Perasaan Ini Dekat Puting Anda Boleh Mengisyaratkan Aneurisme — Kehidupan Terbaik

Aneurisma aorta abdomen (AAA) berlaku apabila aorta, saluran utama yang membekalkan darah ke badan, menjadi lemah dengan teruk. Ini boleh membawa kepada pembengkakan atau pembengkakan saluran yang mungkin bertambah buruk dari masa ke masa, sama ada secara beransur-ansur atau dengan cepat. Dalam senario terburuk, aneurisme perut juga boleh pecah, menyebabkan membahayakan nyawa pendarahan dalaman—dan jika ini berlaku, peluang anda untuk terus hidup adalah tipis. Walau bagaimanapun, jika dikesan lebih awal, terdapat beberapa pilihan untuk campur tangan yang mungkin menyelamatkan nyawa anda. Teruskan membaca untuk mengetahui simptom utama AAA yang boleh membantu anda mengesan masalah lebih awal—termasuk masalah yang mungkin anda rasakan berhampiran pusar anda.

BACA INI SETERUSNYA: Jika Anda Perasan Ini di Kaki Anda, Dapatkan Periksa untuk Kegagalan Jantung.

Shutterstock

Aneurisma aorta perut sukar dikesan, kata Ali Azizzadeh, MD, FACS, pengarah Bahagian Pembedahan Vaskular di Cedars-Sinai. “Kebanyakan aneurisma aorta adalah asimtomatik, menyebabkan pesakit tidak menyedari penyakit mereka. Itulah sebabnya mereka kadang-kadang dirujuk sebagai ‘bom jangka’ atau ‘pembunuh senyap,'” Azizzadeh memberitahu Kehidupan Terbaik. “Ramai yang dikesan apabila pesakit mempunyai pengimejan untuk aduan lain. Contohnya, imbasan CT yang dilakukan di bilik kecemasan selepas kemalangan kereta mendedahkan aneurisma aorta abdomen (AAA) yang tidak dapat dikesan sebelum ini.”

Namun menurut Mayo Clinic, terdapat beberapa tanda-tanda utama AAA yang berkemungkinan besar akan memberitahu anda tentang keadaan tersebut. Secara individu, mereka semua boleh dikaitkan dengan keadaan lain atau dianggap normal sepenuhnya. Walau bagaimanapun, berpengalaman bersama, mereka boleh mencadangkan aneurisme yang semakin meningkat, yang mungkin memerlukan penjagaan segera atau pembedahan kecemasan.

BACA INI SETERUSNYA: 3 Cara Perut Anda Memberitahu Anda Bahawa Hati Anda Bermasalah.

Utama menahan perut, merasakan nadi aorta
iStock

Perasaan a nadi yang kuat sebelah kiri pusar anda boleh menjadi normal, kerana aorta mengalir ke dada anda, membawa darah dari jantung ke seluruh badan anda. Menurut Perubatan Penn, anda berkemungkinan besar melihat nadi yang kuat di kawasan itu semasa atau selepas makan, semasa berbaring, atau semasa mengandung.

Walau bagaimanapun, jika anda melihat nadi yang kuat bersama satu lagi gejala utama, anda mungkin mempunyai sebab untuk mengesyaki aneurisma aorta abdomen. Teruskan membaca untuk mengetahui simptom yang menyokong yang mungkin mencadangkan masalah yang lebih serius.

Wanita meringkuk semasa batuk dengan sakit perut
iStock

Klinik Mayo memberi amaran bahawa mengalami “sakit yang mendalam dan berterusan” di bahagian depan atau sisi perut adalah satu lagi gejala AAA-seperti sakit belakang. “Sakit adalah simptom yang paling biasa daripada aneurisma aorta abdomen,” kata pakar dari Johns Hopkins Medicine, sambil menyatakan bahawa sensasi itu boleh meluas sehingga ke kawasan dada atau pangkal paha. “Sakit mungkin teruk atau membosankan. Sakit yang tiba-tiba dan teruk di bahagian belakang atau perut mungkin bermakna aneurisme akan pecah,” tulis mereka. “Ini adalah kecemasan perubatan yang mengancam nyawa.”

Azizzadeh menyatakan bahawa, walaupun tiada gejala, individu yang berisiko tinggi untuk AAA harus bertanya kepada doktor mereka tentang pemeriksaan. “Pesakit yang mempunyai faktor risiko seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, sejarah [tobacco use], atau saudara-mara yang mengalami aneurisme harus berunding dengan doktor mereka tentang kemungkinan pemeriksaan. Akta Pemeriksaan Aneurisma Aorta Perut Dengan Sangat Cekap (SAAAVE), yang telah digubal oleh Kongres pada 2007, meliputi pemeriksaan sebagai sebahagian daripada fizikal Selamat Datang ke Medicare untuk sesetengah pesakit berisiko tinggi,” tambahnya.

Untuk lebih banyak berita kesihatan dihantar terus ke peti masuk anda, mendaftar untuk surat berita harian kami.

Lelaki senior dengan sakit pinggang belakang semasa peperiksaan perubatan.
iStock

Pakar mengatakan jika aneurisma perut ditemui pada peringkat awal, objektif utama doktor anda adalah untuk mengelakkan pembedahan atau pecah aorta. Kemungkinan besar, ini akan melibatkan pembedahan yang menggantikan bahagian saluran darah yang lemah atau membonjol dengan tiub sintetik.

Menjadi proaktif tentang pemeriksaan dan penjagaan pencegahan—terutamanya jika anda berisiko tinggi—boleh memberi kesan dramatik yang menyelamatkan nyawa. “A pecah aneurisma boleh menyebabkan pendarahan dalaman yang besar, yang biasanya membawa maut,” jelas Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan UK. “Kira-kira lapan daripada 10 orang yang pecah sama ada mati sebelum mereka sampai ke hospital atau tidak dapat menjalani pembedahan.”

Tanda-tanda bahawa aneurisma aorta sebenarnya telah pecah mungkin termasuk rasa sakit yang tiba-tiba dan hebat yang terasa seperti “koyak” di perut atau belakang, penurunan tekanan darah, atau nadi yang cepat. Jika anda percaya anda mengalami aneurisma pecah, hubungi 911 dengan segera.

BACA INI SETERUSNYA: Jika Anda Perasan Perkara Ini Semasa Merehatkan Kaki Anda, Dapatkan Periksa Jantung Anda.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this incredible content

Perasaan Ini Dekat Puting Anda Boleh Mengisyaratkan Aneurisme — Kehidupan Terbaik


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/