Perempuan Didapati Gatal Kurang Daripada Lelaki – Berita Neurosains

Ringkasan: Hormon estradiol wanita membantu menyekat kegatalan yang berkaitan dengan psoriasis. Penemuan ini menjelaskan mengapa lelaki lebih terdedah kepada psoriasis dan menawarkan harapan untuk rawatan sasaran baru untuk gangguan gatal.

Sumber: Universiti Kyoto

Di antara banyak sebab yang mungkin ada pada lelaki untuk mencemburui wanita, sekurang-kurangnya apabila ia berkaitan dengan keradangan kulit, ialah wanita mempunyai insiden psoriasis teruk yang jauh lebih rendah. Walau bagaimanapun, sebab asas perbezaan jantina tidak jelas.

Kini, satu pasukan penyelidik telah mendapati bahawa hormon wanita estradiol menindas psoriasis, dan peranan pelindung hormon telah menyediakan asas untuk potensi terapeutiknya.

“Keputusan kami bukan sahaja mendedahkan mekanisme molekul perbezaan jantina dalam psoriasis tetapi juga memberi penerangan baharu tentang pemahaman kami tentang peranan fisiologi estradiol,” kata Tetsuya Honda dari Sekolah Perubatan Universiti Hamamatsu, yang dahulunya dari Universiti Kyoto.

Pasukan itu menguji tikus kalah mati bersyarat, atau tikus cko, dengan ovari dikeluarkan tetapi ditambah dengan pelet estradiol atau plasebo. Berbeza dengan tikus jenis liar, tikus cko tanpa hormon ovari semula jadi estradiol menunjukkan gejala keradangan kulit yang teruk.

Keradangan kulit didapati dengan ketiadaan estradiol ovari pada tikus. Kredit: KyotoU/Global Comms

Sebaik sahaja tikus ini diberi estradiol, pengeluaran sitokin IL-17A dan IL-1β dalam sel imun neutrofil dan makrofaj telah diterbalikkan, mengurangkan keradangan. Kesan ini juga diperhatikan dalam neutrofil manusia secara in vitro.

Apa yang menarik minat para penyelidik ialah bagaimana kekurangan reseptor estrogen dalam sel imun menjadikan estradiol tidak berkesan terhadap sitokin.

“Keputusan ini menunjukkan bahawa estradiol menindas keradangan psoriatik dengan mengawal sel neutrofil dan makrofaj, ” menyimpulkan pengarang.

Mengenai berita penyelidikan neurosains ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Kyoto
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Kyoto
Imej: Imej itu dikreditkan ke Universiti Kyoto

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Estradiol menyekat keradangan psoriatik pada tikus dengan mengawal fungsi neutrofil dan makrofaj” oleh Akimasa Adachi et al. Jurnal Alahan dan Imunologi Klinikal


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan kapsul minyak ikan

Estradiol menyekat keradangan psoriatik pada tikus dengan mengawal fungsi neutrofil dan makrofaj

Latar belakang

Psoriasis adalah penyakit kulit radang yang biasa disebabkan oleh disregulasi IL-23/TH17 paksi imun. Kelaziman dan keterukan psoriasis adalah lebih tinggi pada lelaki berbanding wanita, walaupun sebab asas untuk ini tidak jelas.

Objektif

Kami mengkaji sama ada estradiol, hormon wanita, memainkan peranan perlindungan dalam keradangan psoriatik yang disebabkan oleh imiquimod pada tikus dengan mengawal fungsi neutrofil dan makrofaj.

Kaedah

Tikus jenis liar dan tikus kalah mati bersyarat telah diovariektomi, ditambah dengan pelet plasebo atau estradiol, dan krim yang mengandungi imiquimod digunakan.

Keputusan

Tikus tanpa hormon ovari endogen mempamerkan keradangan psoriatik yang lebih teruk termasuk peningkatan pengeluaran IL-17A dan IL-1β, yang telah diterbalikkan oleh estradiol yang ditambah secara eksogen. Kesan penindasan estradiol pada pengeluaran IL-1β dan IL-17A telah dimansuhkan pada tikus yang kekurangan reseptor estrogen dalam neutrofil dan makrofaj (Esr1f/fEsr2f/fLysM-Cre+ tikus). IL-1β, yang diperlukan untuk pengeluaran IL-17A dalam model psoriasis, terutamanya dihasilkan oleh neutrofil dan makrofaj radang. Estradiol menindas pengeluaran IL-1β daripada neutrofil dan makrofaj pada tikus kedua-duanya dalam vivo dan dalam vitro dan daripada neutrofil manusia dalam vitro.

Kesimpulan

Keputusan kami mencadangkan mekanisme baru untuk perbezaan yang bergantung kepada jantina dalam fenotip klinikal psoriasis yang mungkin memberi penerangan baru tentang patologi psoriasis.

We would love to thank the writer of this write-up for this awesome web content

Perempuan Didapati Gatal Kurang Daripada Lelaki – Berita Neurosains


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/