Penggunaan Multivitamin Harian Mungkin Melambatkan Penuaan Kognitif untuk Dewasa Lebih Tua – Berita Neurosains

Ringkasan: Penyelidik menemui faedah kognitif yang ketara untuk orang dewasa yang lebih tua yang mengambil suplemen multivitamin-mineral setiap hari.

Sumber: Persatuan Alzheimer

Alzheimer & Dementia: Jurnal Persatuan Alzheimer telah menerbitkan “Kesan ekstrak koko dan multivitamin pada fungsi kognitif: percubaan klinikal rawak.”

Kajian selama tiga tahun terhadap lebih 2,200 orang dewasa yang lebih tua mendapati bahawa suplemen multivitamin-mineral harian menghasilkan manfaat kognitif yang signifikan secara statistik.

Ekstrak koko tidak mempunyai kesan ke atas kognisi global.

Maria C. Carrillo, Ph.D., ketua pegawai sains Persatuan Alzheimer, berkata mengenai kajian itu: “Ini adalah kajian positif, berskala besar, jangka panjang pertama yang menunjukkan bahawa suplemen multivitamin-mineral untuk orang dewasa yang lebih tua boleh melambatkan penuaan kognitif. Walaupun Persatuan Alzheimer digalakkan oleh keputusan ini, kami tidak bersedia untuk mengesyorkan penggunaan suplemen multivitamin secara meluas untuk mengurangkan risiko penurunan kognitif pada orang dewasa yang lebih tua.

“Kajian pengesahan bebas diperlukan dalam populasi kajian yang lebih besar dan lebih pelbagai. Adalah penting bahawa rawatan dan pencegahan masa depan berkesan dalam semua populasi.”

Ini adalah kajian positif, berskala besar, jangka panjang pertama yang menunjukkan bahawa suplemen multivitamin-mineral untuk orang dewasa yang lebih tua boleh melambatkan penuaan kognitif. Imej berada dalam domain awam

“Buat masa ini, dan sehingga terdapat lebih banyak data, orang ramai harus berbincang dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka tentang faedah dan risiko semua makanan tambahantermasuk multivitamin.”

“Kami membayangkan masa depan di mana terdapat pelbagai rawatan dan strategi pengurangan risiko yang tersedia yang menangani penuaan kognitif dan demensia dalam pelbagai cara — seperti penyakit jantung dan kanser — dan yang boleh digabungkan menjadi terapi gabungan yang berkuasa… bersama-sama dengan garis panduan gaya hidup yang sihat otak. faktor seperti diet dan aktiviti fizikal.

Mengenai berita penyelidikan penuaan dan kognisi ini

Pengarang: Erin Kohnke
Sumber: Persatuan Alzheimer
Hubungi: Erin Kohnke – Persatuan Alzheimer
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Kesan ekstrak koko dan multivitamin pada fungsi kognitif: Percubaan klinikal rawak” oleh Laura D. Baker et al. Alzheimer & Demensia


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang lelaki sedang tidur

Kesan ekstrak koko dan multivitamin pada fungsi kognitif: Percubaan klinikal rawak

pengenalan

Suplemen diet disebut-sebut untuk perlindungan kognitif, tetapi bukti sokongan bercampur-campur. COSMOS-Mind menguji sama ada pemberian harian ekstrak koko (mengandungi 500 mg/hari flavanol) berbanding plasebo dan multivitamin-mineral (MVM) komersial berbanding plasebo meningkatkan kognisi pada wanita dan lelaki yang lebih tua.

Kaedah

COSMOS-Mind, percubaan besar rawak dua-dua-dua faktorial 3 tahun, menilai kognisi melalui telefon pada garis dasar dan setiap tahun. Hasil utama ialah komposit kognisi global yang terbentuk daripada skor min standard (z) (berbanding dengan garis dasar) daripada ujian individu, termasuk Temu Bual Telefon Status Kognitif, Senarai Perkataan dan Pengingatan Cerita, Pembuatan Jejak Lisan, Kefasihan Lisan, Span Nombor, dan Susunan Digit. Menggunakan niat untuk merawat, titik akhir utama adalah perubahan dalam komposit ini dengan penggunaan ekstrak koko selama 3 tahun. Titik akhir sekunder yang telah ditetapkan adalah perubahan dalam komposit dengan 3 tahun suplemen MVM. Kesan rawatan juga telah diperiksa untuk fungsi eksekutif dan skor komposit memori, dan dalam subkumpulan pra-ditentukan pada risiko yang lebih tinggi untuk penurunan kognitif.

Keputusan

Sejumlah 2262 peserta telah didaftarkan (min umur = 73y; 60% wanita; 89% bukan Hispanik Putih), dan 92% melengkapkan garis dasar dan sekurang-kurangnya satu penilaian tahunan. Ekstrak koko tidak mempunyai kesan ke atas kognisi global (min z-skor = 0.03, 95% CI: -0.02 hingga 0.08; P = .28). Suplemen MVM harian, berbanding plasebo, menghasilkan manfaat yang signifikan secara statistik pada kognisi global (min z = 0.07, 95% CI 0.02 hingga 0.12; P = .007), dan kesan ini paling ketara pada peserta yang mempunyai sejarah penyakit kardiovaskular (tiada sejarah: 0.06, 95% CI 0.01 hingga 0.11; sejarah: 0.14, 95% CI -0.02 hingga 0.31; interaksi, nominal P = .01). Faedah multivitamin-mineral juga diperhatikan untuk ingatan dan fungsi eksekutif. Ekstrak koko oleh interaksi kumpulan MVM tidak signifikan untuk mana-mana komposit kognitif.

Perbincangan

Ekstrak koko tidak memberi manfaat kepada kognisi. Walau bagaimanapun, COSMOS-Mind menyediakan bukti pertama daripada percubaan pragmatik yang besar, jangka panjang, untuk menyokong potensi keberkesanan MVM untuk meningkatkan kognisi pada orang dewasa yang lebih tua. Kerja tambahan diperlukan untuk mengesahkan penemuan ini dalam kohort yang lebih pelbagai dan untuk mengenal pasti mekanisme untuk mengambil kira kesan MVM.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this amazing content

Penggunaan Multivitamin Harian Mungkin Melambatkan Penuaan Kognitif untuk Dewasa Lebih Tua – Berita Neurosains


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/