Pengarah CDC menandatangani vaksin Moderna Covid-19 untuk orang berumur 6 hingga 17 tahun

Syor itu dibuat selepas penasihat vaksin CDC, Jawatankuasa Penasihat Amalan Imunisasi, mengundi sebulat suara pada hari Khamis untuk menyokong mengesyorkan vaksin Moderna Covid-19 dua dos untuk digunakan pada orang berumur 6 hingga 17 tahun. Vaksin itu menerima kebenaran penggunaan kecemasan daripada AS Pentadbiran Makanan dan Dadah minggu lepas.

“Adalah penting untuk kita melindungi anak-anak dan remaja kita daripada komplikasi penyakit COVID-19 yang teruk,” kata Walensky dalam satu kenyataan pada hari Jumaat. “Hari ini, kami telah memperluaskan pilihan yang tersedia untuk keluarga dengan mengesyorkan vaksin kedua yang selamat dan berkesan untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 17 tahun. Pemvaksinan kumpulan umur ini boleh memberikan keyakinan yang lebih kepada keluarga bahawa anak-anak dan remaja mereka mengambil bahagian dalam penjagaan kanak-kanak, sekolah dan lain-lain. aktiviti akan kurang risiko untuk penyakit COVID-19 yang serius.”

Penasihat CDC mengesahkan vaksin itu selepas mendengar butiran mengenai permohonan Moderna kepada FDA dan data keselamatan terkini.

“Terdapat risiko miokarditis/perikarditis selepas kedua-dua vaksin RNA Covid-19 messenger, kebanyakan kes mengalami peningkatan segera dalam gejala. Tinjauan susulan menunjukkan kebanyakannya pulih sepenuhnya daripada miokarditis,” kata Dr. Helen Keipp Talbot, profesor perubatan bersekutu dari Universiti Vanderbilt semasa perbincangan ACIP mengenai vaksin Khamis. Beliau menambah bahawa miokarditis selepas vaksinasi secara amnya adalah ringan berbanding mereka yang mengalami miokarditis selepas sakit akibat Covid-19.

CDC berkata bahawa risiko miokarditis “mungkin lebih tinggi” dengan vaksin Moderna daripada vaksinasi daripada Pfizer, tetapi terdapat batasan kepada apa yang diketahui saintis tentang keadaan dalam kumpulan umur ini kerana data adalah pemerhatian dan terhad.

Secara keseluruhan, data yang dibentangkan daripada syarikat itu menunjukkan bahawa kebanyakan kanak-kanak mendapat vaksin tanpa insiden.

“Secara umumnya, kebanyakan kejadian buruk yang dilaporkan selepas vaksin Covid adalah kejadian ringan dan sementara seperti tapak suntikan dan tindak balas sistemik,” kata Dr. Tom Shimabukuro, Timbalan Pengarah Pasukan Petugas Vaksin H1N1 di CDC. “Kami akan terus memantau keselamatan vaksin ini dan kami akan terus bekerjasama dengan rakan kongsi, dalam kerajaan persekutuan dan dengan penyedia penjagaan kesihatan dan organisasi penyedia untuk lebih memahami jenis kejadian buruk ini.”

Semasa pandemik, lebih 5.1 juta kes Covid-19 telah berlaku dalam kalangan kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun menurut pembentangan pada mesyuarat daripada Dr. Sara Oliver dari CDC.

Pada bulan April kanak-kanak yang tidak divaksinasi berumur antara 5 hingga 17 secara keseluruhan mempunyai risiko dua kali lebih besar untuk diuji positif untuk Covid-19 berbanding kanak-kanak yang tidak divaksinasi dengan siri utama vaksin.

Vaksinasi Covid-19 bermula untuk kanak-kanak AS di bawah 5 tahun

Terdapat juga peningkatan dalam kemasukan ke hospital dalam kalangan kumpulan umur ini, terutamanya semasa lonjakan Omicron. Dalam kalangan remaja berumur 12 hingga 17 tahun, kadar kumulatif kemasukan ke hospital Covid-19 adalah “jauh lebih tinggi” berbanding selesema pada semua musim selesema sebelumnya, Oliver, ahli Perkhidmatan Perisikan Epidemik CDC memberitahu jawatankuasa itu. Kemungkinan kanak-kanak boleh menghidap Covid yang panjang, walaupun mereka mempunyai kes Covid yang ringan atau tanpa gejala, juga merupakan kebimbangan yang ketara.

Kanak-kanak adalah kumpulan yang paling kurang diberi vaksin dalam kalangan semua kumpulan umur di AS. Kira-kira 65% kanak-kanak dalam kumpulan umur 5 hingga 11 dan 30% remaja belum diberi vaksin, kata CDC. CDC berharap lebih ramai ibu bapa akan melindungi anak-anak mereka dengan vaksinasi.

“Kita boleh meramalkan dengan lonjakan Covid-19 pada masa hadapan, mereka yang tidak divaksinasi akan terus menanggung beban penyakit,” kata Oliver.

Butiran vaksin

Untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 11 tahun, vaksin Moderna diberikan sebagai siri dua dos pada 50 mikrogram setiap dos.

