Penyelidik Menonjolkan Jurang Pengetahuan 20 Tahun Mengenai Kesihatan Otak Dewasa Muda – Berita Neurosains

Ringkasan: Penyelidik menyeru tindakan untuk meningkatkan penyelidikan mengenai kesihatan otak dewasa muda untuk menentukan perkembangan otak dan faktor risiko gangguan neurologi di kemudian hari.

Sumber: TCD

Penyelidik di Institut Kesihatan Otak Global (GBHI) di Kolej Trinity telah menyerlahkan jurang pengetahuan yang ketara tentang kesihatan otak yang menjangkau 20 tahun di kalangan orang dewasa muda, dalam editorial baru-baru ini diterbitkan dalam Jurnal Perubatan British (BMJ).

Editorial adalah seruan untuk bertindak untuk meningkatkan fokus penyelidikan pada kesihatan otak dewasa muda.

Penyelidikan tentang risiko kepada kesihatan otak terus tertumpu kepada orang dewasa pertengahan umur dan lebih tua, walaupun pengesanan awal dan pengurusan faktor risiko menjadi cara terbaik untuk mencegah perubahan neurodegeneratif yang menyebabkan demensia klinikal di kemudian hari.

Kesihatan otak yang baik ialah keadaan fungsi kognitif, deria, sosial-emosi dan tingkah laku yang optimum. Memahami kesihatan otak di kalangan orang dewasa muda adalah penting kerana mereka mempunyai peluang untuk membuat perubahan awal dan jangka panjang untuk meminimumkan risiko mengalami demensia.

Dewasa muda (lahir antara 1981–2004) menyumbang lebih daripada 30% daripada populasi dunia. Akibat meluas dan serius pandemik COVID-19 terhadap kesihatan mental, serta akses kepada pendidikan dan pekerjaan—semuanya memberi kesan negatif kepada kesihatan otak—adalah faktor yang sangat membimbangkan dalam kumpulan ini.

Pasukan penyelidik menunjukkan banyak faktor risiko, termasuk obesiti, merokok, dan kecederaan kepala, yang mula terkumpul pada masa dewasa muda. Persatuan antara estrogen dan risiko penyakit Alzheimer (penyebab demensia yang paling biasa) juga mencadangkan keperluan untuk meneroka kesan usia yang lebih tua semasa bersalin, meningkatkan penggunaan persenyawaan in vitro dan menopaus awal terhadap kesihatan otak.

Profesor Brian Lawlor, Conolly Norman Profesor Psikiatri Usia Tua, Kolej Trinity, Timbalan Pengarah Eksekutif, GBHI berkata, “Jika kita benar-benar mengubah naratif sekitar kesihatan otak dan pencegahan demensia, cerita itu mesti bergema dengan generasi akan datang. Itulah sebabnya kita perlu merangka semula, menghasilkan bersama dan menguatkan mesej kesihatan otak kursus hayat dengan orang dewasa muda.”

Sorotan utama

  • Terdapat jurang pengetahuan selama 20 tahun mengenai kesihatan otak di kalangan orang dewasa muda. [Most research focuses on either childhood, or middle-aged and older adults]
  • Mengumpul lebih banyak data tentang orang dewasa muda memerlukan penyelidik merentasi pelbagai disiplin untuk menambah langkah kesihatan otak (cth, hasil kognitif dan kesihatan mental) kepada kajian sedia ada, bersama-sama dengan gaya hidup dan pendedahan alam sekitar. Pelaburan yang berterusan dalam percubaan intervensi yang besar juga diperlukan.
  • Mencirikan risiko terkumpul kepada kesihatan otak dari usia awal akan memaklumkan kedua-dua pencegahan demensia primer dan sekunder kerana banyak faktor ini mula terkumpul pada masa dewasa muda. [For example, obesity, smoking, and head injuries].
  • Orang dewasa muda celik digital dan secara amnya mementingkan kesihatan, jadi boleh menjadi agen aktif dalam memantau risiko kesihatan otak mereka sendiri. Ini memerlukan pendekatan kesihatan awam yang tepat, yang mempertimbangkan kebolehubahan individu dalam gen, persekitaran dan gaya hidup untuk menyampaikan campur tangan yang betul kepada orang yang tepat pada masa yang sesuai.
  • Perkhidmatan berasaskan komuniti untuk mengurus kesihatan otak menyediakan peluang baharu untuk pemprofilan dan komunikasi risiko awal. Ini akan menjana sejumlah besar data untuk memajukan pemahaman kita tentang epidemiologi demensia dan keberkesanan intervensi.

