Penyelidik menemui punca Sindrom Kematian Bayi Mengejut

Kaki bayi dilihat di dalam katil bayi. (Foto oleh Fabian Strauch/gambar pakatan melalui Getty Images)

Para saintis telah diterbitkan satu kajian baharu yang mungkin menawarkan pandangan terobosan tentang Sindrom Kematian Bayi Mengejut (SIDS), satu kejadian yang sebelum ini membingungkan komuniti perubatan.

SIDS adalah kematian yang tidak dapat dijelaskan pada bayi yang kelihatan sihat berumur kurang dari setahun, biasanya semasa tidur, menurut Mayo Clinic. CDC melaporkan SIDS menyumbang 37% daripada kematian bayi di Amerika Syarikat pada 2019.

Kini, penyelidik di The Children’s Hospital di Westmead di Sydney, Australia, dapat mengesahkan punca SIDS yang biasanya berlaku apabila bayi tiba-tiba mati dalam tidur mereka.

Komuniti perubatan sebelum ini percaya SIDS berpunca daripada komplikasi pada bahagian otak bayi yang mengawal regulasi pernafasan semasa tidur.

Dalam kajian terbaru, penyelidik mendapati bahawa bayi yang meninggal dunia akibat SIDS mempunyai tahap enzim yang lebih rendah yang dikenali sebagai Butyrylcholinesterase (BChE).

Enzim ini difikirkan oleh saintis untuk membantu mengawal laluan dalam otak yang mendorong pernafasan seseorang, mengesahkan apa yang dihipotesiskan oleh saintis pada asalnya.

“Kami menyimpulkan bahawa defisit kolinergik yang tidak dikenal pasti sebelum ini, boleh dikenal pasti oleh abnormal -BChEsa, hadir semasa lahir pada bayi SIDS dan mewakili kelemahan spesifik yang boleh diukur sebelum kematian mereka,” kata penyelidik.

Dr. Carmel Harrington, seorang penyelidik kehormat yang mengetuai kajian itu, berkata penemuannya mengubah permainan. Harrington berkata kajian itu memberikan penjelasan untuk SIDS dan harapan untuk pencegahan kematian yang berkaitan dengan keadaan misteri ini.

“Bayi yang nampaknya sihat untuk tidur dan tidak bangun adalah mimpi ngeri setiap ibu bapa dan sehingga kini sama sekali tidak ada cara untuk mengetahui bayi mana yang akan mengalah. Tetapi itu tidak berlaku lagi. Kami telah menemui penanda pertama yang menunjukkan kelemahan sebelum kematian ,” kata Harrington dalam satu siaran berita.

Para penyelidik menjelaskan bahawa BChE memainkan peranan penting dalam laluan rangsangan otak. Mereka selanjutnya menjelaskan bahawa kekurangan BChE berkemungkinan menunjukkan defisit rangsangan pada bayi, yang akan mengurangkan kebolehan mereka untuk bangun atau bertindak balas terhadap persekitaran luaran, menjadikan mereka terdedah kepada SIDS.

“Bayi mempunyai mekanisme yang sangat berkuasa untuk memberitahu kita apabila mereka tidak gembira. Biasanya, jika bayi berhadapan dengan situasi yang mengancam nyawa, seperti kesukaran bernafas semasa tidur kerana berada di atas perut, mereka akan terangsang dan menangis. . Apa yang ditunjukkan oleh kajian ini ialah sesetengah bayi tidak mempunyai tindak balas rangsangan yang sama kuat,” kata Harrington.

Dr Matthew Harris, pakar pediatrik perubatan kecemasan di Pusat Perubatan Kanak-kanak Cohen/ Northwell Health di Long Island, New York, tidak terlibat dengan kajian itu tetapi memberitahu Fox News“Penemuan kajian itu menarik dan penting. Walaupun saiz sampel adalah terhad, kajian itu nampaknya menunjukkan bahawa tahap rendah enzim ini dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk sindrom kematian bayi mengejut. Yang penting, ini mungkin memberi peluang untuk kedua-dua pemeriksaan awal untuk faktor risiko semasa tempoh peranakan, dan mungkin menawarkan peluang kepada saintis dan pakar perubatan untuk menemui campur tangan.”

Bagaimana ibu bapa boleh mengelakkan SIDS, menurut pakar pediatrik:

  • Letakkan bayi anda di belakang mereka untuk semua waktu tidur
  • Elakkan meninggalkan sebarang selimut longgar yang boleh menyesakkan kanak-kanak
  • Menjaga bayi di tempat tidur ibu bapa atau penjaga selama sekurang-kurangnya enam bulan, tetapi tidak di katil orang dewasa

FOX News menyumbang kepada cerita ini.

We wish to give thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Penyelidik menemui punca Sindrom Kematian Bayi Mengejut


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/