Penyelidikan Mencadangkan Terdapat Faedah Besar yang Diabaikan Menghidap Disleksia

Dunia moden disatukan oleh benang bahasa bertulis. Bagi mereka yang mengalami gangguan membaca disleksiakekusutan kata-kata yang tidak berkesudahan boleh dirasakan seperti penghalang untuk terus hidup.

Lama dirangka semata-mata sebagai gangguan pembelajaran, keadaan neurologi yang menjadikan penyahkodan teks begitu sukar juga boleh memberi manfaat kepada individu dan komuniti mereka dalam dunia yang penuh dengan perkara yang tidak diketahui.

Ahli psikologi Universiti Cambridge Helen Taylor dan Martin David Vestergaard mengkaji semula pandangan tradisional tentang disleksia perkembangan sebagai kelemahan, mencadangkan ciri-ciri neurologinya boleh membawa kelebihan dalam keadaan yang berbeza.

Khususnya, mereka mencadangkan otak yang sukar untuk mentafsir perkataan bertulis dengan cepat boleh lebih mudah untuk meneroka persekitaran mereka untuk mendapatkan petunjuk berguna yang meningkatkan proses membuat keputusan.

“Pandangan berpusatkan defisit tentang disleksia tidak menceritakan keseluruhan cerita,” berkata Taylor.

“Penyelidikan ini mencadangkan rangka kerja baharu untuk membantu kami memahami dengan lebih baik kekuatan kognitif penghidap disleksia.”

Disleksia perkembangan ialah dicirikan oleh kesukaran menukar format visual perkataan bertulis kepada satu set bunyi yang bermakna – apa yang mereka panggil dalam perniagaan celik huruf ‘fonem‘.

Dianggap mempengaruhi mana-mana antara 5 dan 20 peratus daripada populasi, ia biasanya menetapkan semula keupayaan membaca sekitar setahun atau lebih, mengganggu peluang berterusan untuk belajar sambil rakan sebaya mereka berkembang.

Kesan ke atas kelewatan dalam sistem pendidikan standard ini boleh menjadi mendalam, mengurangkan keyakinan dan harga diri dan berpotensi memberi makan kepada dimusnahkan masalah sosial.

Membaca merekrut pelbagai kompleks rangkaian visual, linguistik dan perhatian dalam otak. Dengan sebanyak 80 peratus daripada ciri keadaan bergantung kepada faktor yang diwarisi, kemungkinan sesuatu dalam gen seseorang mengubah cara rangkaian ini beroperasi secara keseluruhan.

Memandangkan disleksia menjejaskan kepelbagaian penduduk dunia yang begitu luas, dan begitu banyak dipengaruhi oleh gen kita, maka wajarlah evolusi memihakkannya dalam beberapa cara.

Berlatarbelakangkan evolusi manusia, budaya membaca dan menulis baru-baru ini mengejutkan. Pergantungan umum kami pada kemahiran literasi yang berkesan adalah lebih baru, bermakna pengaruh buruk disleksia terhadap kognisi individu akan diabaikan sehingga generasi baru-baru ini.

Selama beberapa dekad, ahli psikologi telah menyatakan mereka yang menunjukkan tanda-tanda disleksia juga cenderung lebih baik dalam penaakulan abstrak dan spatial global. Mereka juga cenderung untuk menjadi lebih inventif, dan lebih baik dalam meramalkan hasil.

Ini boleh menjadi strategi mengatasi dalam dunia yang menghargai kebolehan untuk menarik maklumat daripada dinding teks. Walaupun Taylor dan Vestergaard tidak fikir ini berlaku.

“Kami percaya bahawa bidang kesukaran yang dialami oleh penghidap disleksia terhasil daripada pertukaran kognitif antara penerokaan maklumat baharu dan eksploitasi pengetahuan sedia ada, dengan kelebihannya ialah kecenderungan penerokaan yang boleh menjelaskan peningkatan kebolehan yang diperhatikan dalam alam tertentu seperti penemuan, ciptaan dan kreativiti,” berkata Taylor.

Dari segi psikologi, minda kita dikekang oleh tarik tali berterusan yang dipanggil eksplorasi-eksploitasi trade-off. Untuk membuat keputusan, kita perlu selesa bahawa maklumat yang kita ada adalah tepat dan berkemungkinan menghasilkan hasil yang boleh diramal.

Kami boleh menunggu sehingga kami mendapat maklumat yang lebih baik, berisiko kehilangan makanan itu (atau lebih teruk, menjadi makan tengah hari sendiri). Walau bagaimanapun, bertindak terlalu cepat dan kita mungkin tidak mengetahui mengapa keputusan kita adalah satu kesilapan.

“Mencapai keseimbangan antara meneroka peluang baharu dan mengeksploitasi faedah pilihan tertentu adalah kunci kepada penyesuaian dan kelangsungan hidup dan menyokong banyak keputusan yang kita buat dalam kehidupan seharian kita,” berkata Taylor.

Dalam seumur hidup yang lain, disleksia tidak akan nyata sebagai ketidakupayaan untuk mengubah calar menjadi bunyi di kepala kita – ia akan meningkatkan kemahiran membuat keputusan pantas yang boleh membuat perbezaan hidup atau mati untuk komuniti kita.

Rangka kerja ini mencerminkan trend yang lebih luas dalam patologi yang melihat kepelbagaian saraf sebagai sangat kontekstual oleh tekanan dalam persekitaran yang berubah-ubah.

Kepentingannya bukanlah bahawa mana-mana gangguan adalah kuasa besar yang menyamar, tetapi halangan terbesar adalah faktor yang kita ada kawalan langsung. Mengubah cara kita mendidik, misalnya, atau cara kita membincangkan keupayaan semata-mata sebagai merugikan, boleh menjadi ‘penawar’ yang jauh lebih berkesan daripada mana-mana pil atau terapi.

Penyelidikan ini diterbitkan dalam Sempadan dalam Psikologi.

We want to say thanks to the author of this article for this outstanding web content

Penyelidikan Mencadangkan Terdapat Faedah Besar yang Diabaikan Menghidap Disleksia


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/