Apakah kesan sampingan vaksin Covid-19 pada kanak-kanak kecil? Pakar berusaha untuk memudahkan ibu bapa' kebimbangan

Remaja berumur 12 hingga 17 menerima jumlah yang sama yang diberikan pada orang dewasa — siri dua dos pada 100 mikrogram setiap dos.

Vaksin Moderna sudah tersedia untuk mereka yang berumur 6 bulan hingga 5 tahun dan 18 tahun ke atas.

Orang yang berumur 6 hingga 17 tahun sudah layak untuk divaksinasi dengan vaksin Pfizer/BioNTech Covid-19.

“Terdapat 25 juta kanak-kanak dan remaja yang tidak divaksinasi sekarang. Kami tahu bahawa manfaatnya melebihi risiko untuk vaksin mRNA Covid-19 dalam semua peringkat umur,” kata Oliver. “Penerimaan siri utama ini terus menjadi cara paling selamat untuk mencegah Covid-19 yang serius.”

Penggalak Moderna

CDC tidak mengambil isu dos penggalak untuk vaksin Moderna, kerana ia belum dibenarkan oleh FDA lagi, tetapi Dr. Doran Fink, timbalan pengarah bahagian klinikal vaksin dan aplikasi produk berkaitan FDA berkata mereka akan menangani jurang ini semasa musim panas.

“Kami menjangkakan untuk menangani jurang ini dalam dos penggalak sepanjang musim panas,” kata Fink kepada jawatankuasa itu.

Agensi sedang mengumpul lebih banyak data untuk menentukan sama ada dos penggalak diperlukan.

Sesetengah kanak-kanak dan remaja, bergantung pada umur mereka, yang telah menerima vaksin Pfizer Covid-19 layak untuk dos penggalak.

Menangani label yang mengelirukan

CDC menjanjikan jawatankuasa penasihat vaksin bebasnya bahawa ia akan mencipta beberapa helaian fakta dan lebih banyak peluang pendidikan untuk pentadbir vaksin kerana apa yang dipanggil “situasi label yang mengelirukan” dengan botol vaksin Moderna.

Untuk membezakan antara vial, Moderna telah menggunakan penutup warna yang berbeza dan telah menggunakan sempadan warna yang berbeza di sekeliling label. Untuk kumpulan umur enam bulan hingga 5 tahun yang mendapat dos 25 mikrogram yang lebih kecil, contohnya, penutup berwarna biru tua dan sempadannya berwarna magenta. Bagi kanak-kanak berumur 6 hingga 11 tahun, yang akan mendapat saiz dos yang lebih besar iaitu 50 mikrogram, botol itu mempunyai penutup biru tua juga, tetapi sempadannya berwarna ungu. Vial yang sama digunakan untuk dos penggalak untuk orang dewasa berumur 18 tahun ke atas. Label pada produk itu juga mengatakan ia boleh digunakan untuk dos penggalak.

Bagaimanakah vaksin Pfizer dan Moderna untuk kanak-kanak kecil berbeza?

“Kami menyedari bahawa label untuk umur 6 hingga 11 tahun yang menyatakan ‘DOS BOOSTER’ dalam semua huruf adalah sangat mengelirukan,” Dewan Dr. Elisha CDC, ketua garis panduan klinikal untuk tindak balas kecemasan Covid-19 memberitahu jawatankuasa pada hari Khamis. “Akan terdapat pelbagai bahan pendidikan dan komunikasi serta usaha untuk menyampaikan penggunaan sah botol ini untuk umur 6 hingga 11 tahun.”

Beliau berkata CDC juga akan menawarkan webinar pendidikan untuk membantu penyedia.

“Dengan semua produk baharu ini dikeluarkan, mungkin terdapat lebih banyak peluang untuk kesilapan pemberian vaksin. Selain hanya bilangan produk, sudah tentu, produk yang tidak dilabelkan untuk kumpulan umur yang dinyatakan. Selain itu, pembekal pediatrik baharu mungkin tidak biasa dengan Vaksin Covid-19 dan terdapat beberapa perbezaan ketara antara vaksin rutin,” kata Hall.

Beberapa ahli jawatankuasa penasihat vaksin menggesa Moderna dan Pfizer untuk memudahkan reka bentuk botol vaksin Covid-19. Mereka juga melahirkan kebimbangan bahawa pentadbir vaksin yang buta warna tidak akan dapat membezakan antara vial.

“Saya sangat menghargai CDC menyusun jenis latihan dan sokongan apabila kita perlu melaksanakannya, tetapi hanya menyedari bahawa ini memberi kesan kepada penerimaan dari sudut pandangan pembekal, kerana ia adalah banyak kerumitan untuk dimasukkan ke dalam amalan yang sibuk,” kata ACIP Pengerusi Dr. Grace Lee, ketua pegawai perubatan bersekutu untuk inovasi amalan di Hospital Kanak-kanak Lucile Packard. “Bagi saya, ini agak menggembirakan dan saya rasa saya mengenali Covid dengan baik.”

Moderna memberitahu jawatankuasa bahawa mereka “sedang berusaha secara aktif” dalam isu reka bentuk.

We want to thank the writer of this article for this remarkable content

Pengarah CDC menandatangani vaksin Moderna Covid-19 untuk orang berumur 6 hingga 17 tahun


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/