‘Peningkatan yang ketara’ dalam wabak coronavirus California membawa amaran baharu

Pelajar Sekolah Menengah Palisades Charter menaiki laluan Ekspo selepas sekolah pada 21 April. (Genaro Molina / Los Angeles Times)

Keadaan koronavirus mungkin bertambah buruk, dengan kadar kes terus meningkat dan kemasukan ke hospital mula meningkat, menurut pegawai kesihatan tertinggi di daerah paling ramai penduduk di San Francisco Bay Area.

“Kami juga melihat peningkatan yang cukup ketara dalam laporan wabak, dari sekolah, tapak kerja dan kemudahan jemaah lain,” Dr. Sara Cody, pengarah kesihatan awam dan pegawai kesihatan Santa Clara County, berkata pada sidang akhbar Selasa. “Kebanyakan daripada mereka berkaitan dengan perhimpunan sosial. Sekarang musim bunga — sekolah akan berakhir dan orang ramai berkumpul, dan COVID sedang merebak.”

Berhati-hati amat diperlukan kerana semakin jelas bahawa subvarian Omicron terbaharu yang beredar boleh menjangkiti semula orang yang terselamat daripada jenis pertama varian Omicron pada bulan Disember atau Januari. Pakar telah berkata bahawa subvarian Omicron pertama, BA.1, berkemungkinan memberikan imuniti terhadap subvarian yang lebih baharu, BA.2.

Tetapi sesetengah pakar mengatakan bahawa BA.1 yang masih hidup mungkin tidak memberikan kemungkinan tinggi untuk mengelakkan jangkitan dengan subvarian yang lebih baru, BA.2.12.1, yang lebih berjangkit daripada BA.2.

“Walaupun anda mendapat Omicron semasa lonjakan Omicron, anda masih boleh mendapat COVID lagi, malangnya,” kata Cody.

Dia menggesa supaya orang yang tidak divaksinasi mendapat vaksin, mendapatkan rangsangan jika layak, memakai topeng dalam persekitaran awam dalam bangunan, dapatkan ujian jika anda fikir anda telah terdedah atau mengalami penyakit, dan berkumpul di luar, atau, jika di dalam rumah, buka tingkap atau sebaliknya tingkatkan pengudaraan .

Kawasan Teluk mempunyai kadar kes koronavirus tertinggi di California, hampir dua kali lebih tinggi daripada California Selatan. Trend di sini boleh memberikan amaran awal kepada bahagian lain di negeri ini, seperti yang berlaku sebelum ini dalam wabak itu.

“Apa yang kita lihat sekarang adalah serupa dengan apa yang kita lihat pada pertengahan Februari, dan ia lebih daripada apa yang kita lihat pada ketinggian lonjakan Delta” dari musim panas lalu, kata Cody. “Dan kami baru mula melihat beberapa tanda awal bahawa ini mungkin diterjemahkan kepada peningkatan dalam kemasukan ke hospital.”

Di Santa Clara County, rumah Silicon Valley, kes koronavirus meningkat tiga kali ganda pada bulan lalu, daripada kadar kira-kira 80 kes seminggu untuk setiap 100,000 penduduk kepada kadar 227 kes seminggu untuk setiap 100,000 penduduk. Itu melebihi maksimum lonjakan Delta musim panas lalu sebanyak 203 kes seminggu untuk setiap 100,000 penduduk.

Kadar 100 atau lebih dianggap sebagai kadar penularan yang tinggi, kategori terburuk seperti yang ditakrifkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

California telah menyaksikan kadar kes koronavirusnya meningkat kepada kira-kira 8,000 kes sehari sepanjang minggu lalu, meningkat 18% daripada purata minggu sebelumnya sebanyak 6,800 kes sehari. Ia merupakan kadar kes tertinggi sejak penghujung Februari, kerana California semakin berkurangan daripada lonjakan Omicron yang pertama, tetapi tidak seperti Santa Clara County, negeri ini tidak melebihi puncak Delta musim panas lalu. Pada asas per kapita, California pada hari Isnin melaporkan 144 kes seminggu untuk setiap 100,000 penduduk.

