Penyakit Alzheimer Menjejaskan Laluan Biologi yang Paling Dikenali dalam Otak – Berita Neurosains

Ringkasan: Daripada 341 laluan biologi yang diketahui, 91% dikaitkan dengan penyakit Alzheimer.

Sumber: Pusat Perubatan Deaconess Beth Israel

Hampir 6 juta orang dewasa yang lebih tua menghidap penyakit Alzheimer di Amerika Syarikat, jumlah yang dijangka meningkat dua kali ganda menjelang 2050.

Sudah menjadi punca utama kematian keenam, penyakit Alzheimer ialah penyakit neurodegeneratif kompleks yang menyebabkan kehilangan ingatan, kekeliruan, pertimbangan yang lemah, kemurungan, khayalan dan pergolakan yang merampas keupayaan orang untuk hidup berdikari.

Pada masa ini, mekanisme biologi yang mendasari penyakit Alzheimer kurang difahami; akibatnya, terdapat sedikit rawatan yang berkesan dan tiada penawar bagi penyakit ini.

Dalam kajian baru-baru ini, pasukan penyelidik yang diketuai oleh saintis di Pusat Perubatan Deaconess Beth Israel (BIDMC) menjalankan penilaian sistematik terhadap lebih daripada 200,000 penerbitan saintifik untuk memahami keluasan dan kepelbagaian laluan biologi—tindak balas rantai molekul utama yang mendorong perubahan dalam sel— yang menyumbang kepada penyakit Alzheimer melalui penyelidikan sejak 30 tahun yang lalu.

Pasukan mendapati bahawa, walaupun hampir semua laluan yang diketahui telah dikaitkan dengan penyakit ini, mekanisme biologi yang paling kerap dikaitkan-termasuk yang berkaitan dengan sistem imun, metabolisme dan kemurungan jangka panjang-tidak berubah dengan ketara dalam 30 tahun, walaupun teknologi utama. pendahuluan.

Karya saintis, diterbitkan dalam Sempadan dalam Penuaan Neurosainsakan memajukan penyelidikan ke dalam mekanisme neurodegenerasi.

“Beban penyakit Alzheimer semakin meningkat, mendorong kita ke arah wabak neurologi,” kata Winston A. Hide, Ph.D., pengarah Precision RNA medicine Core Facility di BIDMC dan seorang profesor perubatan bersekutu di Harvard Medical School.

“Penemuan kami menunjukkan bahawa bukan sahaja gangguan ini sangat kompleks, tetapi patologinya termasuk laluan biologi yang paling terkenal. Ini bermakna kesan penyakit itu jauh lebih luas dalam badan daripada yang kita sedari.”

Pasukan itu melakukan carian teks menyeluruh 206,324 abstrak penerbitan demensia khusus laluan yang diterbitkan sejak 1990. Seterusnya, mereka melihat 341 laluan biologi yang diketahui dan menentukan berapa banyak penerbitan yang menghubungkan laluan tertentu kepada penyakit itu.

Para penyelidik mendapati bahawa 91 peratus laluan-semua kecuali tujuh-dihubungkan dengan penyakit Alzheimer. Hampir separuh daripada laluan itu dikaitkan dengan penyakit Alzheimer dalam lebih daripada 100 kertas saintifik.

Pasukan mendapati bahawa, walaupun hampir semua laluan yang diketahui telah dikaitkan dengan penyakit ini, mekanisme biologi yang paling kerap dikaitkan-termasuk yang berkaitan dengan sistem imun, metabolisme dan kemurungan jangka panjang-tidak berubah dengan ketara dalam 30 tahun, walaupun teknologi utama. pendahuluan. Imej berada dalam domain awam

Mereka juga mendapati bahawa 30 laluan teratas yang paling kerap dirujuk dalam kesusasteraan kekal secara relatifnya konsisten sepanjang 30 tahun yang lalu menunjukkan bahawa kebanyakan kajian penyakit itu telah memberi tumpuan kepada subset kecil semua laluan berkaitan penyakit yang diketahui.

“Ujian klinikal yang bertujuan untuk sama ada melambatkan permulaan atau memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer sebahagian besarnya gagal, ” kata pengarang pertama kajian Sarah Morgan, seorang penyelidik pasca doktoral di BIDMC semasa penyelidikan ini dan kini pensyarah di Queen Mary University of London.

“Memandangkan kepelbagaian laluan yang tidak dijangka dikaitkan dengan penyakit Alzheimer, pelbagai proses penyakit tidak berjaya disasarkan dalam ujian klinikal. Kami membuat hipotesis bahawa secara komprehensif menyasarkan lebih banyak mekanisme asas yang berkaitan dalam penyakit Alzheimer akan meningkatkan peluang kejayaan dalam ujian dadah masa depan.

Mengenai berita penyelidikan penyakit Alzheimer ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Pusat Perubatan Deaconess Beth Israel
Hubungi: Pejabat Akhbar – Pusat Perubatan Deaconess Beth Israel
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Kebanyakan Laluan Boleh Berkaitan dengan Patogenesis Penyakit Alzheimer” oleh Sarah L. Morgan et al. Sempadan dalam Neurosains


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan mata seorang wanita

Kebanyakan Laluan Boleh Berkaitan dengan Patogenesis Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer (AD) adalah gangguan neurodegeneratif yang kompleks. Sumbangan relatif pelbagai mekanisme fungsi asas kurang difahami.

Untuk memahami secara menyeluruh konteks dan pengedaran laluan yang menyumbang kepada AD, kami melakukan perlombongan teks untuk menghasilkan penilaian yang menyeluruh dan sistematik tentang keluasan dan kepelbagaian laluan biologi dalam korpus 206,324 abstrak penerbitan demensia.

Sebanyak 91% (325/335) laluan Kyoto Encyclopedia of Genes and Genomes (KEGG) mempunyai penerbitan yang mengandungi persatuan melalui sekurang-kurangnya 5 kajian, manakala 63% daripada istilah laluan mempunyai sekurang-kurangnya 50 kajian yang memberikan perkaitan yang jelas dengan AD.

Walaupun kemajuan teknologi yang besar, set laluan kedudukan teratas yang sama telah dikaitkan secara konsisten dengan AD selama 30 tahun, termasuk AD, sistem imun, laluan metabolik, sinaps kolinergik, kemurungan jangka panjang, proteasome, kencing manis, barahdan isyarat kemokin. Laluan AD yang dikaji kelihatan berat sebelah: model haiwan dan kajian subjek manusia mengutamakan laluan AD yang berbeza.

Anehnya, penemuan genetik manusia dan penyasaran dadah tidak diperkayakan dalam laluan yang paling kerap dikaji.

Penemuan kami mencadangkan bahawa bukan sahaja gangguan ini sangat kompleks, tetapi jangkauan fungsinya juga hampir global. Hasil daripada kajian kami, hasil penyelidikan kini boleh dinilai dalam konteks kesusasteraan AD yang lebih luas, menyokong reka bentuk terapi ubat yang menyasarkan rangkaian mekanisme yang lebih luas.

Hasil kajian ini boleh diterokai di www.adpathways.org.

We want to give thanks to the author of this article for this incredible web content

Penyakit Alzheimer Menjejaskan Laluan Biologi yang Paling Dikenali dalam Otak – Berita Neurosains


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/