Penggalak Bivalen Tersedia dan Digalakkan

Agensi Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Daerah San Diego menggalakkan San Diegans untuk kekal terkini mengenai dos vaksin COVID-19 mereka sebelum bulan-bulan musim sejuk yang akan datang.

“Vaksin dan penggalak COVID-19 ialah perlindungan terbaik kami terhadap virus itu dan saya menggalakkan sesiapa sahaja yang layak mendapat penggalak untuk mendapatkannya,” kata Wilma J. Wooten, MD, MPH, pegawai kesihatan awam Daerah. “Walaupun jumlah COVID-19 kini menurun, virus itu kekal aktif dan menular dalam komuniti kami dan kami menjangkakan lebih banyak kes dalam beberapa bulan akan datang apabila orang ramai memindahkan aktiviti di dalam rumah.”

Setakat ini, hampir 1.45 juta orang San Diegan telah menerima penggalak tetap sejak mereka tersedia. County telah mentadbir lebih daripada 400 penggalak bivalen sejak bekalan terhad mula tiba awal bulan ini, manakala jumlah daripada semua pembekal telah melepasi 34,000.

Penggalak bivalen baharu telah dibangunkan untuk menjana tindak balas imun daripada virus COVID-19 yang asal, serta subvarian BA.4 dan BA.5 Omicron. Varian Omicron masih menyebabkan kebanyakan jangkitan COVID-19 baharu di rantau ini.

Penggalak bivalen Pfizer/BioNTech tersedia untuk individu berumur 12 tahun ke atas. Penggalak bivalen Moderna dibenarkan untuk mereka yang berumur 18 tahun ke atas, tetapi pada masa ini tidak tersedia di rantau ini kerana Daerah sedang menunggu peruntukan vaksin tambahan daripada negeri.

Penggalak bivalen belum lagi dibenarkan untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Belia dalam kumpulan umur tersebut boleh mendapat rangsangan dengan versi vaksin Pfizer monovalen sebelumnya.

San Diegans mesti divaksin sepenuhnya dengan siri utama salah satu vaksin COVID-19 yang diluluskan sebelum menerima penggalak bivalen, bermakna mereka mesti telah menerima siri utama dua dos Pfizer, Moderna, atau Novavax yang agak baharu. Kesemua vaksin tersebut masih tersedia secara meluas. Turut layak untuk penggalak bivalen ialah mereka yang menerima sekurang-kurangnya satu suntikan vaksin Janssen, yang tidak lagi tersedia secara meluas.

Sesiapa yang ingin mendapatkan bivalent booster mesti menunggu sekurang-kurangnya lapan minggu selepas mereka menerima vaksin COVID-19 sebelum ini sehingga mereka layak. Di samping itu, sesiapa yang diberi vaksin sepenuhnya dan baru-baru ini diuji positif untuk COVID-19, harus menunggu tiga bulan selepas jangkitan untuk mendapatkan penggalak bivalen.

Perubahan Pelaporan Data

Memandangkan aktiviti COVID-19 terus menurun di rantau ini dan untuk sejajar dengan kekerapan pelaporan negeri, Daerah akan beralih kepada melaporkan data COVID-19 sekali seminggu.

Mulai minggu depan, data COVID-19 tempatan akan dikemas kini pada coronavirus-sd.com halaman pada hari Khamis sahaja, bukannya dua kali seminggu pada hari Isnin dan Khamis. Siaran berita COVID-19 biasa Daerah akan terus diedarkan seminggu sekali pada hari Khamis.

Kemajuan Pemvaksinan:

 • Menerima sekurang-kurangnya satu suntikan: Lebih daripada 3.02 juta atau 90.4% daripada San Diegans berumur enam bulan ke atas sekurang-kurangnya telah divaksin sebahagiannya.
 • Divaksin sepenuhnya: Lebih daripada 2.67 juta atau 80.0%.
 • Penggalak diberikan: 1,447,477 atau 59% daripada 2,455,439 San Diegans yang layak.
 • Maklumat lanjut vaksinasi boleh didapati di coronavirus-sd.com/vaccine.

Kematian:

 • Sembilan kematian tambahan dilaporkan sejak laporan terakhir pada 8 September 2022. Jumlah keseluruhan wilayah itu ialah 5,483.
 • Daripada sembilan kematian tambahan, lima adalah wanita dan empat adalah lelaki. Mereka meninggal dunia antara 25 Ogos 2022 dan 10 September 2022; lima kematian berlaku dalam dua minggu lalu.
 • Lima daripada mereka yang meninggal dunia berumur 80 tahun atau lebih, tiga berumur 70-an dan seorang berumur 60-an.
 • Lima telah diberi vaksin sepenuhnya dan empat tidak.
 • Semuanya mempunyai keadaan perubatan yang mendasari.

Kes, Kadar Kes dan Ujian:

 • 1,251 kes COVID-19 telah dilaporkan ke Daerah dalam tempoh tiga hari yang lalu (12 Sept. hingga 14 Sept. 2022). Jumlah wilayah kini ialah 918,279.
 • 2,840 kes dilaporkan pada minggu lalu (8 Sept. hingga 14 Sept.) berbanding 2,797 jangkitan yang dikenal pasti pada minggu sebelumnya (1 Sept. hingga 7 Sept.).
 • Kadar kes San Diego County bagi setiap 100,000 penduduk berumur 12 tahun ke atas ialah 17.59 untuk orang yang divaksin dan dirangsang sepenuhnya, 10.51 untuk orang yang divaksin sepenuhnya dan 35.77 untuk San Diegans yang tidak divaksin sepenuhnya.
 • 7,176 ujian telah dilaporkan ke Daerah pada 10 September, dan peratusan kes positif baharu ialah 4.6% (Data hingga 10 Sept.).
 • Peratusan kes positif selama 14 hari, antara ujian yang dilaporkan sehingga 10 September, ialah 5.7%.

Maklumat lanjut:

Kemas kini data kepada Tapak web coronavirus-sd.com County akan diterbitkan pada hari Isnin dan Khamis sekitar jam 5 petang, kecuali hari cuti.

We would love to give thanks to the author of this short article for this incredible content

Penggalak Bivalen Tersedia dan Digalakkan


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/