Penyelidik Mendedahkan Gelombang Otak Berkaitan dengan Tingkah Laku Sosial – Berita Neurosains

Ringkasan: Kajian mendedahkan aktiviti gelombang otak dalam korteks prefrontal medial dan amigdala yang dikaitkan dengan tingkah laku sosial pada tikus.

Sumber: Universiti Tohoku

Penyelidik di Universiti Tohoku dan Universiti Tokyo telah menemui corak gelombang elektrik dalam otak yang berkaitan dengan tingkah laku sosial pada tikus. Mereka juga memerhatikan bahawa tikus yang menunjukkan tanda-tanda tekanan, kemurungan, atau autisme tidak mempunyai gelombang otak ini.

Korteks prefrontal medial (mPFC) dan kawasan amygdala otak mengawal emosi kita, dan mengalami perubahan patologi apabila kita mengalami penyakit psikiatri. Walau bagaimanapun, proses neuron terperinci di sebalik ini masih tidak jelas.

Takuya Sasaki dari Sekolah Siswazah Sains Farmaseutikal Universiti Tohoku mengetuai pasukan kerjasama yang merekodkan isyarat otak elektrik—yang dipanggil gelombang elektrik otak—dalam kawasan mPFC dan amygdala tikus.

Haiwan berinteraksi secara sosial dengan yang lain dan menjana ayunan elektrik tertentu di dalam otak. Kredit: Takuya Sasaki et al.

Mereka mendapati bahawa gelombang otak tertentu mengalami variasi yang ketara apabila tikus berinteraksi secara sosial antara satu sama lain. Khususnya, gelombang otak pada jalur frekuensi theta (4-7 Hz) dan gamma (30-60 Hz) masing-masing menurun dan meningkat semasa bersosial.

Apabila ujian yang sama digunakan untuk tikus yang menunjukkan kemahiran sosial yang lemah atau gejala kemurungan dan autisme, gelombang otak tidak hadir. Terutama, mereplikasi gelombang otak berkaitan tingkah laku sosial secara buatan oleh teknik manipulasi optik dan genetik dalam model tetikus patologi ini memulihkan keupayaan mereka untuk berinteraksi secara sosial.

“Penemuan ini memberikan pemahaman bersatu tentang aktiviti otak yang mendasari tingkah laku sosial dan defisitnya dalam penyakit,” kata Sasaki.

Memandang ke hadapan, Sasaki tidak sabar-sabar untuk mengenal pasti mekanisme asas dinamik neuron dalam gelombang otak ini dan menilai penglibatan kawasan otak lain dalam tingkah laku sosial. Sehubungan itu, dia sedang menyiasat sama ada mekanisme otak yang sama berfungsi pada manusia untuk aplikasi klinikal.

Mengenai berita penyelidikan tingkah laku sosial ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Tohoku
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Tohoku
Imej: Imej itu dikreditkan kepada Takuya Sasaki et al.

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Ayunan prefrontal-amygdalar yang berkaitan dengan tingkah laku sosial pada tikus” oleh Nahoko Kuga et al. eLife


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan dua organoid otak

Ayunan prefrontal-amygdalar yang berkaitan dengan tingkah laku sosial pada tikus

Korteks prefrontal medial dan amygdala terlibat dalam peraturan tingkah laku sosial dan dikaitkan dengan penyakit psikiatri tetapi mekanisme neurofisiologi terperinci mereka pada tahap rangkaian masih tidak jelas.

Kami merekodkan potensi medan tempatan (LFP) dari korteks prefrontal medial dorsal (dmPFC) dan amygdala basolateral (BLA) manakala tikus jantan terlibat dalam tingkah laku sosial. Kami mendapati bahawa dalam tikus jenis liar, kedua-dua dmPFC dan BLA meningkatkan kuasa ayunan 4-7 Hz dan menurunkan kuasa 30-60 Hz apabila mereka perlu merawat tetikus sasaran yang lain.

Dalam model tetikus dengan interaksi sosial yang berkurangan, kuasa dmPFC 4–7 Hz terus meningkat terutamanya apabila mereka mempamerkan tingkah laku mengelakkan sosial. Sebaliknya, dmPFC dan BLA menurunkan kuasa 4-7 Hz apabila tikus jenis liar secara sosial mendekati tetikus sasaran. Manipulasi optogenetik khusus frekuensi yang mereplikasi corak LFP berkaitan pendekatan sosial memulihkan tingkah laku interaksi sosial dalam tikus yang kurang sosial.

Keputusan ini menunjukkan substrat neurofisiologi korteks prefrontal dan amigdala yang berkaitan dengan tingkah laku sosial dan memberikan pemahaman patofisiologi bersatu tentang dinamik populasi neuron yang mendasari defisit tingkah laku sosial.

We wish to thank the writer of this post for this outstanding web content

Penyelidik Mendedahkan Gelombang Otak Berkaitan dengan Tingkah Laku Sosial – Berita Neurosains


Check out our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/