Pengambilan biji rami boleh mengurangkan pembentukan plak sebanyak 40 peratus

Makanan berfungsi semakin popular kerana potensi terapeutiknya terhadap penyakit kardiovaskular. Penyelidikan mencadangkan biji rami, mungkin antara makanan terbaik untuk nyah penyumbatan arteri selepas kajian menunjukkan ia mengurangkan pembentukan plak sebanyak 40 peratus. Kesan ini telah dikaitkan dengan beberapa sebatian yang unik kepada benih.

Biji rami ialah kuasa pemakanan mini yang menawarkan banyak lemak, vitamin dan mineral yang sihat.

Mereka telah digunakan secara meluas sebagai makanan tradisional dan ubat dalam budaya Mediterranean selama beribu-ribu tahun.

Benih dan minyaknya, (diekstrak daripada biji hancur) berkongsi beberapa sifat kesihatan yang terbukti berguna untuk mencegah keadaan kesihatan kronik.

Salah satu ramuan bintang mereka ialah SDG lignan, polifenol anti-radang dan kolesterol yang dikenali untuk menentang kesan aterosklerosis.

BACA LEBIH LANJUT: Kolesterol tinggi: Topping nacho popular yang boleh menurunkan paras

Didalam belajar diterbitkan dalam American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology, penyelidik memerhatikan pengurangan drastik dalam pembentukan plak pada tikus yang memakan benih.

Kajian itu berlepas dari pemahaman bahawa biji rami pemakanan boleh melambatkan profesion plak aterosklerotik. Walau bagaimanapun, ia masih perlu dilihat sama ada kesan antiaterogenik ini berlanjutan kepada regresi plak.

Hasilnya mendedahkan: “Suplemen biji rami diet menghasilkan pengurangan 40 peratus yang ketara dalam pembentukan plak.”

Oleh itu, para penyelidik menyimpulkan: “Biji rami diet adalah strategi yang berharga untuk mempercepatkan regresi plak aterosklerotik.”

JANGAN TERLEPAS:

Haiwan itu menunjukkan penguncupan dan kelonggaran kapal yang lebih baik, yang memerlukan penyelidikan lanjut tentang potensi biji rami dalam penyumbatan arteri pada manusia.

Lebih-lebih lagi, walaupun terdapat bukti yang boleh dipercayai bahawa benih boleh mengurangkan tahap kolesterol dan pembentukan plak, terdapat sedikit bukti ia melindungi daripada penyakit jantung.

Faedah kesihatan lain biji rami

Biji-bijian kecil berwarna perang keemasan adalah sumber semula jadi asid alfa-linolenik (ALA) terkaya, yang boleh membantu mengekalkan irama jantung yang sihat dan membantu mengelakkan penyakit.

WebMD berkata: “Biji rami yang dikisar – tetapi bukan minyak biji rami – juga boleh membantu dengan gejala menopaus.

BACA LEBIH LANJUT: Kolesterol tinggi: Minuman yang didapati meningkatkan lipid darah dalam masa sejam

“[It] juga telah ditunjukkan dalam beberapa penyelidikan untuk meningkatkan fungsi buah pinggang pada orang yang menghidap lupus.”

Ia juga mungkin berkesan terhadap sembelit, kencing manis, tekanan darah tinggi dan sakit binatang, walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan ini.

Kesihatan Harvard berkata: “Biji rami, yang mempunyai rasa sedikit pedas, mengandungi nutrien lain yang menyihatkan, termasuk protein, serat dan lignin (bahan kimia tumbuhan dengan kesan antioksidan.”

Kajian kecil mencadangkan fitokimia ini bertanggungjawab untuk pengurangan paras kolesterol dan tekanan darah.

Mereka juga boleh mengurangkan trigliserida, yang menyumbang kepada pembentukan plak dengan cara yang sama seperti kolesterol.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai perkara ini masih terhad dan keputusan yang dihasilkan setakat ini telah bercampur-campur.

WebMD memberi amaran bahawa ekstrak biji benih mungkin menghasilkan kesan sampingan apabila diambil pada dos yang lebih tinggi.

Walaupun kecil, ini mungkin termasuk kembung perut, gas, sakit perut dan loya. Ekstrak yang mengandungi lignan, bagaimanapun, cenderung selamat.

We would like to say thanks to the writer of this post for this outstanding material

Pengambilan biji rami boleh mengurangkan pembentukan plak sebanyak 40 peratus


You can find our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/