Penyegerakan Otak Berinteraksi Tanpa Kehadiran Fizikal – Berita Neurosains

Ringkasan: Otak orang yang bermain permainan video dalam talian menyegerak, walaupun terdapat jarak fizikal antara pemain.

Sumber: Universiti Helsinki

Permainan dalam talian dan jenis interaksi sosial dalam talian yang lain telah menjadi semakin popular semasa wabak, dan peningkatan kerja jauh dan pelaburan dalam teknologi sosial berkemungkinan akan menyaksikan trend ini berterusan.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa otak manusia diaktifkan dengan cara yang sama dan serentak semasa interaksi sosial. Penyegerakan saraf antara otak sedemikian telah dikaitkan dengan empati dan kerjasama dalam situasi bersemuka. Walau bagaimanapun, peranannya dalam interaksi jarak jauh dalam talian masih tidak diketahui.

Satu kajian yang dijalankan di Universiti Helsinki menyiasat penyegerakan gelombang otak manakala pasangan subjek bermain permainan di mana mereka mengawal kereta lumba bersama-sama. Subjek diasingkan secara fizikal di dalam dua bilik kalis bunyi. Kajian itu menyiasat hubungan penyegerakan dengan interaksi dan prestasi dalam permainan.

Berdasarkan penemuan, penyegerakan antara otak berlaku semasa permainan dalam talian kooperatif, dan peningkatan penyegerakan dalam jalur frekuensi alfa dan gamma disambungkan dengan prestasi yang lebih baik. Sambungan antara prestasi dan penyegerakan gamma boleh diperhatikan secara berterusan dari semasa ke semasa.

Kajian itu menyiasat hubungan penyegerakan dengan interaksi dan prestasi dalam permainan. Imej berada dalam domain awam

“Kami dapat menunjukkan bahawa penyegerakan fasa antara otak boleh berlaku tanpa kehadiran orang lain. Ini membuka kemungkinan untuk menyiasat peranan mekanisme otak sosial ini dalam interaksi dalam talian, “kata Penyelidik Kedoktoran Valtteri Wikström.

Ke arah interaksi dalam talian yang lebih baik

Otak sosial kita telah berkembang dalam komunikasi bersemuka, dan peningkatan masa skrin telah menimbulkan kebimbangan terutamanya dalam kalangan ibu bapa, guru dan penggubal undang-undang.

“Jika kita boleh membina pengalaman digital interaktif yang mengaktifkan mekanisme asas empati, ia boleh membawa kepada hubungan sosial, kesejahteraan dan produktiviti yang lebih baik dalam talian,” kata Pengurus Projek Katri Saarikivi.

Menurut Wikström, pengukuran penyegerakan fisiologi dan prestasi koperasi adalah cara yang berpotensi untuk menilai kualiti interaksi sosial. Mengetahui aspek antara muka yang menggalakkan persefahaman dan keterkaitan boleh memacu pembangunan ke arah yang positif.

“Kajian ini menunjukkan bahawa penyegerakan antara otak berlaku juga semasa permainan dalam talian kooperatif, dan ia boleh diukur dengan pasti. Membangunkan aspek dalam permainan yang membawa kepada peningkatan penyegerakan dan empati boleh memberi impak positif walaupun di luar permainan,” tambah Wikström.

Mengenai berita penyelidikan neurosains ini

Pengarang: Suvi Uotinen
Sumber: Universiti Helsinki
Hubungi: Suvi Uotinen – Universiti Helsinki
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Penyegerakan antara otak berlaku tanpa kehadiran bersama fizikal semasa permainan dalam talian kooperatif” oleh Valtteri Wikström et al. Neuropsychologia


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan mentol lampu dengan percikan api di belakangnya

Penyegerakan antara otak berlaku tanpa kehadiran bersama fizikal semasa permainan dalam talian kooperatif

Penyegerakan antara otak semasa interaksi sosial telah dikaitkan dengan beberapa fenomena positif, termasuk keakraban, kerjasama, prososial dan prestasi pasukan.

Walau bagaimanapun, dinamik temporal penyegerakan antara otak semasa kerjasama masih belum difahami sepenuhnya. Tambahan pula, dengan kerjasama yang semakin meningkat dalam talian, pergantungan penyegerakan fasa antara otak aktiviti berayun pada kehadiran fizikal adalah persoalan penting tetapi kurang dipelajari. Dalam kajian ini, peserta yang diasingkan secara fizikal melakukan tugas penyelarasan kolaboratif dalam bentuk permainan berbilang pemain koperatif.

Kami mengukur EEG daripada 42 subjek yang bekerja bersama sebagai pasangan dalam tugasan. Semasa pengukuran, satu-satunya interaksi antara peserta berlaku melalui pergerakan pada skrin kereta lumba, dikawal oleh penekanan butang kedua-dua peserta yang bekerja dengan peranan yang berbeza, sama ada mengawal kelajuan atau arah kereta.

Pasangan yang bekerja bersama dalam tugas itu didapati mempunyai gandingan saraf yang tinggi dalam jalur frekuensi alfa, beta dan gamma, berbanding pasangan palsu yang dipadankan dengan prestasi. Penyegerakan gamma yang lebih tinggi dikaitkan dengan prestasi seketika yang lebih baik dalam dyad dan penyegerakan alfa yang lebih tinggi dikaitkan dengan prestasi min yang lebih baik merentas dyad.

Keputusan ini adalah selaras dengan penemuan sebelumnya peningkatan penyegerakan antara otak semasa interaksi, dan menunjukkan bahawa penyegerakan fasa aktiviti berayun berlaku semasa penyelarasan bersama masa nyata dalam talian tanpa kehadiran bersama fizikal atau sambungan video dan audio. Penyegerakan berkurangan semasa sesi bermain, tetapi didapati lebih tinggi semasa sesi kedua berbanding sesi pertama.

Paradigma novel, yang dibangunkan untuk pengukuran prestasi kolaboratif masa nyata, menunjukkan bahawa perubahan dalam penyegerakan fasa EEG antara otak boleh diperhatikan secara berterusan semasa interaksi.

We wish to say thanks to the writer of this post for this remarkable material

Penyegerakan Otak Berinteraksi Tanpa Kehadiran Fizikal – Berita Neurosains


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/