Pengalaman Ganjaran Meningkatkan Ketersambungan Antara Rangkaian Mod Lalai dan Kawasan Otak Lain – Berita Neurosains

Ringkasan: Kajian mendedahkan cara ganjaran meningkatkan ketersambungan antara striatum ventral dan rangkaian mod lalai, yang memberi kesan kepada tingkah laku.

Sumber: Yayasan Kessler

Penyelidik telah melaporkan penemuan yang menambah pengetahuan kita tentang bagaimana tingkah laku manusia boleh dibentuk oleh rangkaian mod lalai, rangkaian kawasan otak tertentu dengan keadaan rehat dan berkaitan tugas.

Rangkaian mod lalai (DMN), yang terdiri daripada korteks medial posterior, korteks prefrontal medial, dan kawasan temporal-parietal sisi, telah ditunjukkan terlibat dalam beberapa tingkah laku berkaitan tugas. Kajian menunjukkan bahawa aktiviti DMN meningkat semasa pemikiran terarah ke dalam dan berkurangan semasa tugas terarah luaran yang memerlukan perhatian tertumpu.

Walaupun terdapat bukti untuk peranan DMN dalam membentuk tingkah laku, sedikit yang diketahui tentang bagaimana perubahan berkaitan tugas dalam DMN mempengaruhi ketersambungan dengan kawasan otak yang lain. Sebagai contoh, sementara beberapa pemerhatian menunjukkan hubungan tidak langsung antara DMN dan striatum, cara DMN dan striatum berinteraksi semasa tugasan masih tidak jelas.

Untuk meneroka lebih lanjut fungsi DMN, Dr. Dobryakova dan Smith menggunakan analisis novel untuk tugas ganjaran, menggunakan data tingkah laku dan neuroimaging daripada 495 individu yang dipilih secara rawak dalam Human Connectome Project, pangkalan data akses terbuka peserta yang sihat.

Matlamat analisis interaksi psiko-fisiologi berasaskan rangkaian ini adalah dua kali ganda, menurut Dr. Dobryakova, seorang saintis penyelidikan kanan di Pusat Penyelidikan Kecederaan Otak Traumatik Yayasan.

“Pertama, untuk menguji kesan ganjaran pada ketersambungan antara DMN dan striatum; dan kedua, sama ada ketersambungan sedemikian dikaitkan dengan ciri tingkah laku dan personaliti yang berkaitan dengan pemprosesan ganjaran,” jelasnya.

Selaras dengan kajian lain, semasa menjalankan tugas, mereka memerhatikan penurunan pengaktifan DMN dan peningkatan relatif pengaktifan rangkaian lain.

Kajian menunjukkan bahawa aktiviti DMN meningkat semasa pemikiran terarah ke dalam dan berkurangan semasa tugas terarah luaran yang memerlukan perhatian tertumpu. Imej berada dalam domain awam

“Paling ketara, kami mendapati bahawa pengalaman ganjaran meningkatkan keterkaitan antara DMN dan striatum ventral,” Dr. Dobryakova melaporkan, “kesan khusus kepada DMN. Kami juga terkejut bahawa kekuatan perhubungan ini dikaitkan dengan ciri-ciri personaliti yang berkaitan dengan keterbukaan,” tambahnya.

Pemahaman yang lebih mendalam tentang kerja otak yang sihat akan mempengaruhi penyelidikan dan penjagaan masa depan untuk individu yang mengalami sindrom neuropsikiatri. “Meningkatkan pemahaman kita tentang interaksi DMN dengan rangkaian otak lain berpotensi untuk membantu penyelidikan klinikal ke dalam rawatan yang lebih baik untuk sindrom biasa seperti kemurungan, penyalahgunaan bahan, dan skizofrenia,” Dr Dobryakova membuat kesimpulan.

Pembiayaan: Penyelidikan ini disokong oleh geran daripada geran Institut Kesihatan Nasional R21-MH113917 (DVS), R03-DA046733 (DVS), RF1-AG067011 (DVS), R01-NS121107 (ED).

Mengenai berita penyelidikan neurosains ganjaran dan tingkah laku ini

Pengarang: Carolann Murphy
Sumber: Yayasan Kessler
Hubungi: Carolann Murphy – Yayasan Kessler
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Ganjaran meningkatkan ketersambungan antara striatum ventral dan rangkaian mod lalai” oleh Ekaterina Dobryakova et al. NeuroImage


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan otak

Ganjaran meningkatkan ketersambungan antara striatum ventral dan rangkaian mod lalai

Rangkaian mod lalai (DMN) telah berteori untuk mengambil bahagian dalam pelbagai fungsi sosial, kognitif dan afektif. Namun, akaun sebelumnya tidak mempertimbangkan bagaimana DMN menyumbang kepada kawasan otak lain bergantung pada konteks psikologi, sekali gus menjadikan pemahaman kita tentang fungsi DMN tidak lengkap.

Kami menangani jurang ini dengan menggunakan analisis interaksi psikofisiologi (nPPI) berasaskan rangkaian novel kepada tugas ganjaran dalam Projek Human Connectome.

Kami mula-mula memfokuskan pada respons yang ditimbulkan oleh tugas DMN dan rangkaian lain yang melibatkan korteks prefrontal, termasuk rangkaian kawalan eksekutif (rangkaian salience) dan rangkaian frontoparietal kiri dan kanan.

Selaras dengan pelbagai kajian terdahulu, DMN menunjukkan penurunan relatif dalam pengaktifan semasa tugas, manakala rangkaian lain mempamerkan peningkatan relatif semasa tugas. Seterusnya, kami menggunakan analisis nPPI untuk menilai sama ada rangkaian ini mempamerkan perubahan bergantung kepada tugas dalam sambungan dengan kawasan otak yang lain.

Secara mengejutkan, kami mendapati bahawa pengalaman ganjaran meningkatkan ketersambungan bergantung kepada tugas antara DMN dan striatum ventral, kesan yang khusus untuk DMN. Yang menghairankan, kekuatan sambungan DMN-VS dikaitkan dengan ciri personaliti yang berkaitan dengan keterbukaan.

Diambil bersama, keputusan ini memajukan model DMN dengan menunjukkan cara ia menyumbang kepada sistem otak lain semasa prestasi tugas dan cara sumbangan tersebut berkaitan dengan perbezaan individu.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this amazing material

Pengalaman Ganjaran Meningkatkan Ketersambungan Antara Rangkaian Mod Lalai dan Kawasan Otak Lain – Berita Neurosains


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/