Penjelasan Baru untuk Kesedaran – Berita Neurosains

Ringkasan: Teori kesedaran baru mencadangkan keputusan dibuat secara tidak sedar, kemudian kira-kira setengah saat kemudian, mereka menjadi sedar.

Sumber: Universiti Boston

Kesedaran adalah kesedaran anda tentang diri anda dan dunia di sekeliling anda. Kesedaran ini adalah subjektif dan unik kepada anda.

Seorang penyelidik Sekolah Perubatan Chobanian & Avedisian Universiti Boston telah membangunkan teori kesedaran baharu, menjelaskan mengapa ia berkembang, apa yang baik untuknya, gangguan manakah yang mempengaruhinya, dan mengapa berdiet (dan menahan dorongan lain) sangat sukar.

“Ringkasnya, teori kami ialah kesedaran dibangunkan sebagai sistem ingatan yang digunakan oleh otak bawah sedar kita untuk membantu kita secara fleksibel dan kreatif membayangkan masa depan dan merancang dengan sewajarnya,” jelas pengarang yang sepadan Andrew Budson, MD, profesor neurologi.

“Apa yang benar-benar baharu tentang teori ini ialah ia mencadangkan kita tidak melihat dunia, membuat keputusan, atau melakukan tindakan secara langsung. Sebaliknya, kita melakukan semua perkara ini secara tidak sedar dan kemudian-kira-kira setengah saat kemudian-secara sedar ingat melakukannya.”

Budson menjelaskan bahawa dia membangunkan teori ini bersama-sama dengan pengarang bersamanya, ahli falsafah Kenneth Richman PhD, di Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences dan ahli psikologi Elizabeth Kensinger, PhD dari Boston College, untuk menerangkan satu siri fenomena yang tidak dapat difahami dengan mudah dengan teori kesedaran terdahulu.

“Kami tahu bahawa proses sedar adalah terlalu lambat untuk terlibat secara aktif dalam muzik, sukan dan aktiviti lain yang memerlukan refleks sepersekian saat. Tetapi jika kesedaran tidak terlibat dalam proses sedemikian, maka penjelasan yang lebih baik tentang apa yang dilakukan oleh kesedaran diperlukan,” kata Budson, yang juga Ketua Neurologi Kognitif & Tingkah Laku, Ketua Staf Bersekutu untuk Pendidikan, dan Pengarah Pusat Kognitif Translasi. Neurosains di Sistem Penjagaan Kesihatan Boston Hal Ehwal Veteran (VA).

Menurut penyelidik, teori ini penting kerana ia menjelaskan bahawa semua keputusan dan tindakan kita sebenarnya dibuat secara tidak sedar, walaupun kita menipu diri sendiri untuk mempercayai bahawa kita secara sedar membuatnya.

Menurut penyelidik, teori ini penting kerana ia menjelaskan bahawa semua keputusan dan tindakan kita sebenarnya dibuat secara tidak sedar, walaupun kita menipu diri sendiri untuk mempercayai bahawa kita secara sedar membuatnya. Imej berada dalam domain awam

Jadi, kita boleh berkata kepada diri kita sendiri, kita hanya akan mempunyai satu sudu ais krim dan, perkara seterusnya yang kita tahu, bekas itu kosong—kerana minda sedar kita tidak mengawal tindakan kita.

“Malah pemikiran kita secara amnya tidak berada di bawah kawalan sedar kita. Kekurangan kawalan inilah yang menyebabkan kita mungkin mengalami kesukaran untuk menghentikan aliran pemikiran yang mengalir di kepala kita semasa kita cuba untuk tidur, dan juga mengapa kesedaran itu sukar,” tambah Budson.

Budson dan pengarang bersamanya menganggap beberapa gangguan neurologi, psikiatri dan perkembangan sebagai gangguan kesedaran termasuk penyakit Alzheimer dan demensia lain, delirium, migrain, skizofrenia, gangguan identiti disosiatif, jenis autisme tertentu dan banyak lagi.

Akhir sekali, kertas kerja mereka menyediakan peta jalan tentang bagaimana doktor, pendidik dan individu boleh memperbaiki tingkah laku dan memperoleh pengetahuan, dengan menggunakan kaedah klinikal dan pengajaran yang boleh berkesan dalam membentuk minda sedar dan otak bawah sedar.

Dengan penerokaan lanjut, kerja ini mungkin membolehkan pesakit memperbaiki tingkah laku bermasalah seperti makan berlebihan, membantu kami memahami cara struktur otak menyokong ingatan, dan juga memberikan pandangan tentang isu falsafah sekitar kehendak bebas dan tanggungjawab moral.

Penemuan ini muncul dalam talian dalam jurnal Neurologi Kognitif dan Tingkah Laku.

Pembiayaan: Kerja ini disokong oleh pemberian NSF BCS-1823795 kepada EAK dan pemberian NIH P30-AG072978 kepada AEB.

Mengenai berita penyelidikan kesedaran ini

Pengarang: Gina DiGravio
Sumber: Universiti Boston
Hubungi: Gina DiGravio – Universiti Boston
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Kesedaran sebagai Sistem Ingatan” oleh Andrew Budson et al. Neurologi Kognitif dan Tingkah Laku


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan buku puisi

Kesedaran sebagai Sistem Ingatan

Kami mencadangkan bahawa terdapat kekeliruan antara mengapa kesedaran berkembang dan apakah fungsi tambahan, melalui evolusi yang berterusan, ia telah memilih bersama. Pertimbangkan ingatan episodik. Jika kita percaya bahawa ingatan episodik berkembang semata-mata untuk mewakili peristiwa lalu dengan tepat, ia kelihatan seperti sistem yang dahsyat—terdesak kepada lupa dan ingatan palsu.

Walau bagaimanapun, jika kita percaya bahawa ingatan episodik dibangunkan untuk menggabungkan dan menyusun semula kenangan peristiwa terdahulu secara fleksibel dan kreatif untuk merancang masa depan, maka ia adalah sistem yang agak baik.

Kami berpendapat bahawa kesedaran pada asalnya dibangunkan sebagai sebahagian daripada sistem ingatan episodik—kemungkinan besar bahagian itu diperlukan untuk mencapai penggabungan semula maklumat yang fleksibel itu.

Kami berpendapat lagi bahawa kesedaran kemudiannya dikooptasikan untuk menghasilkan fungsi lain yang tidak berkaitan secara langsung dengan ingatan, seperti penyelesaian masalah, pemikiran abstrak, dan bahasa.

Kami mencadangkan bahawa teori ini serasi dengan banyak fenomena, seperti kelajuan perlahan dan urutan kesedaran selepas fakta, yang tidak dapat dijelaskan dengan baik oleh teori lain.

Kami percaya bahawa teori kami mungkin mempunyai implikasi yang mendalam untuk memahami tindakan dan kesedaran yang disengajakan secara umum.

Lebih-lebih lagi, kami mencadangkan bahawa ingatan episodik dan sistem ingatan yang berkaitan dengan deria, kerja, dan ingatan semantik secara keseluruhan harus dipertimbangkan bersama sebagai sistem ingatan sedar kerana mereka, bersama-sama, menimbulkan fenomena kesedaran.

Akhir sekali, kami mencadangkan bahawa korteks serebrum adalah bahagian otak yang membolehkan kesedaran, dan setiap kawasan kortikal menyumbang kepada sistem ingatan sedar ini.

We would love to thank the writer of this post for this amazing material

Penjelasan Baru untuk Kesedaran – Berita Neurosains


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/