‘Peralatan semakin dicabut’: Campuran varian COVID yang sentiasa berubah-ubah bermakna semakin kurang rawatan yang berkesan pada musim luruh ini

Pandemik mungkin sudah berakhir dalam fikiran sesetengah orang. Tetapi suka atau tidak, COVID semakin meningkat untuk gelombang kejatuhan—yang mungkin didorong oleh pelbagai varian, kata pakar, apabila virus bermutasi dan merebak dengan pesat.

The Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan di Universiti Washington dan pakar lain, termasuk Dr. Anthony Fauci, pakar penyakit berjangkit terkemuka negara, meramalkan gelombang mula membengkak pada akhir Oktober, dan memuncak pada akhir Disember atau Januari.

Ia boleh membunuh 20,500 lagi rakyat Amerika, menurut IHME.

Walaupun gelombang yang akan datang mungkin disebabkan oleh berbilang varian, ia mungkin mula kelihatan semakin serupa apabila ia bermutasi untuk menjadi lebih cekap—dan mengambil jalan yang sama untuk mencapainya.

Gelombang itu mungkin dibawa oleh satu varian, kata Dr. Raj Rajnarayanan, penolong dekan penyelidikan dan profesor bersekutu di kampus Institut Teknologi New York di Jonesboro, Ark. rezeki minggu ini.

“Tetapi jika anda melihat lebih dekat, mereka semua mungkin mempunyai set mutasi yang sama.”

Dan semuanya mungkin berakhir dengan kesan buruk yang sama: menjadikan tindakan balas COVID semasa seperti ubat-ubatan dan vaksin tidak berdaya.

Telur Centaurus

Omicron melahirkan BA.2.75, digelar “Centaurus,” kelihatan seperti varian COVID untuk ditonton pada musim panas ini—satu yang berpotensi untuk mendatangkan malapetaka pada akhir tahun ini.

Tetapi Centaurus tidak lagi menjadi kebimbangan, menurut Rajnarayanan. Sebaliknya, salah seorang anaknya, BA.2.75.2, telah mengatasinya, menghapuskannya sebagai ancaman—tetapi menggantikannya dengan yang lebih menggerunkan.

Fauci minggu ini dipanggil BA.2.75.2 varian “mencurigakan,” kerana ia berpotensi untuk berkembang menjadi varian kebimbangan untuk kejatuhan.

Dalam buku Rajnarayanan, ia adalah strain yang paling hebat daripada strain yang akan datang kerana protein lonjakannya—ciri yang membolehkannya memasuki sel—berikat lebih rapat pada sel manusia berbanding varian lain. Dengan berbuat demikian, ia menjadikannya lebih sukar bagi antibodi untuk berjaya menyerang.

Varian ini mengambil mutasi yang menjadikannya lebih serupa dengan BA.5 yang dominan di dunia dan varian Delta yang mematikan pada akhir 2021. Dan ia hanya “beberapa mutasi lagi daripada meningkatkan kelajuan penghantaran,” kata Rajnarayanan.

Lebih memburukkan lagi keadaan, varian baharu menunjukkan keupayaan “melarikan diri secara meluas”, menurut a kertas pracetak baharu dikeluarkan minggu ini oleh penyelidik di Imperial College di London dan Institut Karolinska di Sweden.

Kertas itu, yang belum disemak semula tetapi telah dipetik secara meluas oleh pakar, memanggil varian itu “varian paling tahan peneutralan yang dinilai setakat ini,” dan mengatakan ia mungkin mengelak imuniti antibodi dengan berkesan, yang dibina melalui vaksinasi dan jangkitan terdahulu.

Spin-off juara kelas berat

Satu lagi pesaing utama: Omicron spawn BF.7. Ia adalah spin-off daripada strain BA.5 yang dominan secara global, tiga generasi dialih keluar.

Subvarian baharu mempunyai perubahan dalam protein spike yang dilihat dalam strain Omicron lain yang semakin maju. Ia juga mempunyai perubahan dalam jujukan nukleotida—kadang-kadang dirujuk sebagai pelan tindakan organisma—yang boleh menyebabkan ia berkelakuan berbeza daripada subvarian lain, Dr. Stuart Ray, naib pengerusi perubatan untuk integriti data dan analitik di Jabatan Perubatan Johns Hopkins, memberitahu rezeki minggu ini.

Para saintis mengambil perhatian tentang BF.7 kerana ia semakin maju dalam bidang subvarian Omicron yang semakin sesak.

