Penjejak Kecergasan Mendedahkan Pautan Antara Senaman, Ingatan dan Kesihatan Mental – Berita Neurosains

Ringkasan: Keamatan khusus senaman dalam jangka masa yang panjang dikaitkan dengan pelbagai aspek ingatan dan kesihatan mental.

Sumber: Kolej Dartmouth

Senaman boleh meningkatkan kesihatan kognitif dan mental anda — tetapi tidak semua bentuk dan intensiti senaman mempengaruhi otak secara sama rata. Kesan senaman adalah lebih bernuansa, kerana intensiti senaman tertentu dalam jangka masa yang panjang dikaitkan dengan pelbagai aspek ingatan dan kesihatan mental, menurut kajian Dartmouth yang baru.

Penemuan diterbitkan dalam Laporan Saintifik dan memberikan pandangan tentang cara senaman boleh dioptimumkan.

“Kesihatan mental dan ingatan adalah penting kepada hampir semua yang kita lakukan dalam kehidupan seharian kita,” kata pengarang utama Jeremy Manning, penolong profesor psikologi dan sains otak di Dartmouth. “Kajian kami cuba membina asas untuk memahami bagaimana intensiti senaman fizikal yang berbeza mempengaruhi aspek kesihatan mental dan kognitif yang berbeza.”

Para penyelidik meminta 113 pengguna Fitbit untuk melakukan satu siri ujian ingatan, menjawab beberapa soalan tentang kesihatan mental mereka, dan berkongsi data kecergasan mereka dari tahun sebelumnya. Mereka menjangkakan bahawa individu yang lebih aktif akan mempunyai prestasi ingatan dan kesihatan mental yang lebih baik, tetapi hasilnya lebih bernuansa.

Orang yang cenderung untuk bersenam pada intensiti rendah berprestasi lebih baik pada beberapa tugas ingatan manakala mereka yang bersenam pada intensiti tinggi melakukan lebih baik pada tugas ingatan yang lain. Peserta yang lebih aktif juga melaporkan tahap tekanan yang lebih tinggi, manakala orang yang kerap bersenam pada intensiti yang lebih rendah menunjukkan kadar kebimbangan dan kemurungan yang lebih rendah.

Penyelidikan sebelum ini sering menumpukan pada kesan senaman pada ingatan dalam jangka masa yang agak singkat selama beberapa hari atau minggu tetapi penyelidik Dartmouth ingin mengkaji kesannya dalam skala masa yang lebih lama.

Data termasuk kiraan langkah harian, purata kadar denyutan jantung, berapa banyak masa yang dibelanjakan untuk bersenam dalam “zon kadar denyutan jantung” yang berbeza seperti yang ditakrifkan oleh FitBit (rehat, di luar julat, pembakaran lemak, kardio atau puncak) dan maklumat lain yang dikumpulkan sepanjang tahun kalendar penuh. Peserta dalam kajian itu diambil secara dalam talian dari Amazon Mechanical Turk, tenaga kerja sumber ramai.

Empat jenis tugas ingatan yang digunakan dalam kajian telah direka untuk menyiasat aspek kebolehan peserta yang berbeza, pada skala masa yang berbeza. Dua set tugasan bertujuan untuk menguji memori “episodik” — jenis memori yang sama digunakan untuk mengingati peristiwa autobiografi, seperti apa yang anda lakukan semalam.

Satu lagi set tugas telah direka bentuk untuk menguji memori “ruang” — jenis memori yang sama digunakan untuk mengingati lokasi, seperti tempat anda meletakkan kereta anda. Set tugasan terakhir menguji ingatan “bersekutu” — keupayaan untuk mengingati hubungan antara konsep atau ingatan lain.

Peserta yang lebih aktif sepanjang tahun sebelumnya cenderung menunjukkan prestasi ingatan yang lebih baik secara keseluruhan, tetapi bidang penambahbaikan khusus bergantung pada jenis aktiviti yang dilakukan oleh orang ramai.

Para penyelidik mendapati bahawa peserta yang sering bersenam pada intensiti sederhana cenderung untuk melakukan lebih baik pada tugas memori episodik manakala peserta yang sering bersenam pada intensiti tinggi melakukan lebih baik pada tugas memori spatial. Peserta yang tidak aktif yang jarang bersenam cenderung untuk melakukan lebih teruk pada tugas memori spatial.

