Pengambilan Kafein Boleh Merawat Beberapa Gejala ADHD

Satu pasukan pakar di UOC telah mengkaji kemungkinan memasukkan kafein ke dalam senjata terapeutik yang digunakan untuk mengurangkan beberapa gejala ADHD.

Kajian sistematik kajian pra-klinikal yang dijalankan dalam model haiwan telah menyimpulkan bahawa penggunaan kafein secara tetap boleh meningkatkan perhatian dan kapasiti pengekalan pada remaja dan orang dewasa yang didiagnosis dengan Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, atau ADHD, adalah patologi psikiatri yang diagnosisnya telah meningkat secara eksponen sejak 20 tahun yang lalu. Malah, anggaran semasa mencadangkan bahawa gangguan ini menjejaskan antara 2% dan 5% kanak-kanak di Sepanyol, purata satu atau dua kanak-kanak setiap bilik darjah, dan sehingga 4% daripada populasi dewasa.

Walaupun kadar kejadian yang tinggi ini, kontroversi menyelubungi rawatan patologi ini dan pendekatan terapeutik terhadapnya. Ini berbeza-beza bergantung pada setiap pesakit, gejala yang mereka hadapi dan keamatannya. Atas sebab ini, pakar terus menyiasat komponen dan bahan berbeza yang mungkin mampu menyediakan peluang rawatan baharu untuk pesakit yang didiagnosis dengan ADHD.

Sekumpulan pakar dari UOC sedang mengkaji kemungkinan menggunakan kafein sebagai sebahagian daripada senjata terapeutik untuk mengurangkan beberapa gejala ADHD, memandangkan kontroversi mengenai penggunaan beberapa jenis ubat.

Pasukan pakar di Universitat Oberta de Catalunya (UOC), yang diselaraskan oleh Diego Redolar, ahli Fakulti Psikologi dan Sains Pendidikan UOC yang pakar dalam neurosains dan penyelidikan dengan kumpulan NeuroLab Kognitif Fakulti Sains Kesihatan UOC, telah mengkaji kemungkinan memasukkan kafein dalam senjata terapeutik yang digunakan untuk mengurangkan beberapa gejala ADHD, memandangkan kontroversi mengenai penggunaan beberapa ubat yang berasal daripada metilfenidat, antara lain. Kajian itu, tinjauan sistematik kajian haiwan yang diterbitkan dalam akses terbuka dalam jurnal saintifik Nutrienmenyimpulkan bahawa pengambilan kafein yang ditetapkan boleh meningkatkan perhatian dan kapasiti pengekalan pada remaja dan orang dewasa yang mengalami gangguan psikiatri ini.

“Senjata terapeutik untuk mengurangkan ADHD adalah terhad, dan terdapat beberapa kontroversi mengenai penggunaan beberapa jenis ubat dan perangsang, terutamanya semasa zaman kanak-kanak dan remaja. Itulah sebabnya adalah berguna untuk mengkaji keberkesanan bahan lain, seperti kafein,” jelas Javier Vázquez, salah seorang pengarang utama kertas ini yang juga penyelidik dalam kumpulan NeuroLab Kognitif.

Prosedur kognitif yang lebih baik

Menurut pengarang, ini adalah kajian sistematik pertama yang telah dijalankan, termasuk di peringkat selular, dengan hasil yang menghubungkan penggunaan kafein dalam model haiwan ADHD yang berbeza dengan peningkatan rentang perhatian, peningkatan kepekatan, faedah pembelajaran, dan peningkatan dalam beberapa jenis ingatan.

ADHD ialah patologi psikiatri yang dianggarkan menjejaskan antara 2% dan 5% daripada populasi kanak-kanak.

“Bahan ini meningkatkan jenis prosedur kognitif ini, dan meningkatkan kapasiti dan fleksibiliti dalam kedua-dua perhatian spatial dan perhatian terpilih, serta dalam ingatan kerja dan ingatan jangka pendek,” tegas Vazquez, yang menambah bahawa rawatan terkawal dengan bahan ini “tidak” t mengubah tekanan darah, dan tidak membawa kepada peningkatan atau pengurangan berat badan.”

Walau bagaimanapun, para penyelidik menunjukkan bahawa kafein boleh menjadi alat terapeutik untuk jenis gejala ini, tetapi keputusan untuk gejala ciri ADHD yang lain, seperti hiperaktif dan impulsif, tidak jelas. “Keputusannya sangat positif, tetapi kita mesti lebih berhati-hati apabila menetapkan rawatan perubatan berasaskan kafein untuk gejala ini. Dalam diagnosis di mana masalahnya adalah perhatian semata-mata, kafein mungkin merupakan terapi yang sesuai, tetapi jika terdapat kehadiran simptomologi hiperaktif atau impulsif, kita mesti lebih berhati-hati,” kata pakar itu.

Oleh itu, manfaat ini jelas menunjukkan bahawa kafein mungkin merupakan terapi yang ditunjukkan untuk rawatan ADHD. “Keputusan kami menguatkan hipotesis bahawa kesan kognitif kafein yang terdapat dalam model haiwan boleh diterjemahkan dan digunakan dalam rawatan ADHD pada orang, terutamanya pada usia muda seperti remaja, ” penulis membuat kesimpulan.

Kelaziman diagnosis dalam ADHD

ADHD adalah gangguan mental dengan diagnosis yang telah meningkat secara eksponen dalam 25 tahun yang lalu, terutamanya dalam kalangan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ia jarang berlaku pada masa dewasa. “ADHD tidak didiagnosis dengan betul pada orang dewasa, walaupun terdapat banyak diagnosis di kalangan kanak-kanak dan juvana,” kata Vázquez.

Kelaziman gangguan ini pada orang dewasa adalah sangat rendah kerana kekurangan diagnosis.

Oleh kerana ia adalah patologi yang sangat kekanak-kanakan atau juvana, rawatan yang memerlukan tahap ubat yang sengit untuk mengurangkan gejala ADHD oleh itu tertakluk kepada kontroversi yang besar, baik di kalangan banyak keluarga dan dalam beberapa bidang perubatan.

“Kami ingin menekankan bahawa kami tidak menentang ubat untuk ADHD, tetapi kami terbuka untuk menyiasat semua alternatif yang mungkin untuk memperbaiki jenis gangguan ini, dan untuk dapat menggunakan kafein dari sudut pandangan terapeutik dengan semua perubatan yang sesuai. pengawasan, rawatan yang ditetapkan dan susulan,” kata Vázquez.

Kajian itu telah diterbitkan dalam jurnal saintifik dengan faktor impak yang tinggi dan pengaruh yang besar dalam sektor ini, yang merupakan rangsangan untuk keseluruhan kumpulan UOC. “Diterbitkan dalam Nutrien telah menjadi cabaran untuk pasukan, kerana piawaian kualiti tinggi jurnal. Kami sangat berbangga dan berpuas hati, dan ia menggalakkan kami untuk terus bekerja di kawasan ini untuk memperbaiki rawatan ADHD dan mengurangkan kesannya kepada penduduk,” kata Vazquez mengakhiri.

Rujukan: “Kesan Pengambilan Kafein terhadap Rawatan Gangguan Hiperaktif Defisit Perhatian (ADHD): Kajian Sistematik Kajian Haiwan” oleh Javier C. Vázquez, Ona Martin de la Torre, Júdit López Palomé dan Diego Redolar-Ripoll, 10 Februari 2022, Nutrien.
DOI: 10.3390 / nu14040739

We would like to give thanks to the author of this short article for this outstanding material

Pengambilan Kafein Boleh Merawat Beberapa Gejala ADHD


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/