Penyebaran senyap cacar monyet mungkin menjadi panggilan untuk membangunkan dunia

Kini dengan lebih daripada 643 kes cacar monyet di berpuluh-puluh negara di mana virus itu tidak endemik, “kemunculan secara tiba-tiba cacar monyet di banyak negara pada masa yang sama menunjukkan mungkin terdapat penularan yang tidak dapat dikesan untuk beberapa waktu,” Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata pada hari Rabu.

Dalam penyelidikan itu, urutan genetik menunjukkan bahawa kes cacar monyet pertama pada 2022 nampaknya berpunca daripada wabak yang mengakibatkan kes di Singapura, Israel, Nigeria dan United Kingdom dari 2017 hingga 2019.

Michael Worobey, ahli biologi evolusi dan profesor di Universiti Arizona yang tidak terlibat dalam penyelidikan, berkata ia mencadangkan bahawa “wabak ini telah berlaku untuk masa yang lama, secara tempatan,” seperti di mana virus itu endemik. Dan ini bermakna dunia telah gagal melindungi mereka yang berada di kawasan terhad sumber di mana ia telah menjadi endemik dan mengawalnya di sumbernya sebelum ia merebak ke seluruh dunia, tambahnya.

“Ia benar-benar kisah dua wabak, ” kata Worobey. “Kita perlu benar-benar mengalihkan perhatian kita ke tempat ia telah merebak… dan mula mengambil berat tentang penduduk itu sama seperti kita mengambil berat tentang apa yang berlaku di semua negara lain di seluruh dunia.”

Jika penyelidikan terus menunjukkan bahawa virus itu telah merebak lebih banyak di kalangan manusia daripada yang difikirkan sebelum ini — lebih jauh daripada sumber haiwan, iaitu — Worobey berkata satu “soalan yang sangat bagus” ialah, mengapa dunia tidak fikir cacar monyet boleh menjadi endemik di tempat di luar Afrika Barat dan Tengah?

‘Kami pun tidak tahu berapa lama perkara ini merebak’

Pakar epidemiologi Anne Rimoin telah mengkaji cacar monyet selama kira-kira dua dekad dan telah lama memberi amaran bahawa penyebarannya di tempat seperti Republik Demokratik Congo boleh mempunyai implikasi kesihatan global yang lebih luas.

“Sekiranya cacar monyet ditubuhkan di takungan hidupan liar di luar Afrika, kemunduran kesihatan awam akan menjadi sukar untuk dibalikkan,” Rimoin, kini seorang profesor epidemiologi di UCLA Fielding School of Public Health, diberi amaran dalam artikel 2010 diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan.

Wabak monkeypox terkini terbukti sukar untuk diramal sebahagiannya kerana kami tidak dapat mengesan asal-usulnya sepenuhnya.

“Kami pun tidak tahu berapa lama perkara ini merebak,” kata Rimoin. “Ini mungkin telah merebak secara senyap untuk seketika.

“Ia seolah-olah kami telah memutuskan untuk menonton siri baharu, tetapi kami tidak tahu dengan tepat episod mana yang kami telah tiba. Maksud saya, adakah kita berada di episod dua, atau adakah kita berada di episod empat, atau adakah kita berada di episod 10? Dan berapa banyak episod dalam siri ini? Kami tidak tahu.”

Kes cacar monyet pada manusia sebelum ini tidak dianggap terlalu jauh daripada pendedahan awal kepada haiwan yang dijangkiti — biasanya tikus. Sebaik sahaja virus itu beredar di kalangan haiwan ini, ia boleh terus melompat kembali ke dalam manusia yang mungkin bersentuhan dengan tupai yang dijangkiti atau guinea pig, contohnya.

Jika kita terus melihat penularan orang ke orang yang berterusan dalam wabak ini, walaupun pada tahap yang rendah, itu membawa kemungkinan limpahan kembali ke dalam haiwan di negara-negara nonendemik daripada “ancaman wujud kepada kemungkinan yang berbeza,” kata Rimoin kepada CNN. Limpahan sedemikian kemudiannya boleh membenarkan virus itu kekal dalam persekitaran, melompat antara haiwan dan manusia dari semasa ke semasa.

