Perkara Yang Boleh Membuatkan Anda Tampil Kurang Menarik, Kata Sains — Makan Ini Bukan Itu

Tarikan adalah seni. Ia juga satu sains. Penyelidik telah mendapati bahawa tabiat gaya hidup tertentu boleh menyebabkan anda kelihatan kurang menarik, dan sesetengah daripadanya mungkin mengejutkan anda. Sesetengahnya secara langsung menjejaskan kualiti kulit anda, dan yang lain seolah-olah bertindak pada sesuatu yang tidak dapat digambarkan itu yang menentukan betapa tampan atau diingini anda kelihatan kepada orang lain. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

Shutterstock

mengikut kajian 2017, mendapat hanya dua malam tidur yang tidak mencukupi boleh menyebabkan seseorang kelihatan kurang menarik. Penyelidik meminta peserta kajian menilai satu siri foto orang berdasarkan daya tarikan mereka; subjek foto yang kurang tidur dinilai sebagai kurang menarik berbanding orang yang mendapat lapan jam tidur penuh.

“Wajah yang sihat dan menarik dicirikan oleh tahap kemerahan tertentu, yang seterusnya menunjukkan peningkatan vasodilasi dan vaskularisasi, ” tulis para penyelidik. “Aliran darah ke kulit sangat digalakkan oleh tidur dan vasodilatasi ini mungkin satu cara untuk badan memudahkan pengedaran agen pertahanan endogen. Dengan kekurangan tidur, aliran darah ke kulit berkurangan, dan menurut penilai wajah kelihatan. lebih pucat selepas tidak tidur.” Bukan hanya atas sebab ini, pakar menasihati menjadikan tidur sebagai keutamaan: Sasarkan untuk mendapatkan tujuh hingga sembilan jam tidur berkualiti setiap malam.

wanita mengidam gula
Shutterstock

Memang benar: Penyelidikan telah mendapati bahawa mengambil terlalu banyak gula sebenarnya boleh membuatkan anda kelihatan lebih tua dengan menua kulit secara aktif. Ini kerana apabila gula—glukosa atau fruktosa—dimakan, badan menghasilkan bahan yang dipanggil produk akhir glikasi lanjutan (AGEs) sebagai tindak balas. Toksin ini merosakkan kolagen dan elastin, dua protein dalam kulit yang memastikan ia kelihatan gebu dan awet muda. Hasilnya boleh menjadi kedutan, kendur, warna kulit yang lemah, dan bintik-bintik penuaan.

1650176134 337 Perkara Yang Boleh Membuatkan Anda Tampil Kurang Menarik Kata Sains
Shutterstock

Alkohol mengeringkan kulit dan menyebabkan keradangan. Jika anda selalu minum secara berlebihan, penyelidikan mencadangkan anda boleh mengharapkan untuk melihat lebih banyak garis halus, kedutan, kemerahan dan bengkak. Bukan rupa yang hebat. Untuk memastikan diri anda kelihatan terbaik—dan untuk mengurangkan risiko kanser atau penyakit jantung—elakkan alkohol atau minum secara sederhana sahaja. Ini bermakna tidak lebih daripada dua minuman sehari untuk lelaki dan hanya satu minuman sehari untuk wanita.

BERKAITAN: Bagaimana Menghilangkan Lemak Di Dalam Perut Anda, Kata Pakar Perubatan

wanita meletakkan tangan di atas kepala, tertekan, sibuk di tempat kerja
Shutterstock

Bukan sahaja tekanan kronik kelihatan menua seseorang secara pramatang, kajian mendapati bahawa kedua-dua lelaki dan wanita yang mempunyai tahap hormon stres kortisol yang tinggi dianggap kurang menarik oleh jantina yang berlawanan. “Wanita nampaknya dapat mengesan lelaki yang mempunyai tindak balas imun yang paling kuat, dan mereka nampaknya mendapati mereka paling menarik,” kata seorang pengarang pengajian 2012 di mana wanita menilai gambar lelaki; yang berasingan kajian 2013 mendapati keputusan yang sama apabila jantina dibalikkan.

BERKAITAN: Melakukan Ini Selepas Umur 60 adalah “Tidak Sihat,” Kata Pakar Perubatan

daging yang diawetkan
Shutterstock

Dalam satu kajian Eropah, penyelidik mendapati lelaki yang mengamalkan diet vegetarian dianggap lebih maskulin dan menarik oleh wanita. Para saintis mengumpulkan sekumpulan lelaki yang makan sama ada diet vegetarian atau termasuk daging. Mereka diberi pad ketiak untuk mengumpul bau badan mereka, dan wanita diminta untuk menghidu setiap pad dan menilai untuk daya tarikan dan kelelakian. Vegetarian mendapat markah tertinggi-dan keputusan itu dipegang apabila kumpulan itu membalikkan tabiat pemakanan mereka dan eksperimen itu diulang. Dan untuk melindungi nyawa anda dan nyawa orang lain, jangan melawat mana-mana daripada ini 35 Tempat Anda Berkemungkinan Besar Dijangkiti COVID.

We would love to say thanks to the writer of this article for this amazing material

Perkara Yang Boleh Membuatkan Anda Tampil Kurang Menarik, Kata Sains — Makan Ini Bukan Itu


You can find our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/