Penyelidik Temui Penyelesaian untuk Bias Jantina dalam Diagnosis Autisme – Berita Neurosains

Ringkasan: Kajian melaporkan kanak-kanak perempuan dan lelaki menunjukkan kadar kebimbangan yang sama untuk ASD dan mengenal pasti beberapa bias yang menyumbang kepada nisbah jantina yang melambung untuk diagnosis autisme. Penemuan ini boleh membantu dengan pengenalan awal kanak-kanak perempuan pada spektrum autisme.

Sumber: Universiti Minnesota

Diterbitkan di Psikiatri Biologikajian pelbagai disiplin yang diketuai oleh Universiti Minnesota menunjukkan bahawa bilangan kanak-kanak perempuan dan lelaki yang sama boleh dikenal pasti mempunyai kebimbangan terhadap gangguan spektrum autisme (ASD) apabila disaring lebih awal, membetulkan perbezaan jantina yang besar dalam diagnosis semasa.

“Kebijaksanaan konvensional ialah lebih ramai kanak-kanak lelaki daripada kanak-kanak perempuan mempunyai ASD,” kata pengarang utama kajian Casey BurrowsPh.D., LP, penolong profesor di Sekolah Perubatan Universiti Minnesota dan ahli psikologi dengan M Health Fairview.

“Penyelidikan kami menunjukkan bahawa kanak-kanak perempuan dan lelaki menunjukkan kadar kebimbangan yang sama untuk ASD dan mengenal pasti beberapa berat sebelah yang menyumbang kepada nisbah jantina yang meningkat. Kami berharap penyelidikan ini akan membawa kelegaan kepada wanita dan gadis yang telah berjuang secara sosial tanpa mengetahui sebabnya.”

Menggunakan data daripada Rangkaian Kajian Pengimejan Otak Bayikajian itu menggunakan sampel yang kurang berat sebelah yang menjejaki sekumpulan kanak-kanak yang berkemungkinan lebih tinggi untuk menghidapi ASD (cth, adik-beradik bayi kanak-kanak autistik) dari enam hingga 60 bulan.

Kajian mendapati bahawa terdapat sama ramai kanak-kanak perempuan yang dikenal pasti mempunyai kebimbangan berkaitan ASD apabila kanak-kanak disaring awal dan apabila diperbetulkan untuk bias berasaskan seks dalam instrumen diagnostik. Ini sangat berbeza dengan nisbah jantina 4-ke-1 semasa apabila mengikuti proses rujukan klinikal standard.

“Kami tahu proses pemeriksaan dan alat diagnostik dalam ASD sering merindui ramai gadis yang kemudiannya menerima diagnosis ASD,” kata Dr. Burrows, yang juga ahli Institut Masonik untuk Otak Membangun.

“Ini menghalang ramai kanak-kanak perempuan daripada menerima perkhidmatan intervensi awal pada masa mereka boleh memberi impak paling besar pada peringkat awal kanak-kanak. Kebanyakan kajian dalam ASD memberi tumpuan kepada kanak-kanak selepas mereka didiagnosis, kehilangan maklumat tentang gejala pada kanak-kanak yang terlepas oleh amalan pemeriksaan biasa.”

Pasukan penyelidik melihat sama ada kanak-kanak perempuan dan lelaki mengalami gejala yang sama dan mendapati perbezaan halus dalam struktur gejala teras ASD. Selepas membetulkan perbezaan ini, analisis subkumpulan mengenal pasti kumpulan ‘kebimbangan tinggi’ yang mempunyai nisbah jantina 1-ke-1 lelaki kepada wanita.

Kajian mendapati bahawa terdapat sama ramai kanak-kanak perempuan yang dikenal pasti mempunyai kebimbangan berkaitan ASD apabila kanak-kanak disaring awal dan apabila diperbetulkan untuk bias berasaskan seks dalam instrumen diagnostik. Imej berada dalam domain awam

“Pendekatan ini – penentuan tidak berat sebelah, memastikan bahawa instrumen kami mengukur apa yang kami fikir mereka mengukur – boleh membantu menangani jurang semasa dalam pengenalan autisme,” menurut Jed ElisonPh.D., seorang profesor bersekutu di Institut Perkembangan Kanak-kanak dan Sekolah Perubatan dan pengarang bersama di atas kertas itu.

