Penyembuhan untuk kebotakan mungkin berada di kaki langit kerana penyelidik Jepun menjana folikel rambut matang di makmal

Para saintis di Jepun telah berjaya mengembangkan folikel rambut yang matang dalam makmal — sesuatu yang diharapkan oleh saintis boleh membawa kepada keberkesanan rawatan untuk kebotakan dan syarat lain.

Pasukan saintis dari Japan’s Yokohama National University menerbitkan kajian itu dalam jurnal Science Advances pada hari Jumaat, 21 Oktober 2022.

Artikel jurnal mereka bertajuk, “Pemrograman semula persekitaran mikro tiga dimensi untuk induksi folikel rambut in vitro,” menerangkan penggunaan sel tetikus embrio untuk mencipta folikel rambut yang tumbuh 3mm (kira-kira 0.12 inci) selama 23 hari.

RAWATAN INI BOLEH MEMBANTU KEGUGURAN RAMBUT BERKAITAN COVID-19, KATA DOKTOR

Para saintis berkata mereka percaya penyelidikan mereka “boleh membuktikan berharga untuk pemahaman yang lebih baik tentang induksi folikel rambut, untuk menilai pigmentasi rambut dan ubat pertumbuhan rambut, dan untuk menjana semula folikel rambut,” dalam kenyataan akhbar.

Perkembangan baru dari Jepun menandakan kali pertama folikel rambut matang telah ditanam di makmal, kata penyelidik.
(iStock)

“Langkah seterusnya kami ialah menggunakan sel dari asal manusia, dan memohon pembangunan ubat dan perubatan regeneratif,” kata Junji Fukuda, seorang profesor dan ahli fakulti kejuruteraan di Universiti Kebangsaan Yokohama, dalam kenyataan itu.

Ini menandakan kali pertama folikel rambut matang telah ditanam di makmal, kata mereka.

“Pemahaman baharu tentang cara sel berinteraksi boleh membawa implikasi yang lebih besar untuk memahami dan membetulkan kecacatan pada tisu lain …”

Walaupun perkembangan itu mempunyai “potensi besar” bagi mereka yang mengalami kebotakan, terdapat sebab lain untuk teruja dengan penyelidikan ini, Dr Michael Kinch, ahli biologi sel dan penyelidik kanser yang berpangkalan di Pusat Inovasi Penyelidikan dalam Bioteknologi Universiti Long Island, memberitahu Fox News Digital melalui e-mel.

UBAT UNTUK MERAWAT ALOPECIA YANG DILULUSKAN OLEH FDA

“Pemahaman baharu ini tentang cara sel berinteraksi boleh membawa implikasi yang lebih besar untuk memahami dan membetulkan kecacatan pada tisu lain yang mengandungi jenis sel yang serupa, ” kata Dr Kinch, yang tidak terlibat dalam penyelidikan – “bermula dari diabetes (di mana interaksi serupa mengawal pengeluaran insulin) kepada kanser.”

Kinch berkata bahawa dia telah mengkaji peranan interaksi sel epitelium-mesenchymal lebih awal dalam kerjayanya – dan bahawa “pemahaman yang lebih baik tentang hubungan ini mungkin menentukan potensi bahawa kanser mungkin timbul,” yang boleh membawa kepada perkembangan kanser yang lebih baik.

Ini, bagaimanapun, akan mengambil masa yang agak lama. “Bidang ini semakin maju, tetapi tidak cukup pantas,” katanya.

"Penyelidikan ini menunjukkan sejauh mana kita telah memanipulasi sel embrio dan keluasan aplikasi perubatan yang boleh dimiliki oleh teknologi ini," kata seorang pakar internis di kawasan Washington, DC.

“Penyelidikan ini menunjukkan sejauh mana kita telah memanipulasi sel embrio dan keluasan aplikasi perubatan yang boleh dimiliki oleh teknologi ini,” kata seorang pakar internis di kawasan Washington, DC.
(iStock)

Dr. Ken Zweig, penolong profesor perubatan di Universiti Georgetown dan sekolah perubatan Universiti George Washington di Washington, DC, memberitahu Fox News Digital, “Penyelidikan ini menarik, tetapi saya fikir kita masih jauh daripada ini kerana kos -aplikasi yang berkesan.”

Dia menambah, “Menggunakan sel stem adalah kontroversi dan mahal, yang mengehadkan ini daripada mempunyai ketersediaan yang meluas dalam masa terdekat.”

Dia juga menyatakan, “Selain itu, kami sudah mempunyai rawatan yang agak murah, selamat dan agak berkesan untuk keguguran rambut, termasuk Rogaine, Propecia dan pemindahan rambut.”

“Kemajuan lain dalam pertumbuhan semula rambut telah menunjukkan janji.”

