Pengambilan Kopi Manis dan Tanpa Gula Dikaitkan Dengan Risiko Kematian yang Lebih Rendah – Berita Neurosains

Ringkasan: Mereka yang minum kopi manis setiap hari adalah sehingga 31% kurang berkemungkinan untuk mati dalam tempoh susulan 7 tahun berbanding bukan peminum kopi. Mereka yang minum kopi tanpa gula adalah 21% kurang berkemungkinan untuk mati semasa susulan.

Sumber: Kolej Perubatan Amerika

Kajian kohort telah mendapati bahawa berbanding dengan bukan peminum kopi, orang dewasa yang minum jumlah sederhana (1.5 hingga 3.5 cawan sehari) kopi tanpa gula atau kopi yang dimaniskan dengan gula kurang berkemungkinan mati dalam tempoh susulan 7 tahun.

Keputusan bagi mereka yang menggunakan pemanis tiruan kurang jelas.

Penemuan diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine.

Kajian terdahulu yang memerhatikan kesan kesihatan kopi telah mendapati bahawa penggunaan kopi dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah tetapi tidak membezakan antara kopi tanpa gula dan kopi yang diambil dengan gula atau pemanis tiruan.

Penyelidik dari Universiti Perubatan Selatan di Guangzhou, China menggunakan data daripada soal selidik tingkah laku kesihatan kajian Biobank UK untuk menilai perkaitan penggunaan kopi yang dimaniskan dengan gula, dimaniskan secara buatan dan tanpa gula dengan semua sebab dan kematian khusus sebab.

Lebih daripada 171,000 peserta dari UK tanpa penyakit jantung atau kanser yang diketahui telah ditanya beberapa soalan pemakanan dan tingkah laku kesihatan untuk menentukan tabiat pengambilan kopi.

  • Penulis mendapati bahawa dalam tempoh susulan 7 tahun, peserta yang meminum sebarang jumlah kopi tanpa gula adalah 16 hingga 21% kurang berkemungkinan untuk mati berbanding peserta yang tidak minum kopi.
  • Mereka juga mendapati bahawa peserta yang minum 1.5 hingga 3.5 cawan kopi setiap hari yang dimaniskan dengan gula adalah 29 hingga 31% kurang berkemungkinan untuk mati berbanding peserta yang tidak minum kopi.
  • Penulis menyatakan bahawa orang dewasa yang minum kopi manis gula menambah hanya kira-kira 1 sudu teh gula setiap cawan kopi secara purata.
  • Keputusan tidak dapat disimpulkan untuk peserta yang menggunakan pemanis tiruan dalam kopi mereka.

Sebarang editorial yang disertakan oleh editor Annals of Internal Medicine menyatakan bahawa walaupun kopi mempunyai kualiti yang boleh membolehkan manfaat kesihatan, pembolehubah yang mengelirukan termasuk lebih sukar untuk mengukur perbezaan dalam status sosioekonomi, diet dan faktor gaya hidup yang lain mungkin memberi kesan kepada penemuan.

Kajian terdahulu yang memerhatikan kesan kesihatan kopi telah mendapati bahawa penggunaan kopi dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah tetapi tidak membezakan antara kopi tanpa gula dan kopi yang diambil dengan gula atau pemanis tiruan. Imej berada dalam domain awam

Pengarang menambah bahawa data peserta berumur sekurang-kurangnya 10 tahun dan dikumpulkan dari negara di mana teh adalah minuman yang sama popular.

Mereka memberi amaran bahawa jumlah purata gula harian setiap cawan kopi yang direkodkan dalam analisis ini adalah jauh lebih rendah daripada minuman istimewa di restoran rangkaian kopi yang popular, dan ramai pengguna kopi mungkin meminumnya sebagai ganti minuman lain yang menjadikan perbandingan kepada bukan peminum lebih sukar. .

Berdasarkan data ini, doktor boleh memberitahu pesakit mereka bahawa tidak ada keperluan bagi kebanyakan peminum kopi untuk menghapuskan minuman daripada diet mereka tetapi berhati-hati tentang kopi khusus kalori yang lebih tinggi.

Mengenai berita penyelidikan kopi dan kematian ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Kolej Perubatan Amerika
Hubungi: Pejabat Akhbar – Kolej Perubatan Amerika
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Persatuan Pengambilan Kopi yang Dimaniskan dengan Gula, Dimaniskan Buatan dan Tanpa Gula Dengan Kematian Tertentu Semua Sebab dan Sebab” oleh Dan Liu et al. Annals of Internal Medicine

Akses tertutup.
Potensi Faedah Kesihatan Kopi: Adakah Sesudu Gula Menghilangkan Semuanya?” oleh Christina C. Wee. Annals of Internal Medicine


abstrak

Persatuan Pengambilan Kopi yang Dimaniskan dengan Gula, Dimaniskan Buatan dan Tanpa Gula Dengan Kematian Tertentu Semua Sebab dan Sebab

latar belakang:

Kajian pemerhatian sebelum ini telah mencadangkan perkaitan antara pengambilan kopi dan pengurangan risiko kematian, tetapi kajian ini tidak membezakan antara kopi yang dimakan dengan gula atau pemanis tiruan dan kopi yang diambil tanpa.

