Perkara yang perlu dilakukan jika anda mendapat Monkeypox: Gejala, vaksinasi dan rawatan

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Sejak beberapa bulan lepas, the Penyakit cacar monyet telah merebak ke seluruh dunia menyebabkan agensi kesihatan kerajaan dan hospital takut akan lebih buruk apabila dunia muncul daripada pandemik Covid-19.

Monkeypox adalah penyakit berjangkit yang jarang berlaku dalam keluarga virus yang sama seperti cacar dan boleh berjangkit kepada manusia dan haiwan. Penyakit ini pertama kali ditemui pada tahun 1958 apabila dua monyet koloni Afrika mula mengalami gejala seperti cacar. Walaupun namanya, punca sebenar penyakit ini tidak diketahui, dan pelbagai primata bukan manusia boleh menjangkiti orang dengan virus.

Virus ini biasanya ditemui dalam persekitaran tropika di Afrika tengah dan Barat di mana haiwan yang membawa penyakit itu hidup. Wabak global 2022 telah dikaitkan dengan kebangkitan semula perjalanan antarabangsa ke negara di mana penyakit itu ada.

US MONKEYPOX: DI MANA KESNYA SEKARANG?

Apakah simptomnya?

Gejala cacar monyet pada manusia termasuk demam, nodus limfa yang bengkak, dan ruam lepuh yang biasanya mengeringkan kulit, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Individu mungkin mengalami gejala ringan tetapi keupayaan untuk membawa virus tanpa gejala tidak diketahui pada masa ini. Gejala ini biasanya berlangsung antara 2 dan 4 minggu dari pendedahan awal.

Luka monyet cacar pada tangan seorang wanita.
(CDC/Getty Images)

WHO mencatatkan bahawa tanda-tanda ruam biasanya bermula dalam masa 24 hingga 72 jam selepas permulaan demam dan lesi mungkin telah dipenuhi dengan cecair jernih atau kekuningan. Ruam biasanya tertumpu pada muka, tapak tangan, dan tapak kaki tetapi juga boleh merebak ke alat kelamin, mata, dan mulut.

Adakah vaksin wujud untuk Monkeypox?

Beberapa vaksin yang digunakan untuk merawat cacar menambah perlindungan terhadap Cacar Monyet dan mereka yang telah divaksinasi terhadap cacar mungkin mempunyai perlindungan juga, menurut WHO. Imvanaex ialah vaksin yang dibangunkan untuk cacar dan telah diluluskan pada 2019 untuk membantu mencegah cacar monyet, tetapi ubat itu tidak boleh diakses oleh kebanyakan orang awam.

KES WABAK HEPATITIS PEDIATRIK TIDAK MELEBIHI TAHAP PANDEMIK PRA-COVID-19: CDC

WHO menyatakan bahawa vaksin yang digunakan untuk merawat cacar pada tahun 1980 tidak tersedia kerana ia menjadi penyakit pertama yang dihapuskan sepenuhnya. Agensi kesihatan sedang berusaha untuk menjadikan vaksin cacar yang lebih baru tersedia secara meluas kepada orang ramai.

Apakah rawatannya?

Kebanyakan gejala Monkeypox biasanya hilang dengan sendirinya tanpa memerlukan rawatan yang meluas atau rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, WHO dan CDC mengesyorkan anda mengelakkan menggaru atau menyentuh kudis pada mulut atau mata.

Dalam kes yang teruk, WHO mengesyorkan penggunaan vaccinia immune globulin (VIG), antivirus yang dibuat untuk merawat cacar yang telah diluluskan untuk rawatan Monkeypox pada bulan Januari. Pesakit juga harus kekal terhidrasi dan makan makanan untuk mengekalkan status pemakanan mereka.

Kes monkeypox mungkin lebih teruk pada kanak-kanak, hamil atau individu yang mempunyai sistem imun yang terjejas.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

Berapa kes?

Sejak permulaan wabak pada 2022, kes Monkeypox yang disahkan di seluruh dunia berjumlah 4,106 kes yang disahkan di 47 negara berbeza setakat 23 Jun, menurut data yang dikumpulkan oleh CDC. Selain itu, jumlah kes di AS berjumlah 173 kes di lebih 20 negeri.

We wish to give thanks to the author of this article for this remarkable content

Perkara yang perlu dilakukan jika anda mendapat Monkeypox: Gejala, vaksinasi dan rawatan


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/