Pengambilan Protein Lebih Tinggi Semasa Berdiet Membawa Kepada Pemakanan Lebih Sihat – Berita Neurosains

Ringkasan: Menggabungkan pelan pemakanan berprotein tinggi semasa berdiet membawa kepada pilihan pemakanan keseluruhan yang lebih sihat dan membantu mengurangkan kehilangan jisim badan tanpa lemak. Pengurangan kehilangan lemak badan tanpa lemak dikaitkan dengan penurunan berat badan.

Sumber: Rutgers

Makan bahagian protein yang lebih besar semasa berdiet membawa kepada pilihan makanan yang lebih baik dan membantu mengelakkan kehilangan jisim badan tanpa lemak, menurut kajian Rutgers.

Analisis data terkumpul daripada pelbagai ujian penurunan berat badan yang dijalankan di Rutgers menunjukkan bahawa meningkatkan jumlah protein walaupun sedikit, daripada 18 peratus daripada pengambilan makanan seseorang kepada 20 peratus, mempunyai kesan yang besar terhadap kualiti pilihan makanan yang dibuat oleh orang.

Kajian itu diterbitkan dalam jurnal perubatan Obesiti.

“Agak luar biasa bahawa pengambilan protein yang dipilih sendiri, sedikit lebih tinggi semasa berdiet disertai dengan pengambilan sayur-sayuran hijau yang lebih tinggi, dan pengurangan pengambilan bijirin halus dan gula tambahan,” kata Sue Shapses, pengarang kajian dan profesor sains pemakanan. di Sekolah Sains Alam Sekitar dan Biologi Rutgers (SEBS). “Tetapi itulah yang kami temui.”

Di samping itu, para penyelidik mendapati pengambilan protein yang lebih tinggi secara sederhana memberikan manfaat lain kepada mereka yang berdiet: pengurangan kehilangan jisim badan tanpa lemak yang sering dikaitkan dengan penurunan berat badan.

Regimen penurunan berat badan yang menggunakan sekatan kalori selalunya boleh mendorong mereka yang berdiet untuk mengurangkan pengambilan makanan sihat yang mengandungi mikronutrien seperti zat besi dan zink. Menelan tahap protein yang lebih tinggi sering dikaitkan dengan hasil yang lebih sihat, tetapi hubungan antara pengambilan protein dan kualiti diet kurang difahami, menurut penyelidik.

“Kesan protein diet yang dipilih sendiri terhadap kualiti diet belum pernah diperiksa sebelum ini, untuk pengetahuan kami, seperti ini,” kata Anna Ogilvie, pengarang bersama kajian dan pelajar kedoktoran di Jabatan Sains Pemakanan di Rutgers SEBS.

“Meneroka hubungan antara pengambilan protein dan kualiti diet adalah penting kerana kualiti diet selalunya tidak optimum di AS, dan diet penurunan berat badan protein yang lebih tinggi adalah popular.”

Data itu dikumpulkan daripada lebih 200 lelaki dan wanita yang mengambil bahagian dalam ujian klinikal di Rutgers yang dibiayai oleh Institut Kesihatan Nasional sejak dua dekad yang lalu. Analisis rekod makanan dan kualiti diet untuk kajian ini dibiayai oleh Institut Kemajuan Sains Makanan dan Pemakanan di Washington, DC

Peserta berumur antara 24 dan 75 dan mendaftarkan indeks jisim badan yang mengkategorikan mereka sama ada berat badan berlebihan atau obes. Semua peserta digalakkan untuk menurunkan berat badan dengan mengikuti diet defisit 500 kalori dan bertemu secara berkala untuk kaunseling dan sokongan pemakanan dalam tempoh enam bulan.

Di samping itu, para penyelidik mendapati pengambilan protein yang lebih tinggi secara sederhana memberikan manfaat lain kepada mereka yang berdiet: pengurangan kehilangan jisim badan tanpa lemak yang sering dikaitkan dengan penurunan berat badan. Imej berada dalam domain awam

Para peserta diberi nasihat pemakanan berdasarkan garis panduan Akademi Pemakanan dan Dietetik dan Persatuan Diabetes Amerika. Mereka digalakkan untuk memperuntukkan 18 peratus daripada pengambilan kalori mereka kepada protein tanpa lemak, seperti ayam, daging merah yang tidak diproses, ikan, kekacang dan tenusu, dan untuk menghabiskan baki kalori mereka pada buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh. Mereka tidak digalakkan daripada mengambil lemak tepu, bijirin halus, gula dan garam.

Peserta menyimpan rekod makanan terperinci, yang dianalisis oleh penyelidik untuk kualiti diet, kategori khusus makanan yang digunakan dan nisbah dan sumber protein tertentu.

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang lelaki memegang perutnya

Para peserta yang memilih sendiri pengambilan protein mereka kemudiannya dicirikan oleh penyelidik ke dalam pendekatan protein yang lebih rendah dengan 18 peratus kalori keseluruhan datang daripada protein atau pendekatan protein yang lebih tinggi dengan 20 peratus daripada keseluruhan pengambilan makanan datang daripada protein.

Kajian menyimpulkan:

  • Kedua-dua kumpulan rendah dan tinggi protein kehilangan jumlah berat yang sama – kira-kira lima peratus daripada berat badan mereka selama enam bulan
  • Individu kumpulan protein tinggi memilih campuran makanan yang lebih sihat untuk dimakan secara keseluruhan
  • Individu kumpulan protein tinggi secara khusus meningkatkan pengambilan sayur-sayuran hijau dan mengurangkan gula dan bijirin halus
  • Individu kumpulan protein tinggi lebih berupaya mengekalkan jisim otot tanpa lemak mereka

Penyelidik Rutgers lain di atas kertas itu termasuk Yvette Schlussel dan Lingqiong Meng di Jabatan Sains Pemakanan di SEBS.

Mengenai berita diet dan penyelidikan kesihatan ini

Pengarang: Megan Schumann
Sumber: Rutgers
Hubungi: Megan Schumann – Rutgers
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Penemuan akan muncul dalam Obesiti

We would like to say thanks to the author of this write-up for this remarkable material

Pengambilan Protein Lebih Tinggi Semasa Berdiet Membawa Kepada Pemakanan Lebih Sihat – Berita Neurosains


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/