Objektif:

Untuk menilai perkaitan penggunaan kopi yang dimaniskan dengan gula, dimaniskan secara buatan, dan tanpa gula dengan kematian semua sebab dan sebab khusus.

Reka bentuk:

Kajian kohort prospektif.

Tetapan:

Data telah diekstrak daripada UK Biobank.

Lihat juga

Ini menunjukkan protein COVID
peserta:

Seramai 171 616 peserta (min umur, 55.6 tahun [SD, 7.9]) tanpa penyakit kardiovaskular (CVD) atau kanser pada peringkat awal adalah layak. Data asas demografi, gaya hidup dan diet daripada UK Biobank telah digunakan, dengan susulan bermula pada 2009 dan berakhir pada 2018.

ukuran:

Penggunaan diet kopi yang dimaniskan dengan gula, pemanis buatan dan tanpa gula dilaporkan sendiri. Kematian semua sebab, berkaitan kanser, dan berkaitan CVD dianggarkan.

Keputusan:

Semasa susulan median selama 7.0 tahun, 3177 kematian telah direkodkan (termasuk 1725 kematian akibat kanser dan 628 kematian CVD). Model Cox dengan spline berpenalti menunjukkan perkaitan berbentuk U kopi tanpa gula, kopi manis gula dan kopi manis buatan dengan kematian. Berbanding dengan bukan pengguna, pengguna pelbagai jumlah kopi tanpa gula (>0 hingga 1.5, >1.5 hingga 2.5, >2.5 hingga 3.5, >3.5 hingga 4.5, dan >4.5 minuman/d) mempunyai risiko yang lebih rendah untuk semua punca kematian selepas pelarasan untuk gaya hidup, sosiodemografi dan faktor klinikal, dengan nisbah bahaya masing-masing 0.79 (95% CI, 0.70 hingga 0.90), 0.84 (CI, 0.74 hingga 0.95), 0.71 (CI, 0.62 hingga 0.82), 0.71 (CI, 0.60) , dan 0.77 (CI, 0.65 hingga 0.91); anggaran masing-masing untuk penggunaan kopi bergula adalah 0.91 (CI, 0.78 hingga 1.07), 0.69 (CI, 0.57 hingga 0.84), 0.72 (CI, 0.57 hingga 0.91), 0.79 (CI, 0.60 hingga 1.06), dan CI, 0.82 hingga 1.36). Perkaitan antara kopi yang dimaniskan secara buatan dan kematian adalah kurang konsisten. Perkaitan minum kopi dengan kematian akibat kanser dan CVD sebahagian besarnya konsisten dengan kematian semua sebab. Persatuan berbentuk U juga diperhatikan untuk kopi segera, dikisar dan tanpa kafein.

Had:

Pendedahan yang dinilai pada garis dasar mungkin tidak menangkap perubahan dalam pengambilan dari semasa ke semasa.

Kesimpulan:

Penggunaan sederhana kopi tanpa gula dan kopi manis dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah.

Sumber Pembiayaan Utama:

Yayasan Sains Semula Jadi Kebangsaan China, Program Penajaan Saintis Elit Muda oleh CAST, dan Projek Disokong oleh Yayasan Penyelidikan Asas Guangdong dan Asas Gunaan.


abstrak

Potensi Faedah Kesihatan Kopi: Adakah Sesudu Gula Menghilangkan Semuanya?

Kopi adalah salah satu minuman yang paling banyak digunakan, dan terdapat minat yang lama untuk memahami kesan kesihatannya.

Menurut anggaran 2022, rakyat Amerika minum 517 juta cawan kopi setiap hari, dan 66% rakyat Amerika yang ditinjau melaporkan minum kopi dalam sehari yang lalu.

Kebanyakan data setakat ini mengenai kesan kesihatan kopi bergantung pada kajian pemerhatian, dan ini—termasuk 2 kajian terdahulu yang diterbitkan oleh Annals pada 2017 oleh Gunter dan rakan sekerja serta Park serta rakan sekerja—mencadangkan hubungan berbentuk U antara penggunaan kopi dan kematian semua punca. dan hasil kesihatan lain; mereka yang mengambil jumlah kopi yang sederhana setiap hari.

We would like to thank the writer of this post for this incredible web content

Pengambilan Kopi Manis dan Tanpa Gula Dikaitkan Dengan Risiko Kematian yang Lebih Rendah – Berita Neurosains


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/