Walau bagaimanapun, beliau juga berkata, “teknologi ini sangat mengujakan — penyelidikan ini menunjukkan sejauh mana kita telah datang dengan memanipulasi sel embrio dan keluasan aplikasi perubatan yang boleh dimiliki oleh teknologi ini.”

Suntikan mikro molekul

Walaupun folikel rambut yang tumbuh di makmal mungkin beberapa tahun lagi untuk mencapai kepala orang botak, seperti yang dinyatakan oleh penyelidik, kemajuan lain dalam pertumbuhan semula rambut telah menunjukkan janji.

Suntikan mikro molekul yang dipanggil “SCUBE3” mencetuskan pertumbuhan rambut pada tikus yang mempunyai folikel rambut tidak aktif, menurut Penyelidik Universiti California-Irvineyang menerbitkan penemuan mereka dalam jurnal perubatan Developmental Cell pada bulan Jun.

Molekul itu juga berfungsi pada folikel rambut manusia yang telah dicantumkan pada tikus, lapor kajian itu.

Walau bagaimanapun, sama dengan folikel yang tumbuh di makmal, mungkin bertahun-tahun sebelum manusia dapat menerima rawatan ini.

Ubat untuk keguguran rambut

Satu perkara yang tersedia pada masa kini, walaupun tanpa kelulusan FDA untuk keguguran rambut, adalah bentuk pil ubat Minoxidil.

KENAPA STRESS KRONIK BOLEH MENGAKIBATKAN RAMBUT GUGUR? PENYELIDIKAN BARU MEMBERIKAN PETUNJUK

Walaupun Minoxidil diluluskan oleh FDA untuk kegunaan topikal untuk pencegahan keguguran rambut, saintis mendapati tahun lalu bahawa versi oral dos rendah ubat juga berkesan untuk mencegah keguguran rambut dan menggalakkan pertumbuhan semula, The New York Times melaporkan pada tahun 2018. .

Minoxidil ialah bahan aktif dalam Rogaine, ubat untuk keguguran rambut yang telah diluluskan oleh FDA sejak lewat 80-an, kata penerbitan yang sama.

Bagi kebanyakan lelaki, keguguran rambut dikaitkan dengan isu maskulin, kata pengamal jururawat estetik Wendy Vaughn.

Bagi kebanyakan lelaki, keguguran rambut dikaitkan dengan isu maskulin, kata pengamal jururawat estetik Wendy Vaughn.
(iStock)

Satu kajian yang melibatkan dos tinggi Minoxidil oral untuk tekanan darah tinggi menyebabkan ramai pesakit juga melaporkan peningkatan pertumbuhan rambut, kata mereka.

Juga, kajian 2017 yang diterbitkan dalam Jurnal Dermatologi Antarabangsa mendapati bahawa “kapsul sekali sehari mengandungi minoxidil 0.25 mg dan spironolactone [a diuretic] 25 mg nampaknya selamat dan berkesan dalam rawatan” keguguran rambut corak wanita.”

PRODUK PELURUSAN RAMBUT KIMIA MUNGKIN MENINGKATKAN RISIKO KANSER RAHIM: KAJIAN NIH

Dr Rodney D. Sinclair, seorang profesor dermatologi di Universiti Melbourne, mendapati bahawa daripada 100 wanita dalam kajian itu, hanya lapan yang mengalami kesan sampingan “umumnya ringan”.

Daripada lapan itu, hanya dua yang dipilih untuk menghentikan rawatan, menurut kajian itu.

‘Terikat dengan kejantanan’

Kebotakan bukan sekadar kehilangan rambut, Wendy Vaughan, seorang pengamal jururawat estetik yang berpangkalan di Woburn, Massachusetts, memberitahu Fox News Digital melalui e-mel.

Bagi ramai lelakirambut mereka “diikat dengan kejantanan mereka,” katanya, manakala sesetengah wanita dengan rambut menipis “merasa sedar diri dan merasakan keperluan untuk mencuba dan menangani isu itu.”

Rawatan seperti folikel tumbuh di makmal akan menjadi “pengubah permainan” bagi mereka yang kecewa dengan rambut mereka yang menipis, katanya.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR BAHARU GAYA HIDUP KAMI

Vaughan memberi amaran bahawa rawatan keguguran rambut sedia ada kadangkala boleh mendatangkan kesan sampingan yang teruk.

“Bahan aktif Propecia (finasteride) mempunyai keupayaan untuk menyekat hormon yang bertanggungjawab untuk pola kebotakan lelaki, tetapi ia juga boleh mempunyai beberapa kesan merosakkan yang berkaitan dengan kesihatan seksual lelaki,” katanya.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Paling biasa,” katanya, “kehilangan libido dan disfungsi erektil.”

Amy McGorry menyumbang pelaporan kepada artikel ini.

We wish to give thanks to the author of this post for this awesome content

Penyembuhan untuk kebotakan mungkin berada di kaki langit kerana penyelidik Jepun menjana folikel rambut matang di makmal


Our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/