Penyelidik mendedahkan rahsia jari tengah panjang aye-ayes

Dengan mata yang besar, ekor yang lebat dan telinga yang sensitif, aye-aye mungkin kelihatan comel, jika unik, makhluk. Tetapi kini para penyelidik telah mendapati ia mempunyai sifat yang kurang menarik: ia menggunakan jari tengah yang panjang untuk memetik hidungnya – dan memakan lendir.

Aye-ayes adalah – seperti manusia – primata, tetapi mereka hidup pada waktu malam, terancam dan hanya terdapat di Madagascar. Sebagai objek tahyul, mereka mempunyai beberapa ciri luar biasa, termasuk gigi seperti tikus dan jari yang kurus dan memanjang dengan sendi bola dan soket.

Walaupun diketahui haiwan itu menggunakan jarinya yang luar biasa untuk mengetuk kayu berongga untuk mencari belatung dan menangkapnya, para penyelidik telah mendedahkan mereka mempunyai rakaman video ia digunakan untuk tujuan lain yang agak biasa: memetik hidung.

“Semasa berbuat demikian, haiwan ini memasukkan keseluruhan jari tengah yang lebih panjang, kurus dan sangat mudah alih ke dalam saluran hidung dan kemudian menjilat lendir hidung yang terkumpul,” tulis penulis dalam jurnal Zoology.

Dr Anne-Claire Fabre, penolong profesor di Universiti Berne, yang mengarang bersama penyelidikan itu, berkata dia merakam tingkah laku itu pada video pada 2015 sambil memerhati aye-ayes tawanan di pusat Duke lemur.

“Saya benar-benar terkejut,” kata Fabre, sambil menambah seluruh jari tengah hilang ke hidung makhluk itu. “Ia hampir 8cm – ia sangat panjang, dan saya tertanya-tanya ke mana perginya jari ini.”

Untuk menggali lebih dalam, para penyelidik mencipta model 3D menggunakan imbasan CT kepala dan tangan aye-aye untuk memahami ke mana jari tengah pergi. Penemuan mencadangkan digit dilanjutkan jauh ke dalam kepala.

“Jari ini pada asasnya berakhir di kerongkong,” kata Fabre, sambil menambah bahawa walaupun pengambilan hidung tidak diperhatikan dalam aye-ayes di alam liar, itu tidak bermakna ia tidak berlaku.

Pasukan itu berkata aye-aye berada dalam pergaulan yang baik ketika datang ke hidung, mendedahkan sifat itu telah direkodkan dalam sekurang-kurangnya 11 spesies primata lain termasuk manusia, capuchin, kera, cimpanzi dan orang utan, dengan beberapa spesies juga menggunakan alat untuk buat kerja. Para penyelidik berkata mengutip hidung kelihatan paling biasa dalam spesies dengan kemahiran manipulatif yang baik.

Tidak jelas mengapa aye-ayes, atau spesies lain, mempunyai kecenderungan untuk memilih hidung, dengan para penyelidik menyatakan ia hanya boleh menjadi tindakan “membersihkan diri”. Tetapi, tambah mereka, fakta beberapa spesies memakan lendir menunjukkan mungkin terdapat penjelasan lain.

Antaranya, kata pasukan itu, adalah kajian yang mencadangkan “tekstur, kerangupan, dan masin” perkara itu boleh menarik, bahawa makan hingus boleh menghalang bakteria daripada melekat pada gigi dan sifat itu boleh meningkatkan tindak balas imun. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat kelemahan, mereka berkata: penyelidikan lain telah mencadangkan pengambilan hidung merebak bakteria hidung.

Fabre menambah bahawa memilih hidung kurang dipelajari dan lebih banyak kajian diperlukan. “Anda tidak pernah tahu apabila mengkaji jenis tingkah laku ini di mana anda boleh berakhir, dan kadangkala anda boleh menemui aplikasi yang tidak kami jangkakan,” katanya.

We wish to give thanks to the writer of this post for this incredible content

Penyelidik mendedahkan rahsia jari tengah panjang aye-ayes


We have our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/