Peserta yang lebih aktif sepanjang tahun sebelumnya cenderung menunjukkan prestasi ingatan yang lebih baik secara keseluruhan, tetapi bidang penambahbaikan khusus bergantung pada jenis aktiviti yang dilakukan oleh orang ramai. Imej berada dalam domain awam

Para penyelidik juga mengenal pasti hubungan antara kesihatan mental peserta dan prestasi ingatan mereka. Peserta yang mengalami kebimbangan atau kemurungan yang dilaporkan sendiri cenderung untuk melakukan lebih baik pada tugas memori spatial dan bersekutu, manakala mereka yang mengalami gangguan bipolar yang dilaporkan sendiri cenderung untuk melakukan lebih baik pada tugas ingatan episod. Peserta yang melaporkan tahap tekanan yang lebih tinggi cenderung untuk melakukan lebih teruk pada tugas ingatan bersekutu.

Pasukan itu telah menyediakan semua data dan kod mereka secara percuma Github kepada sesiapa sahaja yang ingin meneroka atau lebih memahami set data.

“Apabila bercakap tentang aktiviti fizikal, ingatan dan kesihatan mental, terdapat dinamik yang sangat rumit yang tidak boleh diringkaskan dalam ayat tunggal seperti ‘berjalan meningkatkan ingatan anda’ atau ‘tekanan menjejaskan ingatan anda,'” kata Manning.

“Sebaliknya, bentuk aktiviti fizikal tertentu dan aspek kesihatan mental tertentu nampaknya mempengaruhi setiap aspek ingatan secara berbeza.”

Dengan penyelidikan tambahan, pasukan mengatakan bahawa penemuan mereka mungkin mempunyai beberapa aplikasi yang menarik. “Sebagai contoh,” kata Manning, “untuk membantu pelajar bersedia menghadapi peperiksaan atau mengurangkan simptom kemurungan mereka, rejimen senaman tertentu boleh direka bentuk untuk membantu meningkatkan prestasi kognitif dan kesihatan mental mereka.”

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang gadis remaja yang murung

Mengenai berita penyelidikan neurosains ini

Pengarang: Amy Olson
Sumber: Kolej Dartmouth
Hubungi: Amy Olson – Kolej Dartmouth
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Penjejakan kecergasan mendedahkan perkaitan khusus tugas antara ingatan, kesihatan mental dan aktiviti fizikal” oleh Jeremy Manning et al. Laporan Saintifik


Abstrak

Penjejakan kecergasan mendedahkan perkaitan khusus tugas antara ingatan, kesihatan mental dan aktiviti fizikal

Aktiviti fizikal boleh memberi manfaat kepada kesejahteraan fizikal dan mental. Bentuk senaman yang berbeza (cth, aerobik berbanding anaerobik; berlari berbanding berjalan, berenang atau yoga; latihan selang intensiti tinggi berbanding latihan daya tahan; dsb.) memberi kesan kepada kecergasan fizikal dengan cara yang berbeza. Sebagai contoh, berlari boleh menjejaskan kekuatan kaki dan jantung dengan ketara tetapi hanya menjejaskan kekuatan lengan secara sederhana.

Kami membuat hipotesis bahawa faedah mental aktiviti fizikal mungkin dibezakan dengan sama. Kami memberi tumpuan khusus pada bagaimana intensiti aktiviti fizikal yang berbeza mungkin berkaitan dengan pelbagai aspek ingatan dan kesihatan mental.

Untuk menguji hipotesis kami, kami mengumpul (secara agregat) kira-kira satu abad nilai kecergasan data. Kami kemudian meminta peserta mengisi tinjauan yang meminta mereka melaporkan diri tentang pelbagai aspek kesihatan mental mereka. Kami juga meminta peserta untuk melibatkan diri dalam bateri tugasan memori yang menguji prestasi ingatan episodik, semantik dan spatial jangka pendek dan panjang mereka.

Kami mendapati bahawa peserta yang mempunyai tabiat aktiviti fizikal dan profil kecergasan yang serupa cenderung juga menunjukkan kesihatan mental dan profil prestasi tugas yang serupa. Kesan ini adalah khusus tugas kerana corak aktiviti fizikal yang berbeza atau ciri kecergasan berbeza dengan aspek ingatan yang berbeza, pada tugas yang berbeza.

Secara keseluruhan, penemuan ini menyediakan kerja asas untuk mereka bentuk campur tangan aktiviti fizikal yang menyasarkan komponen khusus prestasi kognitif dan kesihatan mental dengan memanfaatkan peranti penjejakan kecergasan kos rendah.

We want to give thanks to the author of this write-up for this amazing material

Penjejak Kecergasan Mendedahkan Pautan Antara Senaman, Ingatan dan Kesihatan Mental – Berita Neurosains


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/