Perbezaan Antara Makan Terlalu Banyak dan Gangguan Makan Terlalu Banyak

Imej untuk artikel bertajuk The Differences Between Just Overeating and a Binge Eating Disorder

Foto: Tero Vesalainen (Shutterstock)

Dengan begitu banyak budaya kita terlalu tertumpu pada apa yang dimakan seseorang (dan berat badan seseorang), sukar untuk menentukan apa yang “terlalusebenarnya” adalah—dan apabila makan berlebihan itu menjadi lebih besar masalah. Adakah anda hanya mempunyai a selera makan besar, atau sedang awak sebenarnya bergelut dengan gangguan makan? Inilah cara untuk menguraikan perbezaan antara makan berlebihan secara teratur dan yang lebih serius gangguan pesta minum-minum makan.

Apakah gangguan makan berlebihan?

mengikut Persatuan Gangguan Makan Kebangsaangangguan makan berlebihan adalah teruk dan boleh mengancam nyawa tetapi juga boleh dirawat. Ia dicirikan oleh episod berulang memakan kuantiti makanan yang banyak. Ini biasanya dilakukan dengan sangat cepat dan sehingga rasa tidak selesa. Ciri-ciri lain BED termasuk perasaan hilang kawalan semasa pesta dan rasa malu atau rasa bersalah selepasnya. Terutama, bulimia melibatkan langkah pampasan yang tidak sihat seperti membersihkan badan selepas pesta, manakala BED tidak.

BED diiktiraf dalam DSM-5, tetapi penambahannya kepada manual diagnostik sebagai gangguannya sendiri agak baru-baru ini. Sebelum 2013, ia dianggap sebagai subjenis OSFED, atau “gangguan pemakanan dan pemakanan khusus lain.” Sekarang, ia adalah gangguan makan yang paling biasa di Amerika.

Kriteria diagnostik termasuk yang berikut:

  • Makan dalam tempoh masa diskret jumlah makanan yang pasti lebih besar daripada apa yang kebanyakan orang akan makan dalam tempoh masa itu dalam keadaan yang sama
  • Rasa kurang kawalan ke atas makan semasa episod
  • Makan lebih cepat daripada biasa, makan sehingga rasa tidak selesa kenyang, makan dalam kuantiti yang banyak apabila tidak lapar, makan bersendirian kerana malu dengan kuantiti yang diambil, dan rasa jijik, tertekan atau bersalah selepas itu (perhatikan bahawa tiga daripada ini mesti ada untuk diagnosis)
  • Kesusahan yang ketara mengenai pesta makan
  • Pesta ini berlaku, secara purata, sekurang-kurangnya sekali seminggu selama tiga bulan
  • Makan berlebihan tidak dikaitkan dengan tingkah laku pampasan yang tidak sesuai seperti pembersihan dan tidak berlaku secara eksklusif semasa bulimia nervosa atau anoreksia nervosa

Bagaimanakah gangguan makan pesta berbeza daripada makan berlebihan?

mengikut Talian KesihatanBED ialah keadaan perubatan, dan makan berlebihan tidak. BED juga dikaitkan dengan gejala psikologi lain seperti kemurungan dan kebimbangan.

Satu lagi perbezaan utama antara keduanya ialah perasaan tertekan atau malu yang datang dengan BED dan tingkah laku yang berkaitan dengannya. Jika anda sekali-sekala makan berlebihan, tetapi anda tidak berasa tertekan atau bersalah mengenainya selepas itu, kemungkinan besar anda mengalami TIDUR. Lain kali anda makan berlebihan, perhatikan apa yang berlaku. Jika anda melakukannya bersendirian untuk menyembunyikan tingkah laku anda, berasa tidak terkawal apabila ia berlaku, dan berasa malu selepas itu, anda boleh mendapat BED dan harus mempertimbangkan untuk bercakap dengan profesional kesihatan mental.

(Di sini ialah cara mencari ahli terapi yang baik walaupun anda tidak mempunyai insurans, dan di sini adalah tanda amaran anak anda mungkin mempunyai KATIL.)

Apa yang boleh dilakukan tentang BED?

Jika anda mendapat diagnosis, inilah yang anda perlu ketahui: Pertama, mendapatkan diagnosis adalah perkara yang baik, kerana BED boleh menyebabkan komplikasi kesihatan seperti asma, diabetes jenis 2, penyakit jantung, kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi di samping masalah kesihatan mental seperti kemurungan dan kebimbangan.

Kedua, terdapat rawatan yang tersedia. Biasanya, orang yang mempunyai BED akan dirawat dengan sejenis psikoterapi atau kaunseling dan akan ada komponen perubatan atau pemakanan juga. Untuk mengetahui jenis rawatan yang anda perlukan, profesional kesihatan mental anda akan mempertimbangkan faktor emosi dan keterukan BED anda. Terapi boleh membantu menangani punca gangguan, dan ubat boleh membantu mengawal tabiat pemakanan anda.

We would like to say thanks to the author of this post for this outstanding web content

Perbezaan Antara Makan Terlalu Banyak dan Gangguan Makan Terlalu Banyak


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/