masa depan pada orang yang mempunyai sistem sel T biasa,” kata Tevar dari UPMC.

Bertaina dan pasukannya telah mula mengkaji protokol ini dalam pelbagai kanak-kanak lain yang mengalami kegagalan buah pinggang, termasuk mereka yang badannya sebelum ini menolak buah pinggang yang dipindahkan.

Ia juga mungkin, katanya, pendekatan itu boleh digunakan suatu hari nanti untuk menetapkan semula sistem imun orang yang telah menerima pemindahan organ, mengurangkan atau menghapuskan keperluan mereka untuk ubat imunosupresi seumur hidup.

Buah pinggang dan sistem imun yang berfungsi sepenuhnya membolehkan Kruz dan Paizlee Davenport mengalami kehidupan dengan cara yang sebelum ini mustahil.

“Mereka sebenarnya boleh pergi ke parti hari jadi, ke Thanksgiving dan Krismas bersama keluarga kami,” kata Davenport. “Ia membawa begitu banyak kegembiraan kepada hati saya untuk melihat mereka benar-benar menjadi kanak-kanak.”

ikut KESIHATAN NBC pada Twitter & Facebook.We wish to thank the writer of this write-up for this remarkable material

Pendekatan pemindahan buah pinggang baru boleh menghapuskan keperluan untuk ubat imun seumur hidup, kata doktor


Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/