“Canon telah, cacar monyet akan terbakar sendiri” selepas rantaian pendek penularan manusia, kata Rimoin. Walau bagaimanapun, walaupun pengetahuan kita tentang virus itu sudah berpuluh tahun lalu, virus itu kini merebak di kalangan tempat dan populasi baharu. Bagi ahli epidemiologi, ini bermakna mengekalkan fikiran terbuka.

“Kami tahu jumlah yang adil tentang virus ini, tetapi kami tidak tahu segala-galanya tentang virus ini,” katanya. “Kita perlu mengkaji perkara ini dengan teliti.”

Terlalu awal untuk memberitahu

Pegawai WHO berkata risiko kesihatan awam global adalah sederhana.

“Risiko kesihatan awam boleh menjadi tinggi jika virus ini mengeksploitasi peluang untuk mewujudkan dirinya sebagai patogen manusia dan merebak kepada kumpulan yang berisiko tinggi mendapat penyakit teruk seperti kanak-kanak kecil dan orang yang kurang daya imun,” menurut sebuah Penilaian risiko WHO dikeluarkan Ahad, yang menambah bahawa “tindakan segera dari negara-negara diperlukan untuk mengawal penyebaran lebih lanjut di kalangan kumpulan berisiko, mencegah penyebaran kepada populasi umum dan mengelakkan penubuhan monyetpox sebagai keadaan klinikal dan masalah kesihatan awam di negara-negara bukan endemik pada masa ini.”

Dalam taklimat berita minggu lalu, seorang pegawai dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS berkata bahawa “terlalu awal untuk memberitahu” sama ada virus itu boleh menjadi endemik di Amerika Syarikat tetapi pakar tetap “berharap” itu tidak akan berlaku.

Rancangan sedang dijalankan untuk meningkatkan ujian monkeypox jika wabak berkembang dengan cepat

“Saya rasa kita berada di peringkat awal penyiasatan kami,” kata Dr. Jennifer McQuiston, timbalan pengarah Bahagian Patogen dan Patologi Akibat Tinggi CDC.

McQuiston menegaskan bahawa virus itu tidak menjadi endemik selepas itu wabak monyetpox terakhir di Amerika Syarikat, pada tahun 2003, apabila anjing padang rumput peliharaan membawa kepada berpuluh-puluh orang yang dijangkiti di beberapa negeri.

“Kami berharap kami akan dapat membendung perkara ini,” kata McQuiston.

CDC Eropah nampaknya bersetuju dengan McQuiston dalam penilaiannya sendiri minggu lalu, mengatakan tidak ada bukti bahawa virus itu wujud dalam hidupan liar AS selepas pihak berkuasa menjalankan “kempen agresif untuk haiwan terdedah semasa wabak 2003.”

Menurut agensi Eropah, “Kebarangkalian kejadian limpahan ini sangat rendah.”

Namun, ia bukan virus pertama yang menetap dalam populasi haiwan AS, kata Dr. Amesh Adalja, sarjana kanan di Pusat Keselamatan Kesihatan Johns Hopkins di Sekolah Kesihatan Awam Bloomberg. Sebelum 1999, virus West Nile tidak pernah didengari di AS. Kini, ia merupakan punca utama penyakit bawaan nyamuk di negara ini.

“Ia disemai ke dalam populasi nyamuk dan … populasi burung dan dapat mewujudkan dirinya sendiri,” kata Adalja.

Namun, dia bersetuju bahawa ini jauh daripada tidak dapat dielakkan dengan cacar monyet kerana “2003 adalah peluang yang baik untuk ia berlaku” — dan tidak.

Worobey berkata terdapat terlalu banyak perkara yang tidak diketahui untuk mengetahui ke mana hala tuju wabak monyet ini.

“Apa yang kami temui di sini, dalam masa nyata, ialah kami tahu sangat sedikit tentang apa yang berlaku,” katanya, “dan saya fikir masih terlalu awal untuk memberi jaminan menyeluruh.”

Landskap yang berbeza

Bukan hanya permulaan yang keruh dan penyebaran senyap yang menjadikan wabak monyet ini sukar untuk diramalkan.

“Ia hanya landskap epidemiologi yang sangat berbeza, ” tambah Rimoin.

“Apa yang kita tahu tentang cacar monyet datang sebahagian besarnya daripada kajian di komuniti luar bandar yang sangat terpencil di Afrika Tengah, di mana dinamik penghantaran pasti sangat berbeza,” katanya, terutamanya berbanding dengan “tetapan sumber tinggi di Eropah atau AS.”

