Perkara yang Digunakan oleh Pakar Dermatologi Apabila Mereka Terlindungi Dalam Gigitan Pepijat

Padan muka, awak sedap. Itulah sebabnya pepijat berkerumun apabila anda berada berhampiran, dan mengapa beberapa jam di luar rumah boleh membuatkan anda berasa seperti sasaran mudah untuk setiap perangkak menyeramkan yang sedang berdengung. Apabila anda pulang ke rumah dan melihat semua tanda merah itu, anda tahu anda mengalami beberapa hari yang gatal dan tidak selesa.

Walaupun mereka tahu banyak perkara tentang kulit, pakar dermatologi juga mendapat gigitan pepijat. Inilah yang mereka katakan tentang menangani situasi yang tidak selesa sekarang — dan mungkin mengelakkannya pada masa hadapan.

Ack! Kenapa saya sangat gatal?

“Apabila serangga menggigit kulit kita, ia menyuntik sedikit air liur dan ini mencetuskan tindak balas imun,” kata pakar dermatologi dan Maei MD Skincare pengasas Rebecca Marcus. “Histamin, bahan kimia yang menyebabkan keradangan dan gatal-gatal, dilepaskan sebagai isyarat kepada badan untuk menghantar sel darah putih untuk melawan agen yang menyinggung.

Pada asasnya, berkata pakar dermatologi Jeannette Grafprofesor klinikal dermatologi di Sekolah Perubatan Gunung Sinai, “Kulit anda meningkatkan tindak balas imun terhadap bahan asing.”

Apa yang boleh saya lakukan? (Dan apa yang harus saya elakkan?)

Pertama, bersabar. “Gatal-gatal boleh berlarutan dari beberapa minit hingga beberapa hari, bergantung pada sejauh mana tindak balas yang teguh badan anda terhadap gigitan,” kata pakar dermatologi. Joshua Zeichner, seorang profesor dermatologi bersekutu di Hospital Mount Sinai.

“Saya mengesyorkan menggunakan krim steroid topikal secepat mungkin,” kata Marcus. Satu lagi cara mudah untuk berasa lebih baik tidak lama lagi ialah sedekat peti sejuk anda. “Ais boleh membantu gigitan untuk berasa lebih baik buat sementara waktu dengan menyempitkan saluran darah dangkal dan mengurangkan keradangan,” jelasnya.

Graf mencadangkan beberapa ubat rumah, termasuk aloe vera. “Ia mempunyai ciri anti-radang yang boleh membantu menghidupkan semula gatal-gatal,” katanya. Satu lagi rawatan kegemarannya ialah mandian soda penaik. “Ia bagus jika anda mempunyai banyak gigitan pepijat. Soda penaik mempunyai sifat anti-radang dan akan mengurangkan kegatalan untuk beberapa lama.”

Apakah yang harus saya elakkan?

Walaupun anda mungkin mencari sesuatu — apa-apa sahaja — untuk menghilangkan rasa gatal, sedar bahawa beberapa perkara mungkin idea yang tidak baik. Pakar dermatologi Loretta Ciraldo, pengasas kepada Penjagaan Kulit Dr Loretta, memberi amaran supaya tidak menggunakan haba ke kawasan itu. “Ia akan meningkatkan kemerahan, bengkak dan gatal-gatal,” katanya. “Juga, jangan gunakan polysporin atau salap antibiotik lain. Ini sering menyebabkan tindak balas alahan, dan ia sebenarnya boleh memburukkan lagi gigitan dan bukannya lebih baik.”

Dan, semasa kami berada dalam senarai perkara yang tidak boleh dilakukan, anda tahu anda tidak sepatutnya menggaru, bukan? “Anda boleh menyebabkan luka terbuka dan meningkatkan kemungkinan mendapat jangkitan,” kata Zeichner.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

“Jika anda sengsara sehingga anda tidak boleh tidur, pakar dermatologi boleh membantu dengan menyediakan krim steroid kekuatan preskripsi atau ubat oral untuk membantu mengurangkan kegatalan,” kata Marcus.

“Jika anda mengalami sebarang bengkak yang ketara di luar kawasan gigitan awal, atau jika anda mengalami kesukaran bernafas, dapatkan rawatan perubatan dengan segera,” kata Zeichner.

“Berjumpa doktor jika anda mengalami demam, yang mungkin bermakna gigitan itu dijangkiti,” kata Graf. “Jika gigitan melepuh dan banyak, itu tanda untuk berjumpa doktor juga.”

“Jika sudah empat hingga lima hari dan kawasan itu semakin teruk dan bukannya semakin baik, dapatkan rawatan perubatan,” kata Ciraldo. “Jika anda melihat garis merah muncul di sekitar kawasan itu, itu boleh bermakna jangkitan yang masuk ke dalam darah anda, biasanya daripada menggaru terlalu banyak.”

Apakah yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan perkara ini pada masa akan datang?

“Gunakan penghalau serangga,” gesa Marcus. “Saya bersumpah dengan Formula Fisherman (dipaparkan di bawah), yang bahan aktifnya ialah picaridin.” Kajian telah menunjukkan picaridin supaya berkesan seperti DEET dalam menghalau nyamuk. Walau bagaimanapun, tidak seperti DEET, picaridin tidak berbau, tidak berminyak dan tidak melarutkan plastik atau sintetik lain.

Berikut adalah beberapa produk yang disyorkan oleh pakar dermatologi.

HuffPost mungkin menerima perkongsian daripada pembelian yang dibuat melalui pautan di halaman ini. Harga dan ketersediaan adalah tertakluk kepada perubahan.

Penghalau serangga Formula Sawyer Fisherman

“Saya adalah magnet nyamuk, dan saya bersumpah dengan jenama ini, yang mempunyai picaridin sebagai bahan aktif, ” kata Marcus.

Kekuatan maksimum Aveeno 1% krim anti-gatal hidrokortison

“Untuk mengurangkan keradangan dan gatal-gatal, anda boleh menggunakan krim anti-gatal yang dijual bebas seperti ini,” kata Zeichner.

Benadryl antihistamin

“Jika anda mengalami beberapa gigitan dan benar-benar sengsara, anda mungkin mahu mengambil ubat antihistamin untuk mengurangkan tindak balas imun,” kata Marcus. “Kesan sedatif sesetengah antihistamin mungkin melegakan pada waktu tidur, jika gatal-gatal membuatkan anda terjaga pada waktu malam.”

Salap pelepas gatal kekuatan maksimum Aquaphor

“Perkara kegemaran saya untuk gigitan pepijat adalah menggunakan ais, diikuti dengan produk ini, ” kata Ciraldo.

Vaseline Intensive Care Advanced Repair losyen

“Saya biasanya mengesyorkan menggunakan pelembap pada kulit yang digigit pepijat untuk mengekalkan fungsi penghalang kulit,” kata Zeichner.We would like to thank the writer of this post for this amazing material

Perkara yang Digunakan oleh Pakar Dermatologi Apabila Mereka Terlindungi Dalam Gigitan Pepijat


You can view our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/