Percubaan cabaran manusia pertama menunjukkan cara COVID-19 menyerang

Sekumpulan 36 sukarelawan telah menyelesaikan kajian cabaran manusia pertama COVID-19, selepas diberi virus itu dan kemudian dipantau untuk memeriksa apa yang berlaku kepada mereka selepas jangkitan.

Penyelidik dari Imperial College of London mempelajari banyak tentang virus itu semasa tempoh kajian awal pada Mac 2021 dan dalam penilaian susulan, termasuk fakta bahawa titisan kecil 10 mikron daripada batuk atau bersin boleh menyebabkan seseorang sakit, menurut kepada penemuan, yang diterbitkan Khamis dalam jurnal Perubatan Alam Semulajadi.

Penemuan lain termasuk bahawa hanya mengambil masa dua hari selepas seseorang dijangkiti untuk mula menumpahkan virus, dan orang ramai menumpahkan banyak virus sebelum mereka menunjukkan gejala.

Kajian cabaran adalah kontroversi kerana mereka membawa beberapa risiko, walaupun dengan perlindungan, tetapi mereka berharga kerana dapat mengikuti perjalanan virus dari awal hingga akhir. Kejayaan kajian ini mungkin membuka jalan untuk kajian cabaran masa depan dalam individu berisiko rendah, CNN dilaporkan.

“Sungguh, tidak ada jenis kajian lain di mana anda boleh melakukan itu, kerana biasanya, pesakit hanya datang kepada perhatian anda jika mereka mengalami simptom, dan jadi anda terlepas semua hari-hari sebelumnya apabila jangkitan sedang berkembang,” penulis kajian utama Dr. Christopher Chiu, seorang doktor penyakit berjangkit dan imunologi di Imperial College London, memberitahu CNN.

Untuk kajian ini, 36 sukarelawan itu berumur antara 18 dan 30 tahun dan tidak mempunyai faktor risiko COVID-19 yang teruk.

Pasukan penyelidik menjangkiti kumpulan itu dengan setitik kecil cecair strain virus asal yang dihantar melalui tiub nipis yang dimasukkan ke dalam hidung mereka.

Pesakit dijangkiti secara berperingkat sebagai langkah berjaga-jaga, dengan 10 individu pertama diberi ubat antivirus remdesivir untuk mengurangkan peluang mereka mendapat penyakit yang teruk, yang dianggap tidak perlu. Mereka juga boleh diberikan antibodi monoklonaltetapi tiada siapa yang menerimanya.

Penyelidik memantau pesakit 24 jam sehari semasa mereka tinggal selama dua minggu di bilik di Royal Free Hospital London.

Daripada 36 pesakit, 18 telah dijangkiti. Dua daripada mereka tidak pernah mengalami gejala. Mereka yang sakit mempunyai kes ringan dengan hidung tersumbat, kesesakan, bersin dan sakit tekak. Tiada pesakit yang mengalami masalah paru-paru, mungkin kerana mereka kesihatan yang baik atau fakta bahawa mereka diberi sejumlah kecil virus.

Kira-kira 83% telah kehilangan deria bau mereka, sekurang-kurangnya sebahagiannya. Enam bulan selepas kajian itu tamat, seorang tidak mempunyai deria bau mereka kembali, tetapi ia bertambah baik.

Penyelidik juga memberikan ujian pemikiran kepada peserta, untuk memeriksa ingatan jangka pendek dan masa tindak balas mereka, yang mereka masih menilai.

Sukarelawan kajian menumpahkan virus selama kira-kira 6.5 hari, secara purata, atau sehingga 12 hari, walaupun mereka tidak mempunyai gejala.

Virus itu muncul pada sapuan hidung selepas 58 jam dan di bahagian belakang tekak selepas 40 jam. Ujian pantas di rumah berjaya mendiagnosis jangkitan apabila seseorang itu berjangkit, sebelum 70% daripada 80% virus berdaya maju dihasilkan.

Pasukan Chiu merancang satu lagi kajian cabaran, kali ini dengan orang yang divaksin yang dijangkiti varian Delta.

Kumpulan itu juga akan terus mengkaji 18 orang yang tidak sakit walaupun menerima jumlah yang sama. virus. Individu tersebut juga tidak pernah membina sebarang antibodi dan telah disaring untuk virus yang berkait rapat untuk menolak perlindungan silang.

“Terdapat banyak perkara lain yang membantu melindungi kami,” kata Chiu. “Terdapat halangan di hidung. Terdapat pelbagai jenis protein dan benda yang sangat kuno, primordial, sistem perlindungan, dan mereka mungkin telah menyumbang kepada mereka tidak dijangkiti, dan kami benar-benar berminat untuk cuba memahami apakah itu.”

Dr. Kathryn Edwards, pakar penyakit berjangkit pediatrik di Universiti Vanderbilt yang menulis editorial yang diterbitkan dengan kajian itu, berkata penyelidikan itu menawarkan maklumat penting tentang jangkitan dengan coronavirus baharu.

Darah dan sampel tisu yang dikumpul untuk kajian itu akan dianalisis untuk tahun-tahun akan datang, katanya.

“Saya rasa semuanya ada di dalam peti sejuk, kononnya, dan sedang dibedah. Jadi, saya fikir ia sepatutnya sangat berkuasa,” kata Edwards. CNN.


Kajian cabaran manusia COVID-19 mendedahkan pandangan terperinci tentang perjalanan jangkitan


Maklumat lanjut:
Ben Killingley et al, Keselamatan, toleransi dan kinetik virus semasa cabaran manusia SARS-CoV-2 pada orang dewasa muda, Perubatan Alam Semulajadi (2022). DOI: 10.1038 / s41591-022-01780-9

© 2022 Hari Kesihatan. Hak cipta terpelihara.

Petikan: Percubaan cabaran manusia pertama menunjukkan cara COVID-19 menyerang (2022, 1 April) diperoleh 1 April 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We want to say thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Percubaan cabaran manusia pertama menunjukkan cara COVID-19 menyerang


You can find our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/