Dr. Francesca Farina, Felo Global Atlantik untuk Ekuiti dalam Kesihatan Otak, GBHI, Penolong Profesor, Northwestern University, berkata, “Sebagai generasi akan datang, golongan dewasa muda diletakkan secara ideal untuk memimpin pergerakan kesihatan otak yang positif, tetapi kita tahu sedikit tentang faktor yang mempengaruhi kesihatan otak dalam kumpulan ini.

Kesihatan otak yang baik ialah keadaan fungsi kognitif, deria, sosial-emosi dan tingkah laku yang optimum. Imej berada dalam domain awam

“Meningkatkan tumpuan penyelidikan pada kesihatan otak dewasa muda bukan sahaja akan memaklumkan pencegahan penyakit di kemudian hari, tetapi juga, mempunyai manfaat yang luas untuk kesihatan mental dan kesejahteraan sepanjang hayat.”

Dr Laura Booi, Felo Global Atlantik untuk Ekuiti dalam Kesihatan Otak, GBHI, Rakan Penyelidik Kanan, Universiti Leeds Beckett, berkata, “Milenium dan Generasi Z sudah pun menanggung bencana perubahan iklim dan kini satu lagi kemelesetan ekonomi. Memupuk kesedaran kesihatan otak, diperkukuh dengan bukti empirikal untuk menyokong kesihatan otak semasa dan masa depan mereka adalah yang paling penting.”

Mengenai berita penyelidikan pembangunan saraf ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: TCD
Hubungi: Pejabat Akhbar – TCD
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Kesihatan otak pada orang dewasa muda” oleh Francesca R Farina et al. BMJ

Lihat juga

Ini menunjukkan mata kanak-kanak

Abstrak

Kesihatan otak pada orang dewasa muda

Kita harus menggalakkan kesihatan otak sebagai matlamat aspirasi, seperti kecergasan

Pengesanan awal dan pengurusan faktor risiko adalah cara terbaik untuk mencegah perubahan neurodegeneratif yang menyebabkan demensia klinikal. Walaupun begitu, penyelidikan tentang risiko kepada kesihatan otak terus tertumpu kepada orang dewasa pertengahan umur dan lebih tua.

Model kursus hayat demensia hanya tertumpu pada satu faktor risiko awal—pendidikan—dengan faktor selebihnya tertumpu pada pertengahan umur dan seterusnya.1 Akibatnya, kita berhadapan dengan jurang pengetahuan tentang kesihatan otak dalam kalangan dewasa muda yang menjangkau lebih 20 tahun.

Kesihatan otak yang baik ialah keadaan fungsi kognitif, deria, sosial-emosi dan tingkah laku yang optimum.2 Memahami kesihatan otak di kalangan orang dewasa muda adalah penting kerana mereka mempunyai peluang untuk membuat perubahan awal dan jangka panjang untuk meminimumkan risiko.

Ini amat penting sekarang, memandangkan akibat yang meluas dan serius akibat pandemik covid-19 terhadap kesihatan mental golongan muda

We want to say thanks to the author of this write-up for this incredible content

Penyelidik Menonjolkan Jurang Pengetahuan 20 Tahun Mengenai Kesihatan Otak Dewasa Muda – Berita Neurosains


Check out our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/