Perkara yang perlu anda ketahui sebelum anda mencuba dirian kepala

Ramai pengamal yoga menggembar-gemburkan potensi manfaat kesihatan daripada dirian kepala, dengan mengatakan pose itu menjernihkan fikiranmemberi tenaga kepada badan dan meningkatkan aliran darah ke otak.

Juga dikenali sebagai Sirsasanadirian kepala mempunyai ramai peminat selebriti: Dalam temu bual 2020, Paul mccartney terpancut tentang melakukan dirian kepala untuk menamatkan latihannya pada usia tua yang matang ketika itu 78, dan Dua Lipa menutup temu bual Vogue baru-baru ini dengan mempersembahkan satu pada kamera.

Tetapi pakar mengatakan anda tidak seharusnya mencuba sendiri, kerana dirian kepala boleh berisiko dari segi perubatan bagi sesetengah orang.

Melakukan dirian kepala bermakna kepala anda mesti menampung sehingga 40 hingga 48 peratus daripada berat badan anda, mengikut kajian.

“Dalam dirian kepala, aliran darah merujuk kembali ke kepala dari kaki, dan ini boleh menyebabkan keadaan neurologi termasuk strok,” kata Robert Saper, seorang doktor yang mempengerusikan jabatan kesihatan dan perubatan pencegahan di Klinik Cleveland. Saper juga seorang pengajar yoga bertauliah.

“Bahaya akan termasuk sejumlah besar tekanan pada tulang belakang dan leher,” tambah Saper. “Jika terdapat kemerosotan cakera, dirian kepala boleh memburukkan lagi keadaan itu.”

Kekal fleksibel dan sihat seiring dengan peningkatan usia

Mereka yang mengalami osteoporosis – yang boleh menyebabkan patah tulang – atau “tekanan darah yang tidak dikawal dengan baik” juga bukan calon yang baik untuk dirian kepala, kata Saper. Pesakit dengan glaukoma, yang melibatkan tekanan tinggi pada mata yang boleh menyebabkan kebutaan, juga harus mengelakkan amalan tersebut. satu belajar mengesahkan bahawa terdapat peningkatan dua kali ganda dalam tekanan intraokular semasa dirian kepala, yang boleh merosakkan lagi saraf optik.

“Selain itu, jika seseorang menggunakan antikoagulan, pendirian kepala bukanlah idea yang baik,” kata Timothy McCall, pakar internis dan pengarang “Yoga sebagai Perubatan: Preskripsi Yogic untuk Kesihatan dan Penyembuhan.” Dan, “pendirian kepala bukanlah idea yang baik untuk seseorang yang mengalami arthritis leher.”

Tetapi bagaimana jika doktor anda memberi anda bil kesihatan yang bersih dan anda tidak mempunyai sebarang keadaan bermasalah — dan anda ingin mencuba mempelajari teknik tersebut?

Pertama dan paling penting, cari pengajar yoga profesional yang berkelayakan dan mula perlahan.

“Pendirian kepala hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan langsung, dan hanya oleh individu yang telah membangunkan teras dan kekuatan bahagian atas badan yang diperlukan,” kata Michael L. Lipton, pakar neuroradiologi yang berkhidmat sebagai pengarah perubatan perkhidmatan MRI untuk Sistem Kesihatan Montefiore di New York.

Siapakah yang sesuai dengan kriteria pengajar yang berkelayakan? “Tiada sistem untuk pensijilan keseluruhan dalam yoga, walaupun Yoga Iyengar memperakui guru, “kata McCall. “Pilih pengajar yang berpengalaman, serta pengajar yang mahir dalam memerhati pose.”

Ini penting, kerana pengajar anda harus menilai anda sepenuhnya, termasuk melihat bingkai fizikal anda.

Adakah senaman, meditasi atau reiki membantu jika anda tidak dapat mencari ahli terapi?

“Penilaian ini tidak semestinya hanya bergantung pada pengalaman yoga anda, ” kata McCall. “Lengkung leher semula jadi yang baik adalah penting untuk memastikan badan anda boleh mengendalikan berat yang berbeza, supaya anda tidak mencederakan tulang belakang serviks di bawah tekanan.”

Berapa lama untuk memegang dirian kepala? Sangat ringkas pada mulanya — dengar nasihat pengajar anda, dan jangan merakam untuk sebarang tempoh masa yang ditetapkan. Jika anda berasa selesa, anda boleh membina tempoh secara beransur-ansur.

Sesetengah pengamal bermula dengan pendirian tiga mata yang tidak melibatkan mengangkat kaki ke atas.

“Namun, sedar bahawa separuh jalan, memegang bentuk L, seperti yang kadang-kadang diajar dalam kelas yoga, adalah lebih sukar daripada pose penuh, ” kata McCall. Mengimbangi dinding dan mempunyai sokongan yang baik di bawah kepala anda juga penting.

“Jika anda pergi ke dalam pose dan ia tidak berasa baik, keluar daripada itu,” kata McCall. Matlamat yang lebih mudah mungkin untuk belajar a berdiri bahu, yang merupakan pose songsang yang kurang bercita-cita tinggi. Rujuk dengan pengajar anda tentang itu juga — dan lakukan hanya apa yang sesuai untuk anda.

Dirian kepala bukan untuk semua orang

Berikut adalah senarai sebahagian daripada mereka yang harus mengelak melakukan dirian kepala:

  • Wanita hamil, kerana risiko terjatuh (walaupun McCall menyatakan bahawa orang hamil dengan amalan berdiri kepala yang mantap kadang-kadang berterusan ke trimester ketiga).
  • Orang yang mengalami migrain akut atau kerap.
  • Mereka yang mempunyai masalah leher atau bahu atau osteoporosis.
  • Orang yang mempunyai hipertensi, kerana pose boleh meningkatkan lagi tekanan darah.
  • Mereka yang menghidap glaukoma.
  • Sesiapa yang mempunyai masalah jantung.
  • Kanak-kanak berumur 7 tahun ke bawah.

We want to thank the writer of this post for this awesome content

Perkara yang perlu anda ketahui sebelum anda mencuba dirian kepala


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/