Peningkatan ‘belum pernah berlaku sebelum ini’ dalam virus pernafasan pada kanak-kanak amat menggembirakan sesetengah hospital | CNNCNN

Lonjakan penyakit pernafasan di kalangan kanak-kanak mula memberi tekanan kepada hospital.

Khususnya, hospital melihat peningkatan dalam kes virus pernafasan pernafasan, atau RSV, virus selesema biasa yang boleh dikaitkan dengan penyakit teruk pada kanak-kanak kecil dan orang dewasa yang lebih tua. Kes semakin meningkat di beberapa wilayah AS, dengan beberapa sudah menghampiri tahap puncak bermusim, menurut data pengawasan masa nyata terkini daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

Data pengawasan yang dikumpul oleh CDC jelas menunjukkan peningkatan dalam RSV kes di seluruh negara dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan kes yang dikesan oleh ujian PCR lebih tiga kali ganda dalam tempoh dua bulan lalu dan menghampiri kemuncak tahun lalu. Program pengawasan CDC menangkap data daripada 75 daerah yang mewakili kira-kira 9% daripada jumlah penduduk AS.

“Penerimaan RSV telah melonjak di Connecticut Children’s. Oktober adalah seperti tidak pernah sebelum ini untuk virus ini, “Monica M. Buchanan, pengarah kanan komunikasi strategik dan perusahaan untuk Hospital Kanak-kanak Connecticut, memberitahu CNN.

Buchanan berkata pemimpin hospital telah bertemu dengan Jabatan Kesihatan Awam Connecticut dan Pengawal Kebangsaan untuk memulakan semakan logistik meletakkan hospital lapangan bergerak di halaman depan dan lebih banyak kerja dirancang pada hari Khamis untuk menentukan keputusan muktamad dan mendapatkan kelulusan.

Dr. Juan Salazar, naib presiden eksekutif dan ketua doktor di Connecticut Children’s, memberitahu CNN Kate Bolduan bahawa katil dipenuhi dengan kapasiti dan kanak-kanak akan datang ke hospital pada tahap “tidak pernah berlaku sebelum ini”: Lebih daripada 100 dengan virus pernafasan syncytial berakhir 10 hari terakhir, termasuk ramai yang memerlukan rawatan rapi dan terapi oksigen.

“Saya telah melakukan ini untuk masa yang lama, saya telah berada di Connecticut Children selama 25 tahun, dan saya tidak pernah melihat tahap lonjakan ini – khususnya RSV – datang ke hospital kami,” katanya.

Salazar berkata hospital itu masih belum berkembang menjadi khemah padang, “tetapi kita perlu bersedia sekiranya bilangannya terus meningkat. Jadi jika RSV meningkat lagi dan ia melanda kita dengan influenza pada penghujungnya … kita memerlukan kapasiti tambahan untuk hospital kita.”

Peningkatan kes juga berlaku lebih awal pada tahun ini daripada jangkaan doktor.

“Kami pernah mempunyai jenis bermusim kepada virus yang berbeza,” kata Dr. Thomas Murray, pakar penyakit berjangkit pediatrik dan profesor bersekutu di Sekolah Perubatan Universiti Yale, kepada Gabungan CNN WFSB. “Seperti yang berlaku sekarang, virus respiratory syncytial atau RSV akan datang pada bulan Disember, ia akan hilang diikuti oleh influenza, ia akan hilang dan satu lagi. Apa yang berlaku dengan Covid ialah sekarang mereka semua beredar pada masa yang sama.”

Di kebanyakan Amerika Syarikat, RSV biasanya beredar semasa musim luruh, musim sejuk dan musim bunga, tetapi masa dan keterukan musim RSV dalam komuniti tertentu boleh berbeza-beza dari tahun ke tahun.

Pada 2021, RSV memuncak semasa musim panas, jadi musim gugur dan lonjakan musim sejuk tahun ini menandakan kembalinya kepada corak peredaran yang dilihat pada tahun-tahun pra-pandemi, menurut kenyataan daripada jurucakap CDC Kristen Nordlund.

Peralihan ini berlaku apabila virus pernafasan lain – coronavirus yang menyebabkan Covid-19, rhinovirus, enterovirus dan selesema – mendorong lebih banyak kebimbangan juga.

Salazar berkata Amerika Syarikat akan keluar dari era Covid, apabila kanak-kanak mempunyai sedikit pendedahan kepada virus – dan ia melanda mereka sekarang.

“Saya fikir untuk empat hingga lapan minggu akan datang, kita hanya perlu berhati-hati,” kata Salazar, sambil menambah bahawa mendapatkan vaksin terhadap influenza sekarang boleh membantu membendung kes selesema yang meningkat beberapa bulan kemudian.

“Dapatkan anak-anak anda diberi vaksin influenza,” katanya. “Inilah masanya anda perlu melakukannya.”

CDC mengesyorkan agar semua orang yang berumur 6 bulan ke atas mendapat vaksin selesema.

Peningkatan awal dalam aktiviti selesema bermusim telah dilaporkan di kebanyakan Amerika Syarikat, dengan kawasan Tenggara dan selatan-tengah negara melaporkan tahap tertinggi selesema, menurut CDC.

“Di sini kita berada pada pertengahan Oktober – bukan pertengahan November – kita sudah melihat kes influenza yang bertaburan, malah kes influenza dimasukkan ke hospital, di seluruh negara,” Dr. William Schaffner, seorang profesor di Bahagian Penyakit Berjangkit di Vanderbilt Pusat Perubatan Universiti dan pengarah perubatan Yayasan Kebangsaan untuk Penyakit Berjangkit, memberitahu CNN.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this awesome content

Peningkatan ‘belum pernah berlaku sebelum ini’ dalam virus pernafasan pada kanak-kanak amat menggembirakan sesetengah hospital | CNN


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/