Perarakan kebanggaan harus diteruskan walaupun terdapat kebimbangan tentang cacar monyet: WHO

Seorang penasihat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata pada hari Isnin bahawa orang ramai tidak seharusnya mengubah rancangan mereka untuk menghadiri perarakan kebanggaan bulan depan di tengah-tengah peningkatan peredaran cacar monyet.

“Adalah penting bagi orang yang ingin keluar dan meraikan kebanggaan gay, kebanggaan LGBTQ+, untuk terus pergi dan merancang untuk berbuat demikian,” kata Andy Seale, penasihat strategi di Jabatan WHO Global HIV, Hepatitis dan Program Jangkitan Menular Seksual .

Pakar WHO ada menunjuk kepada seks di dua rave baru-baru ini di Eropah sebagai teori utama untuk penyebaran virus, yang endemik di kawasan Afrika. Agensi itu telah berkata beberapa kes telah dilaporkan dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, tetapi memberi amaran bahawa ia mungkin mencerminkan “tingkah laku mencari kesihatan yang positif” dalam demografi tersebut, memandangkan kes tersebut dikenal pasti di klinik kesihatan seksual.

Seale berkata pada Taklimat awam Isnin bahawa organisasi itu telah mengaitkan kes dengan beberapa “acara sosial” di negara Eropah.

“Tiada laluan penghantaran khusus yang perlu kita risaukan,” katanya. “Ia benar-benar berkaitan dengan fakta bahawa terdapat beberapa peristiwa yang mungkin telah menguatkan wabak semasa.”

WHO mengeluarkan panduan kesihatan awam mengenai monkeypox minggu lepas khusus untuk lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki. Ditanya mengenai persamaan antara tumpuan terhadap golongan LGBT dalam wabak cacar monyet baru-baru ini dan wabak HIV, Seale berkata WHO mempunyai “banyak pelajaran yang dipelajari” daripada menangani pemesejan HIV selama bertahun-tahun.

“Memandangkan ini bukan penyakit gay, laluan penghantaran adalah biasa kepada semua orang,” kata Seale. “Nasihatnya hampir sama untuk semua orang.”

UNAIDS awal bulan ini mengecam laporan monkeypox itu termasuk “stereotaip homofobik dan perkauman.”

“Adalah mencabar untuk menentukur ini, untuk mengimbangi pemesejan risiko dan tidak secara tidak sengaja menyumbang kepada stigma,” kata Seale.

Seale berkata hubungan rapat badan adalah faktor risiko utama untuk cacar monyet, jadi kondom tidak akan memberikan perlindungan. Seale menyatakan bahawa perarakan kebanggaan bukanlah satu kebimbangan khusus kerana ia berlaku di luar rumah, manakala cacar monyet baru-baru ini dikaitkan dengan kelab malam dan persekitaran dalaman yang lain.

“Kami tidak melihat sebarang sebab sebenar untuk bimbang tentang kemungkinan penularan yang dipertingkatkan dalam konteks tersebut, kerana pihak yang kami rujuk mungkin lebih banyak berada dalam ruang tertutup,” katanya.

SIAPA telah dilaporkan 257 kes monkeypox disahkan dan kira-kira 120 kes yang disyaki dari 23 negara di mana virus itu bukan endemik. Kumpulan kesihatan antarabangsa itu berkata ia tidak mengetahui sebarang kematian yang disebabkan oleh peningkatan penyebaran virus itu.

Virus, yang pertama menunjukkan gejala seperti nodus limfa bengkak dan demam tetapi kemudian menyebabkan lesi, berkaitan dengan tetapi kurang membawa maut daripada cacar. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mencadangkan vaksin cacar sekurang-kurangnya 85 peratus berkesan terhadap cacar monyet, dan agensi itu telah mengeluarkan beberapa dos sebagai tindak balas kepada wabak tersebut.

Cacar monyet merebak melalui hubungan rapat dengan haiwan atau orang yang dijangkiti, secara amnya melalui luka, cecair badan, bahan tercemar dan titisan pernafasan, yang hanya boleh bergerak beberapa kaki.We would love to say thanks to the author of this article for this incredible content

Perarakan kebanggaan harus diteruskan walaupun terdapat kebimbangan tentang cacar monyet: WHO


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/