Penyelidik di Boston membongkar gen yang paling bertanggungjawab untuk penyakit Alzheimer

Penyelidik di Universiti Boston pada hari Khamis mengumumkan penemuan terobosan tentang gen yang dikaitkan dengan risiko penyakit Alzheimer. Risiko ini terikat dengan gen APOE4, yang memusnahkan sel-sel otak jika seseorang membawa gen tersebut. Ia meletakkan mereka pada risiko yang lebih tinggi untuk membangunkan penyakit itu, walaupun mewarisi gen tidak semestinya bermakna seseorang akan mengembangkan penyakit itu, menurut NIH. Gen APOE3 adalah yang paling biasa dan tidak diketahui memberi kesan kepada risiko Alzheimer. Walaupun hubungan antara gen dan penyakit itu sudah mantap, mekanisme yang bertanggungjawab untuk risiko asas dalam sel otak tidak jelas dalam penyelidikan sehingga penemuan baru-baru ini, menurut penyelidik dari Pusat Pengajian Perubatan BU.Alzheimer ialah gangguan neurodegeneratif yang progresif dan merupakan penyebab demensia yang paling biasa. Ia menjejaskan lebih daripada 5.8 juta individu di Amerika Syarikat. Dalam penemuan baru-baru ini, dua aspek penting gen telah ditemui — latar belakang genetik manusia yang dikaitkan dengan gen adalah unik untuk pesakit APOE 4 dan kecacatan genetik adalah unik kepada sel manusia. “Kajian kami menunjukkan apa yang dilakukan oleh gen APOE4 dan sel otak yang paling terjejas pada manusia dengan membandingkan model manusia dan tetikus. Ini adalah penemuan penting kerana kita boleh mencari terapeutik jika kita memahami bagaimana dan di mana gen risiko ini memusnahkan otak kita,” kata penolong profesor di Pusat Pengajian Perubatan BU Julia TCW. Penyelidik menggunakan tiga model untuk menyiasat kesan gen pada sel otak , sel stem pluripotent yang disebabkan oleh manusia, otak manusia bedah siasat dan model eksperimen. Ia juga diketahui bahawa gen tersebut membawa risiko untuk penyakit Parkinson dan penyakit genetik yang jarang berlaku.

Penyelidik di Universiti Boston pada hari Khamis mengumumkan penemuan terobosan tentang gen yang dikaitkan dengan risiko penyakit Alzheimer.

Risiko ini terikat dengan gen APOE4, yang memusnahkan sel-sel otak jika seseorang membawa gen tersebut. Ia meletakkan mereka pada risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit ini, walaupun mewarisi gen tidak semestinya bermakna seseorang akan mengalami penyakit itu, menurut NIH. Gen APOE3 adalah yang paling biasa dan tidak diketahui memberi kesan kepada risiko Alzheimer.

Walaupun hubungan antara gen dan penyakit itu sudah mantap, mekanisme yang bertanggungjawab terhadap risiko asas dalam sel otak tidak jelas dalam penyelidikan sehingga penemuan baru-baru ini, menurut penyelidik dari BU School of Medicine.

Alzheimer adalah gangguan neurodegeneratif yang progresif dan merupakan penyebab demensia yang paling biasa. Ia menjejaskan lebih daripada 5.8 juta individu di Amerika Syarikat.

Dalam penemuan baru-baru ini, dua aspek penting gen telah ditemui — latar belakang genetik manusia yang dikaitkan dengan gen adalah unik untuk pesakit APOE 4 dan kecacatan genetik adalah unik kepada sel manusia.

“Kajian kami menunjukkan apa yang APOE4 gen dan sel otak yang paling terjejas pada manusia dengan membandingkan model manusia dan tetikus. Ini adalah penemuan penting kerana kita boleh mencari terapeutik jika kita memahami bagaimana dan di mana gen risiko ini memusnahkan otak kita,” kata penolong profesor di Pusat Pengajian Perubatan BU Julia TCW.

Penyelidik menggunakan tiga model untuk menyiasat kesan gen pada sel otak, sel stem pluripoten yang disebabkan oleh manusia, otak manusia bedah siasat dan model eksperimen.

Ia juga diketahui bahawa gen tersebut membawa risiko penyakit Parkinson dan penyakit genetik yang jarang berlaku.

We would love to thank the writer of this short article for this outstanding material

Penyelidik di Boston membongkar gen yang paling bertanggungjawab untuk penyakit Alzheimer


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/