Dan walaupun pandemik sepenuhnya belum menjadi kebimbangan, itu tidak bermakna kumpulan tertentu tidak berisiko, kata seorang pegawai WHO pada hari Isnin.

“Pada masa ini, kami tidak bimbang tentang pandemik global,” kata Rosamund Lewis, ketua teknikal untuk cacar monyet di Program Kecemasan Kesihatan WHO.

Bagaimanapun, “kami bimbang individu mungkin mendapat jangkitan ini melalui pendedahan berisiko tinggi jika mereka tidak mempunyai maklumat yang mereka perlukan untuk melindungi diri mereka sendiri,” katanya. “Dan kami bimbang, kerana populasi global tidak kebal terhadap virus orthopox sejak berakhirnya pembasmian cacar, virus itu mungkin cuba mengeksploitasi niche dan merebak dengan lebih mudah antara manusia.”

Pihak berkuasa kesihatan telah memberi amaran bahawa, walaupun sesiapa sahaja boleh mendapat virus itu, ahli komuniti LGBTQ nampaknya mempunyai risiko pendedahan yang lebih tinggi pada masa ini.

“Apa yang kita lihat sekarang bermula sebagai sekumpulan kecil kes, dan kemudian penyiasatan dengan pantas membawa kepada penemuan jangkitan dalam sekumpulan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki … dan oleh itu kita belum tahu apa puncanya. wabak sebenar adalah,” kata Lewis pada hari Selasa.

“Apa yang paling penting sekarang ialah jangan stigma,” katanya.

Beberapa soalan lain yang berlarutan juga boleh mengubah pemahaman kita tentang sejauh mana virus itu merebak dari orang ke orang. Sebagai contoh, tidak jelas berapa banyak penyebaran yang berlaku apabila orang mempunyai simptom yang minimum atau kesan mutasi yang mungkin ada pada virus.

Mengenai perkara itu, Adalja berkata, tiada sebab untuk bimbang lagi.

Untuk satu, fakta bahawa doktor melihat beberapa kes dengan lesi di kawasan pangkal paha — berbanding kawasan yang lebih biasa seperti muka, tangan dan kaki — menunjukkan kepadanya bahawa hubungan rapat dengan orang yang bergejala dengan lesi kulit adalah lebih berkemungkinan. memacu penyebaran, kata Adalja.

Dan walaupun penting untuk mengurangkan sebarang mutasi virus yang kita lihat dengan cacar monyet, virus ini bermutasi agak perlahan kerana genomnya diperbuat daripada DNA untai dua, yang lebih stabil daripada, katakan, RNA untai tunggal coronavirus.

Kelajuan mutasi tersebut nampaknya telah dipercepatkan, kata Worobey mengenai penyelidikan awal Edinburgh. Walau bagaimanapun, wabak global mungkin lebih berkaitan dengan virus yang mendapat akses kepada kalangan baharu di mana ia mudah dihantar dan bukannya “bilangan mutasi yang agak kecil yang terkumpul sejak 2017,” tambahnya.

Apabila ia datang kepada sama ada virus itu kini berubah dalam cara yang ketara, “kami tidak mempunyai jawapan untuk ini. Kami tidak benar-benar tahu,” kata Lewis minggu lalu.

“Kami belum mempunyai bukti bahawa terdapat mutasi dalam virus itu sendiri. Kami mula mengumpul maklumat itu,” katanya. “Kami akan mengadakan kumpulan pakar virologi kami dan pakar lain yang akan membincangkan persoalan ini berdasarkan urutan genom beberapa kes yang sedang dikesan.”

Sementara itu, pegawai kesihatan di seluruh dunia terus menjejaki kes dan kenalan kes tersebut untuk lebih memahami cara virus itu merebak — dan cara menghentikannya.

“Sekarang ini,” kata Rimoin, “kita perlu melakukan segala yang kita mampu untuk menghentikan penularan komuniti.”

Arnaud Siad dan Emmet Lyons dari CNN menyumbang kepada laporan ini.

We want to thank the writer of this short article for this awesome material

Penyebaran senyap cacar monyet mungkin menjadi panggilan untuk membangunkan dunia


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/