Penyelidik menjalankan ‘bedah siasat maya’ ke atas kanak-kanak abad ke-17 yang dimumiakan

Penyelidik yang diketuai oleh Dr Andreas Nerlich dari Klinik Akademik Munich-Bogenhausen, telah menjalankan ‘bedah siasat maya’ ke atas 17 mumiake kanak-kanak abad, menggunakan sains canggih di samping rekod sejarah untuk memberi penerangan baharu tentang zaman kanak-kanak Renaissance.

Kanak-kanak itu ditemui di dalam kubur keluarga bangsawan Austria, di mana keadaan membenarkan mumia semula jadi, memelihara tisu lembut yang mengandungi maklumat kritikal tentang hidup dan matinya.

Mayat itu dikebumikan di dalam keranda kayu tanpa tanda dan bukannya keranda logam yang rumit yang dikhaskan untuk ahli keluarga lain yang dikebumikan di sana.

Pasukan itu menjalankan bedah siasat maya dan ujian radiokarbon, dan memeriksa rekod keluarga dan petunjuk bahan utama dari pengebumian untuk cuba memahami siapa kanak-kanak itu dan rupa kehidupannya yang singkat.

“Ini hanya satu kes,” kata Nerlich, pengarang utama kertas kerja yang diterbitkan hari ini dalam Frontiers in Medicine, “tetapi seperti yang kita ketahui bahawa kadar kematian bayi awal secara amnya sangat tinggi pada masa itu, pemerhatian kami mungkin mempunyai kesan yang besar dalam pembinaan semula kehidupan keseluruhan bayi walaupun dalam kelas sosial yang lebih tinggi.”

Bedah siasat maya dijalankan melalui imbasan CT. Nerlich dan pasukannya mengukur panjang tulang dan melihat letusan gigi dan pembentukan tulang panjang untuk menentukan bahawa kanak-kanak itu berumur kira-kira setahun apabila dia meninggal dunia. Tisu lembut menunjukkan bahawa kanak-kanak itu lelaki dan berat badan berlebihan untuk usianya, jadi ibu bapanya dapat memberinya makan dengan baik – tetapi tulang itu menceritakan kisah yang berbeza.

Tulang rusuk kanak-kanak itu telah menjadi cacat dalam corak yang dipanggil tasbih rachitic, yang biasanya dilihat dalam riket atau skurvi yang teruk. Walaupun dia menerima makanan yang mencukupi untuk menambah berat badan, dia masih kekurangan zat makanan. Walaupun tulang rukuk yang biasa dilihat dalam riket tidak ada, ini mungkin kerana dia tidak berjalan atau merangkak.

Memandangkan bedah siasat maya mendedahkan bahawa dia mengalami keradangan paru-paru ciri radang paru-paru, dan kanak-kanak yang menghidap penyakit riket lebih terdedah kepada radang paru-paru, kekurangan nutrisi ini mungkin telah menyumbang kepada kematian awalnya.

“Gabungan obesiti bersama kekurangan vitamin yang teruk hanya boleh dijelaskan oleh status pemakanan yang secara amnya ‘baik’ bersama dengan kekurangan pendedahan cahaya matahari yang hampir lengkap,” kata Nerlich. “Kita perlu mempertimbangkan semula keadaan hidup bayi bangsawan tinggi dari populasi terdahulu.”

Anak lelaki kiraan yang berkuasa

Walau bagaimanapun, walaupun Nerlich dan pasukannya telah mewujudkan kemungkinan punca kematian, persoalan identiti kanak-kanak itu kekal. Perubahan bentuk tengkoraknya menunjukkan bahawa keranda kayu ringkasnya tidak cukup besar untuk kanak-kanak itu. Bagaimanapun, pemeriksaan pakar ke atas pakaiannya menunjukkan dia telah dikebumikan dengan kot bertudung labuh yang diperbuat daripada sutera mahal.

Dia juga dikebumikan di dalam kubur yang dikhaskan secara eksklusif untuk Counts of Starhemberg yang berkuasa, yang mengebumikan pemegang gelaran mereka – kebanyakannya anak lelaki sulung – dan isteri mereka di sana. Ini bermakna bahawa kanak-kanak itu kemungkinan besar adalah anak sulung kepada Count of Starhemberg.

Pentarikhan radiokarbon bagi sampel kulit mencadangkan dia dikebumikan antara 1550-1635 AD, manakala rekod sejarah pengurusan kubur menunjukkan bahawa pengebumiannya mungkin berlaku selepas pengubahsuaian kubur sekitar AD 1600. Dia adalah satu-satunya bayi yang dikebumikan di dalam kubur.

“Kami tidak mempunyai data mengenai nasib bayi lain dalam keluarga,” kata Nerlich, mengenai pengebumian unik itu. “Menurut data kami, bayi itu berkemungkinan besar [the count’s] anak sulung selepas pembinaan kubur keluarga, jadi penjagaan khas mungkin telah digunakan.”

Ini bermakna hanya ada satu calon yang mungkin untuk budak kecil berkot sutera itu: Reichard Wilhelm, yang keluarganya bersedih menguburkannya bersama datuknya dan yang bernama Reichard von Starhemberg.


Sempadan

Kredit Imej Tajuk: Frontiers

We want to give thanks to the writer of this short article for this amazing content

Penyelidik menjalankan ‘bedah siasat maya’ ke atas kanak-kanak abad ke-17 yang dimumiakan


Visit our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/