Penyelidikan Baharu Menunjukkan Kekurangan Vitamin D Membawa kepada Demensia

Kajian genetik baru mendapati hubungan langsung antara demensia dan kekurangan vitamin D.

Demensia ialah fungsi kognitif yang berkurangan dengan kehilangan keupayaan untuk mengingati, berfikir, menyelesaikan masalah, atau membuat keputusan — jika ia telah berkembang sehingga ia mengganggu aktiviti harian. Ia adalah istilah yang luas, bukannya penyakit tertentu. Alzheimer penyakit adalah jenis demensia khusus dan yang paling biasa, dengan 6 juta rakyat Amerika dihidapi menurut Persatuan Alzheimer.

Ia bukan tanda penuaan biasa, walaupun ia memberi kesan terutamanya kepada orang dewasa yang lebih tua sekurang-kurangnya 65 tahun. Menurut CDC, hampir 14 juta rakyat Amerika akan mengalami demensia menjelang 2060.

Demensia adalah salah satu punca utama ketidakupayaan dan pergantungan dalam kalangan warga emas di seluruh dunia, yang menjejaskan pemikiran dan tingkah laku seiring dengan peningkatan usia anda. Tetapi bagaimana jika anda boleh menghentikan penyakit degeneratif ini di landasannya?

Kajian pertama di dunia dari University of South Australia boleh menjadikannya realiti kerana penyelidikan genetik baru menunjukkan hubungan langsung antara demensia dan kekurangan vitamin D.

Menyiasat hubungan antara vitamin D, ciri neuroimaging, dan risiko demensia dan strok, kajian itu mendapati:

  • tahap rendah vitamin D dikaitkan dengan jumlah otak yang lebih rendah dan peningkatan risiko demensia dan strok.
  • analisis genetik menyokong kesan sebab akibat kekurangan vitamin D dan demensia.
  • dalam sesetengah populasi, sebanyak 17 peratus daripada kes demensia mungkin dapat dicegah dengan meningkatkan semua orang ke tahap normal vitamin D (50 nmol/L).

Demensia adalah sindrom kronik atau progresif yang membawa kepada kemerosotan dalam fungsi kognitif. Kira-kira 487,500 rakyat Australia hidup dengan demensia dan ia adalah milik negara punca kematian kedua. Di peringkat global, lebih daripada 55 juta orang mengalami demensia dengan 10 juta kes baharu didiagnosis setiap tahun.

Disokong oleh Majlis Penyelidikan Kesihatan dan Perubatan Kebangsaan, kajian genetik menganalisis data daripada 294,514 peserta dari UK Biobank, mengkaji kesan tahap rendah vitamin D (25 nmol/L) dan risiko demensia dan strok. Rawak Mendelian bukan linear (MR) – kaedah menggunakan variasi terukur dalam gen untuk mengkaji kesan sebab akibat pendedahan yang boleh diubah suai pada penyakit – digunakan untuk menguji sebab-musabab asas untuk hasil neuroimaging, demensia, dan strok.

Rawak Mendelian ialah kaedah epidemiologi menggunakan variasi terukur dalam gen yang mempunyai fungsi yang diketahui untuk menganalisis kesan sebab akibat pendedahan penyakit yang boleh diubah suai pada hasil dalam kajian pemerhatian.

Penyiasat kanan dan Pengarah Pusat Kesihatan Ketepatan Australia UniSA, Profesor Elina Hyppönen, berkata penemuan itu penting untuk pencegahan demensia dan menghargai keperluan untuk menghapuskan kekurangan vitamin D.

“Vitamin D adalah prekursor hormon yang semakin dikenali untuk kesan yang meluas, termasuk pada kesihatan otak, tetapi sehingga kini sangat sukar untuk mengkaji apa yang akan berlaku jika kita dapat mencegah kekurangan vitamin D,” kata Prof Hyppönen.

“Kajian kami adalah yang pertama untuk mengkaji kesan tahap vitamin D yang sangat rendah terhadap risiko demensia dan strok, menggunakan analisis genetik yang mantap di kalangan populasi yang besar.

“Dalam beberapa konteks, di mana kekurangan vitamin D agak biasa, penemuan kami mempunyai implikasi penting untuk risiko demensia. Malah, dalam populasi UK ini, kami mendapati bahawa sehingga 17 peratus kes demensia mungkin telah dielakkan dengan meningkatkan tahap vitamin D dalam julat normal.”

Penemuan ini amat ketara memandangkan prevalens demensia yang tinggi di seluruh dunia.

“Demensia adalah penyakit progresif dan melemahkan yang boleh memusnahkan individu dan keluarga,” kata Prof Hyppönen.

“Sekiranya kita dapat mengubah realiti ini dengan memastikan tiada seorang pun daripada kita kekurangan vitamin D yang teruk, ia juga akan mendapat manfaat selanjutnya dan kita boleh mengubah kesihatan dan kesejahteraan untuk beribu-ribu orang.”

“Kebanyakan daripada kita mungkin baik-baik saja, tetapi bagi sesiapa yang atas sebab apa pun mungkin tidak menerima cukup vitamin D dari matahari, pengubahsuaian kepada diet mungkin tidak mencukupi, dan suplemen mungkin diperlukan.”

Rujukan: “Vitamin D dan kesihatan otak: kajian rawak pemerhatian dan Mendelian” oleh Shreeya S Navale, Anwar Mulugeta, Ang Zhou, David J Llewellyn dan Elina Hyppönen, 22 April 2022, Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika.
DOI: 10.1093/ajcn/nqac107

We wish to say thanks to the writer of this article for this incredible web content

Penyelidikan Baharu Menunjukkan Kekurangan Vitamin D Membawa kepada Demensia


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/