“Adalah penting untuk mengakui dan memahami batasan pendekatan diagnostik dan pemeriksaan tradisional dan menjana penyelesaian kreatif untuk mengenal pasti semua kanak-kanak yang boleh mendapat manfaat daripada perkhidmatan intervensi awal.”

Penyelidik bercadang untuk membuat susulan ke atas kerja ini dengan mengkaji bagaimana keadaan kanak-kanak dalam kumpulan keprihatinan sosial tinggi di peringkat sekolah rendah hingga menengah. Mereka juga sedang menyiasat perbezaan kumpulan dalam struktur dan fungsi otak yang mendasari.

Pembiayaan: Kajian ini disokong oleh geran daripada Institut Kesihatan Negara (R01-HD055741, R01-MH118362-01, R01-MH118362-02S1, U54-HD079124, P50-HD103573 (project ID 8084), A698HD Speaks, U54-HD079124 dan Yayasan Simons (140209). Dr. Burrows disokong oleh anugerah pembangunan kerjaya NIH (K12-HD055887).

Mengenai berita penyelidikan autisme ini

Pengarang: Kat Dodge
Sumber: Universiti Minnesota
Hubungi: Kat Dodge – Universiti Minnesota
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Lihat juga

Ini menunjukkan mata seorang wanita

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Pendekatan dipacu data dalam sampel yang tidak berat sebelah mendedahkan nisbah jantina yang setara dengan gangguan spektrum autisme yang berkaitan dengan kemerosotan pada peringkat awal kanak-kanak” oleh Casey Burrows et al. Psikiatri Biologi


abstrak

Pendekatan dipacu data dalam sampel yang tidak berat sebelah mendedahkan nisbah jantina yang setara dengan gangguan spektrum autisme yang berkaitan dengan kemerosotan pada peringkat awal kanak-kanak

Latar belakang

Perbezaan jantina dalam kelaziman gangguan perkembangan saraf amat ketara dalam gangguan spektrum autisme (ASD). Persembahan simptom heterogen dan potensi bias pengukuran menghalang pengesanan awal ASD pada wanita, dan mungkin menyumbang kepada anggaran kelaziman yang tidak sesuai. Kami mengkaji trajektori komunikasi sosial (SC) dan tingkah laku terhad dan berulang (RRB) dalam sampel adik-beradik bayi kanak-kanak autistik, menyesuaikan untuk berat sebelah pengukuran berdasarkan umur dan jantina. Kami membuat hipotesis bahawa memanfaatkan sampel kemungkinan kekeluargaan yang dinaikkan, memperoleh binaan tingkah laku dipacu data, dan mengambil kira berat sebelah pengukuran akan mendedahkan nisbah jantina yang kurang berbeza daripada yang biasanya dilihat dalam ASD.

Kaedah

Kami menjalankan penilaian langsung simptom ASD pada usia 6-9, 12-15, 24, dan 36-60 bulan (jumlah Npemerhatian=1254) dengan adik-beradik bayi kanak-kanak autistik (N=377) dan kumpulan perbandingan berkemungkinan ASD-keluarga yang lebih rendah (N=168; Npemerhatian=527). Kami mewujudkan invarian pengukuran merentas umur dan jantina untuk model berasingan SC dan RRB. Kami kemudian menjalankan pemodelan campuran pertumbuhan kelas terpendam dengan data membujur dan menilai perbezaan jantina dalam keahlian trajektori.

Keputusan

Kami mengenal pasti dua kelas terpendam dalam model SC dan RRB dengan nisbah jantina yang sama dalam kelompok kebimbangan tinggi untuk kedua-dua SC dan RRB. Perbezaan jantina juga diperhatikan dalam kluster kebimbangan tinggi SC, menunjukkan bahawa kanak-kanak perempuan yang diklasifikasikan sebagai “kebimbangan sosial yang tinggi” menunjukkan gejala yang lebih ringan daripada lelaki dalam kumpulan ini.

Kesimpulan

Pendekatan baru untuk mencirikan perkembangan gejala ASD ini menyerlahkan utiliti menilai dan menyesuaikan untuk berat sebelah ukuran berkaitan jantina dan mengenal pasti corak kemunculan gejala khusus jantina.

We wish to say thanks to the author of this article for this amazing content

Penyelidik Temui Penyelesaian untuk Bias Jantina dalam Diagnosis Autisme – Berita Neurosains


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/