Penyelidik menemui otot yang boleh menggalakkan glukosa dan pembakaran lemak untuk menjana metabolisme selama berjam-jam semasa duduk

Marc Hamilton, profesor Kesihatan dan Prestasi Manusia di Universiti Houston, mempelopori “tekanan tunggal” untuk otot betis yang hanya 1% daripada berat badan anda, tetapi boleh meningkatkan kesihatan metabolik di seluruh badan anda jika diaktifkan dengan betul. Kredit: Universiti Houston

Dari fikiran yang sama yang penyelidikannya mendorong tanggapan bahawa “duduk terlalu banyak tidak sama dengan bersenam terlalu sedikit,” muncul penemuan terobosan yang ditetapkan untuk mengubah gaya hidup yang tidak aktif pada telinganya: Otot soleus di betis, walaupun hanya 1% daripada berat badan anda, boleh melakukan perkara besar untuk meningkatkan kesihatan metabolik di seluruh badan anda jika diaktifkan dengan betul.

Dan Marc Hamilton, profesor Kesihatan dan Prestasi Manusia di Universiti Houston, telah menemui pendekatan sedemikian untuk pengaktifan optimum-dia mempelopori “soleus pushup” (SPU) yang secara berkesan meningkatkan metabolisme otot selama berjam-jam, walaupun semasa seseorang sedang duduk. Soleus, salah satu daripada 600 otot dalam badan manusiaialah otot kaki posterior yang berjalan dari bawah lutut ke tumit.

Diterbitkan dalam jurnal iScience, penyelidikan Hamilton mencadangkan keupayaan soleus pushup untuk mengekalkan metabolisme oksidatif yang tinggi untuk meningkatkan pengawalan glukosa darah adalah lebih berkesan daripada mana-mana kaedah popular yang kini disebut-sebut sebagai penyelesaian termasuk senaman, penurunan berat badan dan puasa sekejap. Metabolisme oksidatif ialah proses di mana oksigen digunakan untuk membakar metabolit seperti glukosa darah atau lemak, tetapi ia bergantung, sebahagiannya, pada keperluan tenaga segera otot apabila ia berfungsi.

“Kami tidak pernah bermimpi bahawa otot ini mempunyai kapasiti jenis ini. Ia telah berada di dalam badan kita selama ini, tetapi tiada siapa yang pernah menyiasat cara menggunakannya untuk mengoptimumkan kesihatan kita, sehingga kini,” kata Hamilton. “Apabila diaktifkan dengan betul, otot soleus boleh meningkatkan metabolisme oksidatif tempatan ke tahap tinggi selama berjam-jam, bukan hanya beberapa minit, dan melakukannya dengan menggunakan campuran bahan api yang berbeza.”

Biopsi otot mendedahkan terdapat sumbangan glikogen yang minimum untuk membakar soleus. Daripada memecahkan glikogen, soleus boleh menggunakan jenis bahan api lain seperti glukosa darah dan lemak. Glikogen biasanya merupakan jenis karbohidrat utama yang menyemarakkan latihan otot.

“Kebergantungan soleus yang lebih rendah daripada biasa pada glikogen membantu ia bekerja selama berjam-jam dengan mudah tanpa meletihkan semasa jenis aktiviti otot ini, kerana terdapat had yang pasti untuk daya tahan otot yang disebabkan oleh kekurangan glikogen,” tambahnya. “Setakat yang kami tahu, ini adalah usaha bersepadu pertama untuk membangunkan jenis aktiviti kontraktil khusus yang berpusat di sekitar mengoptimumkan proses metabolik manusia.”

Apabila SPU diuji, kesan seluruh badan pada kimia darah termasuk peningkatan 52% dalam lawatan glukosa darah (gula) dan 60% kurang keperluan insulin dalam tempoh tiga jam selepas menelan minuman glukosa.

Pendekatan baharu untuk mengekalkan metabolisme otot soleus berdengung juga berkesan untuk menggandakan kadar normal metabolisme lemak dalam tempoh berpuasa antara waktu makan, mengurangkan tahap lemak dalam darah (trigliserida VLDL).


Tekan tubi soleus

Berdasarkan penyelidikan bertahun-tahun, Hamilton dan rakan-rakannya membangunkan soleus pushup, yang mengaktifkan otot soleus secara berbeza daripada semasa berdiri atau berjalan. SPU menyasarkan soleus untuk meningkatkan penggunaan oksigen—lebih daripada yang mungkin dengan jenis aktiviti soleus yang lain ini, sambil juga tahan terhadap keletihan.

Jadi, bagaimana anda melakukan soleus pushup?