Kadar kes Bay Area jauh lebih tinggi daripada kadar keseluruhan seluruh negeri. Kawasan Teluk mempunyai kadar kes 226 kes koronavirus mingguan untuk setiap 100,000 penduduk, meningkat 14% berbanding minggu sebelumnya.

Kemasukan hospital positif koronavirus di seluruh negeri meningkat sebanyak 10% sepanjang minggu lalu, daripada 1,093 kepada 1,203. Di Santa Clara County, kemasukan ke hospital yang positif koronavirus telah meningkat dalam beberapa hari kebelakangan ini, dan meningkat sebanyak 7% sepanjang minggu lalu, daripada 103 kepada 110.

Cody menggesa penduduk supaya mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelak jangkitan.

“Walaupun varian baharu ini merebak begitu cepat, dan semakin sukar kerana itu untuk mencegah jangkitan, ia masih berbaloi untuk mencegah jangkitan. Itu kerana jika anda sakit, anda akan ponteng kerja, anda akan ponteng sekolah, anda mungkin mendedahkan orang lain yang tidak akan berjaya dengan COVID,” kata Cody.

“Dan jika anda jatuh sakit dengan COVID, anda berisiko mendapat COVID yang lama, yang anda tidak mahu dapatkan,” kata Cody. “Jadi walaupun ia sukar, saya masih ingin menekankan bahawa cuba menghalangnya sejak awal masih merupakan idea yang baik.”

Kadar kes koronavirus di Los Angeles County juga meningkat.

Menurut data yang disiarkan pada hari Selasa, LA County mempunyai purata kira-kira 2,554 kes coronavirus sehari sepanjang minggu lalu, meningkat daripada 2,054 sehari untuk minggu sebelumnya, peningkatan 24%. Kadar kes LA County ialah 177 kes seminggu untuk setiap 100,000 penduduk.

Penghospitalan LA County telah berubah-ubah antara kira-kira 210 dan 270 kemasukan ke hospital positif koronavirus sepanjang bulan lalu.

“Sehingga kini, peningkatan dalam bilangan kes tidak diterjemahkan kepada peningkatan dalam penyakit teruk, dengan kemasukan ke hospital dan kematian kekal rendah dan berkurangan,” kata Jabatan Kesihatan Awam LA County dalam satu kenyataan Isnin. “Bilangan kemasukan ke hospital dan kematian yang lebih rendah mencerminkan, sebahagian besarnya, perlindungan yang diberikan oleh vaksin terhadap varian.”

Pengarah Kesihatan Awam LA County, Barbara Ferrer, bagaimanapun, mengingatkan penduduk untuk terus mengambil langkah berjaga-jaga memandangkan kadar penularan koronavirus yang tinggi.

“Bulan ini, terdapat banyak peluang untuk perhimpunan, termasuk tamat pengajian, prom, dan cuti Hari Peringatan yang akan datang,” kata Ferrer dalam satu kenyataan.

“Untuk keadaan ini untuk tidak menyumbang kepada peningkatan penyebaran varian Omicron, kami menggalakkan peserta mengambil langkah berjaga-jaga yang wajar yang akan melindungi anda dan orang di sekeliling anda, termasuk tinggal di luar sebanyak mungkin dan memakai topeng apabila berada di dalam rumah,” kata Ferrer.

Adalah juga bijak untuk menjalankan ujian coronavirus pantas sebelum berkumpul, kata Ferrer, “memandangkan tingginya jumlah individu tanpa gejala yang dijangkiti.”

“Paling penting, mereka yang lebih tua dan mereka yang mempunyai keadaan kesihatan yang mendasari harus dipastikan mendapat rangsangan sebaik sahaja layak untuk memaksimumkan perlindungan daripada varian kebimbangan yang sangat berjangkit dan bermutasi ini,” tambah Ferrer.

Kisah ini pada asalnya muncul di Los Angeles Times.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

‘Peningkatan yang ketara’ dalam wabak coronavirus California membawa amaran baharu


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/