Penyelidikan baru memberikan lebih banyak sebab untuk makan makanan yang kurang diproses

Makan banyak makanan yang diproses tinggi seperti makanan siap sedia dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung, kanser usus dan kematian pramatang, menurut dua kajian besar.

Penyelidikan itu menawarkan lebih banyak sebab untuk mengehadkan pengambilan makanan ultra-proses dan sebaliknya mengambil lebih banyak makanan yang tidak diproses atau diproses secara minimum untuk mengurangkan risiko kematian, penyakit dan kesihatan yang tidak baik. Penemuan itu diterbitkan dalam BMJ.

Terdapat bukti terkumpul yang menunjukkan penggunaan tinggi makanan ultra-diproses dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk beberapa penyakit kronik. Beberapa kajian telah menilai perkaitan antara makanan ultra-diproses dan risiko kanser usus, walaupun, dan penemuan sebelumnya telah bercampur-campur disebabkan oleh batasan dalam reka bentuk kajian dan saiz sampel.

Makanan ultra-diproses termasuk barangan bakar dan snek yang dibungkus, minuman bergas, bijirin manis dan produk sedia untuk dimakan atau panas, selalunya mengandungi paras gula tambahan, lemak dan/atau garam yang tinggi, tetapi kekurangan vitamin dan serat.

Kajian pertama mencadangkan penggunaan tinggi makanan ultra-diproses pada lelaki dan beberapa subkumpulan makanan ultra-diproses pada lelaki dan wanita dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser kolorektal. Kajian kedua mendapati hubungan dengan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular dan kematian.

Penemuan ini mengukuhkan kepentingan merumuskan semula garis panduan pemakanan di seluruh dunia, dengan memberi lebih perhatian kepada tahap pemprosesan makanan bersama-sama dengan cadangan berasaskan nutrien.

Dalam kajian pertama, penyelidik mengkaji hubungan antara pengambilan makanan ultra-diproses dan risiko kanser kolorektal pada orang dewasa AS. Penemuan mereka adalah berdasarkan 46,341 lelaki dan 159,907 wanita daripada tiga kajian besar profesional kesihatan AS yang pengambilan diet mereka dinilai setiap empat tahun menggunakan soal selidik kekerapan makanan terperinci.

Makanan dikumpulkan mengikut tahap pemprosesan dan kadar kanser kolorektal diukur dalam tempoh tiga dekad, dengan mengambil kira faktor perubatan dan gaya hidup.

Keputusan menunjukkan bahawa berbanding dengan mereka dalam kelima terendah penggunaan makanan ultra-diproses, lelaki dalam kelima penggunaan tertinggi mempunyai risiko 29% lebih tinggi untuk mendapat kanser kolorektal. Pautan itu kekal penting walaupun selepas pelarasan lanjut untuk indeks jisim badan atau kualiti pemakanan.

Tiada perkaitan diperhatikan antara keseluruhan penggunaan makanan ultra-diproses dan risiko kanser kolorektal di kalangan wanita. Walau bagaimanapun, penggunaan lebih tinggi daging, ayam atau produk sedia untuk dimakan berasaskan makanan laut dan minuman manis gula dalam kalangan lelaki – dan hidangan sedia untuk dimakan atau panaskan campuran di kalangan wanita – dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser kolorektal.

Kajian kedua adalah berdasarkan 22,895 orang dewasa Itali. Kedua-dua kuantiti dan kualiti makanan dan minuman yang diambil telah dinilai dan kematian diukur dalam tempoh 14 tahun, dengan mengambil kira keadaan perubatan yang mendasari.

Keputusan menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai diet paling kurang sihat berbanding mereka yang mempunyai diet paling sihat mempunyai risiko kematian sebanyak 19% lebih tinggi daripada sebarang sebab dan risiko kematian akibat penyakit jantung sebanyak 32% lebih tinggi.

Risiko adalah serupa apabila dua kategori tertinggi dan terendah bagi pengambilan makanan ultra-diproses dibandingkan (masing-masing 19% dan 27% lebih tinggi untuk semua sebab dan kematian kardiovaskular).

Sebilangan besar risiko kematian berlebihan yang dikaitkan dengan diet yang buruk dijelaskan oleh tahap pemprosesan makanan yang lebih tinggi. Pengambilan makanan ultra-diproses kekal dikaitkan dengan kematian walaupun selepas kualiti pemakanan diet yang buruk diambil kira.

Kedua-dua kajian adalah pemerhatian jadi tidak dapat menentukan punca. Had termasuk kemungkinan bahawa beberapa risiko mungkin disebabkan oleh faktor mengelirukan yang lain.

Namun begitu, kedua-dua kajian menggunakan penanda kualiti pemakanan yang boleh dipercayai dan mengambil kira faktor risiko yang terkenal. Penemuan ini menyokong penyelidikan lain yang mengaitkan makanan yang diproses tinggi dengan kesihatan yang kurang baik.

We would like to thank the author of this article for this outstanding content

Penyelidikan baru memberikan lebih banyak sebab untuk makan makanan yang kurang diproses


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/