Penyakit autoimun terikat kepada gen mangsa Black Death yang terselamat, kata kajian

Komen

Kematian Hitam, wabak bubonik abad ke-14 yang membunuh beberapa orang 1 dalam 3 orang di Eropah dan dianggarkan 200 juta di seluruh dunia, telah meninggalkan satu lagi tanda tahan lama: pada sistem imun orang yang hidup hari ini.

Empat varian DNA nampaknya telah membantu meningkatkan kadar kelangsungan hidup daripada wabak – disebabkan oleh bakteria, “Yersinia pestis,” yang dibawa oleh mamalia kecil dan kutu mereka – pada pertengahan tahun 1300-an dan dalam serangan wabak yang berulang pada abad-abad kemudian, menurut satu kajian baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Nature.

Penyelidik dari Universiti Chicago, Universiti McMaster di Ontario dan Institut Pasteur di Paris mengatakan sekurang-kurangnya dua daripada varian yang dikaitkan dengan terselamat daripada Black Death boleh dikaitkan dengan keadaan autoimun yang biasa dalam masyarakat moden – termasuk penyakit Crohn dan arthritis rheumatoid.

Hendrik Poinar, seorang profesor antropologi di McMaster University dan pengarang bersama kanan dalam kajian itu, berkata dalam kenyataan itu. bahawa penyelidikan menawarkan pandangan tentang “bagaimana wabak boleh mengubah suai genom kita tetapi tidak dapat dikesan dalam populasi moden.”

Poinar menyatakan bahawa walaupun gen “memberikan perlindungan yang luar biasa selama ratusan tahun wabak wabak,” mereka dikaitkan dengan gangguan autoimun. “Sistem imun hiperaktif mungkin hebat pada masa lalu tetapi dalam persekitaran hari ini ia mungkin tidak begitu membantu,” katanya.

Mempunyai “dua salinan varian khusus satu gen khususnya, ERAP2, sangat dikaitkan dengan penyelamatan wabak,” menurut video yang diterbitkan oleh Universiti Chicago untuk menjelaskan penemuan itu. Orang yang terselamat daripada Black Death akhirnya mewariskan varian genetik kepada anak-anak mereka. Individu yang mewarisi mutasi sedemikian adalah kira-kira 40 peratus lebih berkemungkinan untuk terselamat daripada wabak itu, kajian mendapati.

Luis Barreiro, seorang profesor perubatan genetik di Universiti Chicago, berkata dalam keluaran pada kajian bahawa penemuan kumpulan berfungsi sebagai “bukti bahawa satu kejadian penyakit ini sudah cukup untuk membawa kepada pemilihan dalam sistem imun manusia.”

Barreiro berkata penemuan itu adalah satu daripada jenis. “Ini, pada pengetahuan saya, demonstrasi pertama bahawa sesungguhnya, Kematian Hitam adalah tekanan terpilih yang penting kepada evolusi sistem imun manusia,” katanya.

Wabak zaman pertengahan kekal menjadi topik yang menarik di kalangan penyelidik dan ahli sejarah kerana “impak demografi yang meluas dan akibat yang berpanjangan,” nota kajian itu, kira-kira 700 tahun selepas wabak paling maut yang direkodkan dalam sejarah.

Penyelidik yang terlibat dalam kajian itu menganalisis variasi genetik berkualiti tinggi dalam lebih daripada 200 sampel DNA yang diekstrak daripada tulang atau gigi individu dari Denmark dan London yang hidup sebelum wabak, meninggal dunia atau hidup antara satu dan dua generasi selepas ia melanda dunia. .

Terdapat pelbagai bentuk klinikal wabak, walaupun yang paling biasa ialah bubonik, pneumonik dan septikemik, Menurut kepada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Kematian Hitam, juga dirujuk sebagai Wabak, ialah wabak bubonik pandemik. Gejala termasuk tisu kulit yang digelapkan oleh gangren dan pembengkakan nodus limfa, atau buboes – sumber istilah “bubonic.”

Bukti DNA mendedahkan di mana Kematian Hitam bermula

The strain wabak akhirnya berkembang menjadi varieti yang kurang berbahaya, dan hari ini varian pelindung hadir dalam kira-kira 45 peratus rakyat British, menurut pangkalan data 1000 Genom, Majalah Sains dilaporkan dalam penulisan kajian. Wabak wabak maut kekal sebagai ancaman di beberapa kawasan, tetapi kaedah pencegahan dan rawatan telah bertambah baik secara drastik, terutamanya melalui penggunaan antibiotik.

Wabak bubonik adalah sangat mematikan sehingga kampung Inggeris dikuarantin untuk menyelamatkan orang lain

Penemuan telah menimbulkan persoalan: Adakah koronavirus pandemik mempunyai kesan besar terhadap evolusi manusia?

Majalah Fortune melaporkan itu Barreiro tidak yakin. Kematian Hitam adalah jauh lebih maut, katanya, membunuh pada skala besar di luar kesan covid-19, dan mempunyai kesan yang lebih dahsyat kepada golongan muda, membunuh orang sebelum mereka dapat mewariskan gen mereka.

We would love to say thanks to the writer of this article for this amazing material

Penyakit autoimun terikat kepada gen mangsa Black Death yang terselamat, kata kajian


We have our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/