Pengguna rumpai hampir 25% lebih berkemungkinan memerlukan penjagaan kecemasan dan kemasukan ke hospital

“Penggunaan ganja tidak begitu jinak dan selamat seperti yang difikirkan oleh sesetengah orang, ” kata pengarang kajian Nicholas Vozoris, penolong profesor dan penyiasat doktor dalam bahagian pernafasan di jabatan perubatan di Universiti Toronto.

“Kajian kami menunjukkan bahawa penggunaan bahan ini dikaitkan dengan hasil negatif yang serius, khususnya, lawatan ED (jabatan kecemasan) dan kemasukan ke hospital,” kata Vozoris dalam e-mel.

Jika dibandingkan dengan orang yang tidak menggunakan ganja, pengguna ganja adalah 22% lebih berkemungkinan untuk melawat jabatan kecemasan atau dimasukkan ke hospital, dedah kajian itu.

Penemuan itu benar walaupun selepas melaraskan analisis untuk lebih 30 faktor mengelirukan lain, termasuk penggunaan dadah terlarang lain, penggunaan alkohol dan merokok tembakau.

“Kecederaan fizikal adalah punca utama lawatan jabatan kecemasan dan kemasukan ke hospital di kalangan pengguna ganja, dengan sebab pernafasan datang dalam masa terdekat,” kata Vozoris.

Perokok ganja mempunyai paras darah dan air kencing yang lebih tinggi daripada beberapa toksin berkaitan asap seperti naftalena, akrilamida dan akrilonitril daripada bukan perokok, kajian 2021 mendapati. Naftalena dikaitkan dengan anemia, kerosakan hati dan saraf, manakala akrilamida dan akrilonitril telah dikaitkan dengan kanser dan isu kesihatan lain.
Satu lagi kajian yang dilakukan pada tahun lepas mendapati remaja adalah kira-kira dua kali lebih berkemungkinan untuk melaporkan “bersiul atau bersiul” di dada selepas menghisap ganja berbanding selepas menghisap rokok atau menggunakan e-rokok.

Badan penyelidikan yang semakin berkembang

Beberapa kajian telah menunjukkan perkaitan antara penggunaan ganja dan kecederaan, kedua-dua fizikal dan mental.

Marijuana boleh memburukkan tidur, terutamanya bagi pengguna biasa, kajian mendapati
Penggunaan ganja secara berlebihan oleh remaja dan dewasa muda dengan gangguan mood — seperti kemurungan dan gangguan bipolar — telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kecederaan diri, percubaan membunuh diri dan kematian, menurut kajian 2021.

Satu lagi kajian pada 2021 mendapati pengguna biasa ganja, termasuk remaja, semakin kerap muncul di bilik kecemasan dengan mengadu tentang gangguan usus yang teruk yang dikenali sebagai “sindrom hiperemesis ganja,” atau CHS.

Keadaan ini menyebabkan loya, sakit perut yang teruk dan muntah yang berpanjangan “yang boleh berlarutan selama berjam-jam,” Dr. Sam Wang, pakar perubatan kecemasan kanak-kanak dan ahli toksikologi di Hospital Kanak-kanak Colorado, memberitahu CNN dalam temu bual sebelum ini.

Kajian yang diterbitkan awal tahun ini melihat kajian ke atas lebih 43,000 orang dan mendapati kesan negatif tetrahydrocannabinol atau THC, sebatian psikoaktif utama dalam kanabis, pada tahap pemikiran otak yang lebih tinggi.

Bagi belia, impak ini mungkin “akibatnya membawa kepada penurunan pencapaian pendidikan, dan, pada orang dewasa, kepada prestasi kerja yang lemah dan pemanduan berbahaya. Akibat ini mungkin lebih teruk pada pengguna biasa dan berat,” pengarang bersama Dr. Alexandre Dumais, profesor klinikal psikiatri bersekutu di Universiti Montreal memberitahu CNN dalam temu bual sebelum ini.

Pada masa ketika “sistem penjagaan kesihatan sudah menipis di seluruh dunia berikutan pandemik Covid dan dengan masa ekonomi yang sukar … penggunaan ganja semakin meningkat di seluruh dunia,” kata Vozoris.

“Hasil kajian kami harus mencetuskan ‘loceng penggera’ dalam fikiran orang ramai, profesional penjagaan kesihatan, dan pemimpin politik,” katanya dalam e-melnya.

We want to thank the author of this short article for this awesome content

Pengguna rumpai hampir 25% lebih berkemungkinan memerlukan penjagaan kecemasan dan kemasukan ke hospital


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/