“Kelebihan pertumbuhan yang sama di beberapa negara menjadikannya munasabah untuk berfikir bahawa BF.7 semakin bertapak,” dan ia berpotensi lebih mudah ditularkan daripada BA.5 induk, kata Ray.

Evolusi konvergen & ‘frankenvirus’

Terdapat lebih banyak pesaing, termasuk BQ.1.1. Varian itu bersaing dengan BA.2.75.2 untuk menerajui gelombang musim gugur ini, kata Rajnarayanan.

Pemain utama mula mengambil mutasi berfaedah yang sama ketika mereka cuba untuk mendapatkan ketuanan ke atas pesaing mereka, menurut Rajnarayanan. Sesetengah mutasi menawarkan kelebihan seperti peningkatan kebolehtransmisian, manakala yang lain menyukarkan sistem imun manusia—serta rawatan dan vaksin—untuk melawannya.

Adalah perkara biasa bagi varian untuk memperoleh berbilang mutasi—dan semakin banyak, varian yang berpotensi menjadi kebimbangan memperoleh banyak daripada yang sama.

“Akhirnya semua varian mungkin kelihatan sama pada tahap spike,” kata Rajnarayana.

Pemburu varian juga memerhatikan rekombinan—gabungan pelbagai varian yang membentuk jenis “frankenvirus”.

Seorang Rajnarayanan dan yang lain sedang menonton: XBB, gabungan dua benih Omicron yang berbeza. Pada masa ini ia tidak membimbangkan dari segi penyebaran, tetapi “ia mungkin pengelak paling kebal lagi”—lebih-lebih lagi daripada BA.2.75.2 yang semakin meningkat, yang lebih mengelak kebal daripada BA.5 yang dominan di seluruh dunia, mengelak paling kebal sehingga baru-baru ini.

Ia adalah corak yang membimbangkan yang mempunyai keupayaan untuk mengurangkan keberkesanan rawatan COVID, seperti yang diakui oleh pegawai Pertubuhan Kesihatan Sedunia minggu ini—dan mungkin juga vaksin. Dalam senario terburuk, varian yang semakin mengelak kebal boleh menyebabkannya tidak berkesan sepenuhnya.

BA.2.75.2 sedang diperhatikan untuk potensinya untuk melarikan diri dari imuniti yang disediakan oleh ubat antibodi terakhir yang berkesan pada semua varian, Bebtelovimab, menurut Rajnarayanan dan pakar lain. Ia diberikan kepada mereka yang berisiko tinggi mendapat hasil yang serius daripada COVID.

Menurut a pracetak dikemas kini hari Jumaat oleh Yulong Richard Cao, penolong Profesor di Pusat Inovasi Perintis Bioperubatan Universiti Peking di China, dan lain-lain, BQ.1.1 mengalahkannya. Varian itu terlepas daripada imuniti daripada Bebtelovimab, serta satu lagi ubat antibodi yang hanya berfungsi terhadap beberapa varian.

“Kemunculan varian yang pantas dan serentak dengan kelebihan yang sangat besar tidak pernah berlaku sebelum ini,” tulis Cao dan lain-lain dalam kertas itu.

Tidak diketahui sejauh mana penggalak Omicron baharu akan bertahan terhadap varian yang akan datang. Tetapi kertas kerja Cao menyatakan bahawa imuniti kumpulan dan penggalak mungkin tidak melindungi daripada strain baru. Ia menggesa pembangunan pesat vaksin COVID yang lebih luas dan ubat antibodi baharu, dan menggalakkan penyelidik untuk mengujinya terhadap rekombinan yang mereka bina di makmal, dalam usaha untuk mengukur keberkesanannya lebih awal daripada masa.

Rajnarayanan bimbang tentang masa depan tindakan balas COVID dan, seperti pegawai WHO, menyeru negara untuk meneruskan ujian dan penjujukan genetik sampel. Ia satu-satunya cara untuk mengetahui apa yang akan datang, mereka bertengkar. Sebaik-baiknya, pengetahuan sedemikian akan membolehkan penyelidik berebut untuk mencipta langkah balas baharu, atau mengemas kini langkah lama, jika perlu.

“Kami pernah mengatakan kami mempunyai alat,” katanya. “Alat-alat itu semakin dipetik.”

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this incredible content

‘Peralatan semakin dicabut’: Campuran varian COVID yang sentiasa berubah-ubah bermakna semakin kurang rawatan yang berkesan pada musim luruh ini


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/