Secara ringkasnya, semasa duduk dengan kaki rata di atas lantai dan otot-otot dilonggarkan, tumit naik manakala bahagian depan kaki tetap diletakkan. Apabila tumit sampai ke bahagian atas julat pergerakannya, kaki dilepaskan secara pasif untuk turun semula. Matlamatnya adalah untuk memendekkan otot betis secara serentak manakala soleus secara semula jadi diaktifkan oleh neuron motornya.

Walaupun pergerakan SPU mungkin kelihatan seperti berjalan (walaupun ia dilakukan semasa duduk) ia adalah sebaliknya, menurut para penyelidik. Apabila berjalan, badan direka untuk meminimumkan jumlah tenaga yang digunakan, kerana cara soleus bergerak. Kaedah Hamilton membalikkan keadaan itu dan menjadikan soleus menggunakan tenaga sebanyak mungkin untuk tempoh yang lama.

“Soleus pushup kelihatan mudah dari luar, tetapi kadang-kadang apa yang kita lihat dengan mata kasar kita bukanlah keseluruhan cerita. Ia adalah pergerakan yang sangat spesifik yang pada masa ini memerlukan teknologi dan pengalaman boleh pakai untuk mengoptimumkan manfaat kesihatan,” kata Hamilton.

Penerbitan tambahan sedang dalam kerja-kerja yang memberi tumpuan kepada cara mengarahkan orang ramai mempelajari pergerakan tunggal ini dengan betul, tetapi tanpa peralatan makmal canggih yang digunakan dalam kajian terbaru ini.

Para penyelidik dengan cepat menunjukkan bahawa ini bukan tip kecergasan atau diet baru bulan ini. Ia adalah pergerakan fisiologi yang kuat yang memanfaatkan ciri unik soleus.

Penemuan: Otot 'Khas' boleh menggalakkan pembakaran glukosa dan lemak untuk menjana metabolisme selama berjam-jam semasa duduk

Kredit: Universiti Houston

Langkah pertama yang berpotensi ke arah kejayaan penjagaan kesihatan

Hamilton menyebutnya sebagai “kajian paling penting” yang pernah disiapkan di makmal Inovasi Metaboliknya di UH dan berkata penemuan itu boleh menjadi penyelesaian kepada pelbagai masalah kesihatan yang disebabkan oleh menghabiskan berjam-jam setiap hari hidup dengan otot metabolisme yang terlalu rendah, disebabkan oleh ketidakaktifan. Purata orang Amerika duduk kira-kira 10 jam sehari.

Tidak kira tahap aktiviti fizikal seseorang, terlalu banyak duduk telah terbukti meningkatkan risiko penyakit jantung, diabetes, demensia dan banyak lagi. Lebih separuh daripada semua orang dewasa Amerika, dan 80% daripada orang yang berumur lebih dari 65 tahun, hidup dengan masalah metabolik yang disebabkan oleh sama ada diabetes atau pradiabetes.

Mempunyai kadar metabolisme yang rendah semasa duduk amat menyusahkan orang yang berisiko tinggi untuk penyakit metabolik yang berkaitan dengan usia seperti sindrom metabolik dan diabetes jenis 2.

Hamilton berkata otot yang tidak aktif memerlukan tenaga yang kurang daripada yang mungkin difahami oleh kebanyakan orang, dengan mengatakan ia “salah satu isu paling asas, namun diabaikan” membimbing jalan ke arah menemui penyelesaian metabolik untuk membantu dalam mencegah beberapa penyakit kronik yang berkaitan dengan usia.

“Semua daripada 600 otot yang digabungkan biasanya menyumbang hanya kira-kira 15% daripada metabolisme oksidatif seluruh badan dalam tiga jam selepas menelan karbohidrat. Walaupun hakikatnya soleus hanya 1% daripada berat badania mampu meningkatkan kadar metabolismenya semasa pengecutan SPU untuk dengan mudah menggandakan, malah kadangkala tiga kali ganda, pengoksidaan karbohidrat seluruh badan.

Kami tidak mengetahui tentang sebarang farmaseutikal sedia ada atau menjanjikan yang hampir untuk meningkatkan dan mengekalkan metabolisme oksidatif seluruh badan pada magnitud ini.”


Satu lagi sebab peminat wain untuk membakar resveratrol


Maklumat lanjut:
Marc T. Hamilton et al, Kaedah fisiologi yang kuat untuk membesarkan dan mengekalkan metabolisme oksidatif soleus meningkatkan peraturan glukosa dan lipid, iScience (2022). DOI: 10.1016/j.isci.2022.104869

Disediakan oleh
Universiti Houston


Petikan: Penyelidik menemui otot yang boleh menggalakkan glukosa dan pembakaran lemak untuk menjana metabolisme selama berjam-jam sambil duduk (2022, 21 September) diambil 22 September 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would love to thank the author of this article for this amazing web content

Penyelidik menemui otot yang boleh menggalakkan glukosa dan pembakaran lemak untuk menjana metabolisme selama berjam-jam semasa duduk


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/