Pengarah CDC menyelesaikan kekeliruan mengenai penggalak Covid ke-2

Ketua Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit memberikan lebih kejelasan tentang siapa yang patut – atau mungkin tidak – mempertimbangkan untuk mendapatkan vaksin penggalak Covid-19 keduamengatakan bahawa jangkitan baru-baru ini sebenarnya boleh bertindak sebagai “rangsangan semula jadi” dalam imuniti.

Orang yang mempunyai siri vaksin mRNA dua dos ditambah satu penggalak tidak memerlukan penggalak kedua jika mereka baru-baru ini dijangkiti varian omicron mengenai coronavirus, Pengarah CDC Dr. Rochelle Walensky memberitahu NBC News.

Liputan penuh wabak Covid-19

“Jika anda mempunyai penyakit omicron dalam dua atau tiga bulan yang lalu, itu benar-benar meningkatkan sistem imun anda dengan baik, ” kata Walensky, sambil menambah bahawa individu ini boleh menunggu dua hingga empat bulan lagi sebelum penggalak kedua mereka.

Dalam temu bual kebangsaan pertama pengarah CDC sejak pengawal selia persekutuan membuka laluan minggu lalu untuk orang dewasa 50 dan lebih tua untuk mendapatkan dos penggalak kedua sama ada vaksin Moderna atau Pfizer-BioNtech, Walensky berkata bahawa tiada isu keselamatan yang diketahui bagi mereka yang layak untuk satu saat. penggalak untuk mendapatkannya sekarang, walaupun mereka mungkin memerlukan satu lagi pukulan pada musim gugur ini.

Vaksin mRNA Pfizer dan Moderna sangat melindungi terhadap penyakit serius, tetapi semakin jelas bahawa vaksin itu kehilangan keberkesanan terhadap jangkitan selepas beberapa bulan.

Keputusan tentang penggalak kedua ditujukan khas untuk mereka yang berumur 65 tahun ke atas atau berumur 50 tahun ke atas dengan keadaan kesihatan yang kronik yang telah menerima dos penggalak pertama mereka sekurang-kurangnya empat bulan lalu. CDC juga mengatakan bahawa semua orang dewasa yang menerima dua dos vaksin Johnson & Johnson juga harus mendapatkan penggalak mRNA.

“Apa yang kami mula lihat ialah ramai orang yang telah mendapat pukulan ketiga itu, empat atau lima, enam bulan selepas itu, dan kami tahu bahawa anda mungkin kehilangan perlindungan,” kata Walensky. “Tetapi kita juga tahu bahawa bagi orang yang telah semakin berkurangan, orang yang paling terdedah kepada penyakit yang teruk, adalah populasi kita yang lebih tua dan mereka yang mempunyai komorbiditi yang mendasari.”

Namun, telah ada keraguan di kalangan beberapa pakar vaksin sama ada orang dewasa yang sihat berumur 50 tahun ke atas memerlukan dos keempat. Ada yang tertanya-tanya sama ada mereka perlu mendapatkan pukulan keempat sekarang, kerana kes di seluruh negara nampaknya membara pada ambang rendah — atau tunggu sehingga musim gugur, sekiranya varian baharu yang lebih ganas mengambil alih pada ketika itu mereka mungkin memerlukan perlindungan tambahan.

Bagi mereka, Walensky berkata ia adalah “panggilan penghakiman peribadi.”

“Saya tahu ramai, ramai yang sihat berusia 50 tahun, 55 tahun, yang akan keluar untuk mendapatkannya,” katanya.

Yang lain, kata Walensky, lebih suka menunggu sehingga musim luruh untuk vaksin seterusnya. “Kedua-duanya adalah sangat munasabah.”

Mendapatkan suntikan keempat sekarang tidak akan menghalang seseorang daripada mendapat suntikan kelima yang mungkin pada musim gugur, katanya, sambil menambah bahawa tiada kesan sampingan yang diketahui untuk mendapatkan berbilang penggalak.

“Jika anda cenderung untuk meneruskan dan mendapatkan vaksin, terdapat sedikit kelemahan untuk berbuat demikian sekarang – terutamanya mereka yang berisiko tinggi mendapat penyakit yang teruk,” katanya. “Jika anda mendapat pukulan sekarang, itu mungkin bermakna anda masih memerlukan satu lagi pukulan pada musim gugur.”

Satu jawatankuasa penasihat kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah dijadualkan bermesyuarat hari ini untuk membincangkan masa depan suntikan penggalak Covid-19.

Walensky, 52, berkata dia merancang untuk mendapatkan suntikan penggalak Covid kedua “dalam kira-kira seminggu atau lebih.”

Kes Covid meningkat di beberapa kawasan

Semua kes Covid semasa di negara ini adalah omicron, dengan subvarian yang lebih menular, BA.2, kini menyumbang 72.2 peratus kes.

Di Timur Laut, BA.2 lebih tinggi lagi, iaitu 84 peratus. Peningkatan kelaziman subvarian telah memberi dorongan kepada penggalak, kata Walensky.

“Kami tidak melihat bahawa BA.2 menyebabkan peningkatan keterukan penyakit, tetapi kami telah melihat ia lebih mudah ditularkan.”

Untuk semua perhatian pada dos keempat, berjuta-juta rakyat Amerika yang layak tidak peduli untuk mendapatkan dos ketiga mereka. mengikut data CDCperatusan mereka yang layak untuk penggalak pertama telah tersekat pada sekitar 47 peratus.

ikut KESIHATAN NBC pada Twitter & Facebook.We would like to say thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Pengarah CDC menyelesaikan kekeliruan mengenai penggalak Covid ke-2


Explore our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/